Platonik Hoşlanmak Ne Demek ?

Zeynep

New member
Platonik Hoşlanmak Nedir?

Platonik hoşlanmak, genellikle karşı cinse duyulan duygusal bir çekimin, fiziksel arzuya veya romantik bir ilişki kurma isteğine dönüşmediği, daha çok zihinsel ve duygusal bir bağın oluşturduğu bir durumdur. Bu terim, antik Yunan filozoflarından Platon’a dayanan bir kavram olarak, ideal sevgi ve arkadaşlık anlayışını ifade eder. Platonik ilişki, iki kişi arasında cinsel veya romantik duyguların olmadığı, yalnızca manevi ve entelektüel bir bağın ön planda olduğu bir ilişki biçimini tanımlar.

Platonik hoşlanmak, genellikle sevgi ve saygı gibi duygusal bağların ön planda olduğu ancak fiziksel bir çekim veya romantik ilişkinin yer almadığı durumları ifade etmek için kullanılır. Bu tür ilişkilerde, insanlar birbirlerini beğenebilir, takdir edebilir ancak bu duygular herhangi bir fiziksel temasa dönüşmeden ya da romantik bir ilişki arayışına girmeden var olabilir.

Platonik Hoşlanmanın Özellikleri

Platonik hoşlanma, çoğunlukla aşağıdaki özelliklerle tanımlanabilir:

1. **Duygusal Bağ:** Platonik hoşlanma, kişiler arasında güçlü bir duygusal bağ ve karşılıklı saygı ile şekillenir. Karşıdaki kişiye duyulan sevgi, genellikle zihinsel veya manevi bir düzeyde olup, fiziksel ya da romantik bir istekten bağımsızdır.

2. **Romantik Olmayan Bir Çekim:** Platonik bir ilişkide, taraflar birbirlerine duydukları çekimi genellikle romantik bir ilişkiye dönüştürme isteği taşımazlar. Bu, aşk veya arzu gibi duygulardan ziyade, arkadaşça bir yakınlık olarak var olabilir.

3. **İdealist Bir Aşk Anlayışı:** Platonik hoşlanma, idealist bir sevgiyi ifade eder. Bu tür ilişkilerde kişiler, karşındakini olduğu gibi kabul eder ve duygusal bağ daha çok zihinsel bir bağ üzerinden gelişir.

4. **Fiziksel Temasın Olmaması:** Platonik hoşlanma, fiziksel temastan kaçınılmasını gerektiren bir durumdur. İki kişi arasında bir yakınlık olsa da, bu yakınlık cinsel veya romantik boyutlara ulaşmaz.

Platonik Hoşlanmanın Romantik İlişkilerden Farkı

Platonik hoşlanma ile romantik ilişkiler arasındaki fark, temel olarak duyguların ve arzuların farklı yönlere yönelmesindedir. Romantik bir ilişkide, kişi, başkasıyla bir gelecek kurma veya fiziksel ve duygusal açıdan yakınlık geliştirme isteği taşır. Bu tür ilişkilerde, cinsel çekim ve arzu önemli bir yer tutar. Oysa platonik hoşlanmada, bu tür romantik beklentiler yoktur. Platonik bir ilişki daha çok arkadaşlık ve derin bir manevi bağ üzerine kuruludur.

Bu durumun en belirgin örneklerinden biri, bir kişinin başka bir kişiye duyduğu yoğun hayranlık ve takdirin, hiç bir zaman fiziksel yakınlık ya da romantik bir ilişki beklentisiyle birleşmemesidir. Platonik hoşlanmada, kişi sadece karşındaki kişinin düşüncelerine, kişiliğine veya entelektüel kapasitesine hayran olabilir.

Platonik Hoşlanmanın Psikolojik Boyutu

Platonik hoşlanma, bireyin psikolojik ve duygusal dünyasında da önemli bir rol oynar. Kişi, başka bir insana duyduğu bu tür duygusal bağ ile hem kendini daha iyi tanıyabilir hem de karşısındaki kişi ile daha sağlıklı bir ilişki kurabilir. Platonik hoşlanmanın psikolojik boyutunda şu unsurlar ön plana çıkar:

1. **Kişisel Gelişim:** Birine platonik olarak hoşlanmak, kişinin kendi değerlerini, inançlarını ve düşünce yapısını gözden geçirmesine olanak tanır. Kişi, platonik olarak hayran olduğu kişiden ilham alabilir ve bu durum, kendini daha iyi ifade etmesine yardımcı olabilir.

2. **Duygusal Olgunluk:** Platonik hoşlanma, duygusal olgunluk gerektiren bir durumdur. Çünkü kişi, bu bağlamda hislerini fiziksel arzuya dönüştürmeden, sadece duygusal ve entelektüel bir yakınlık geliştirebilir. Bu da bireyin duygusal zekâsını geliştirmesi için önemli bir fırsat sunar.

3. **Bağlanma İhtiyacı:** Platonik hoşlanma, insanın başkalarıyla duygusal bağlar kurma ihtiyacını da ortaya koyar. İnsan, sosyal bir varlık olarak başkalarıyla bağlantı kurmak ister ve bu bağlar bazen romantik değil, sadece platonik olabilir.

Platonik Hoşlanmanın Olumlu ve Olumsuz Yönleri

Platonik hoşlanmanın çeşitli olumlu ve olumsuz yönleri bulunmaktadır. İşte bunların bazıları:

**Olumlu Yönler:**

1. **Derin Bağlar:** Platonik ilişkiler, arkadaşlık gibi derin bağların kurulmasına olanak tanır. İnsanlar, birbirlerini sadece olduğu gibi kabul edebilir ve bu da sağlıklı bir dostluk oluşturur.

2. **İdealist Bir Sevgi:** Platonik hoşlanma, romantizmin ötesine geçer ve sevginin daha saf, idealist bir versiyonunu yaratır. Bu tür bir bağ, herhangi bir beklenti veya çıkar gözetmeden kurulur.

3. **Duygusal Sağlık:** Romantik ilişki baskılarından uzak olmak, kişinin duygusal sağlığını korumasına yardımcı olabilir. Bu durum, kişinin kendisini keşfetmesine ve duygusal açıdan bağımsız bir şekilde gelişmesine imkân tanır.

**Olumsuz Yönler:**

1. **Yanlış Anlaşılma Riski:** Platonik hoşlanma, bazen yanlış anlaşılmalara yol açabilir. Karşıdaki kişi, bu ilişkiyi romantik bir bağ olarak algılayabilir, bu da hayal kırıklığına neden olabilir.

2. **Tek Taraflı Duygular:** Bazen bir kişi platonik hoşlanma hislerini tek taraflı bir şekilde yaşayabilir. Karşısındaki kişi aynı şekilde duygular beslemiyor olabilir, bu da kişiyi duygusal olarak zorlayabilir.

Platonik Hoşlanmak Gerçekten Aşk Mıdır?

Platonik hoşlanma ile aşk arasındaki fark, duyguların yoğunluğuyla ilgilidir. Aşk genellikle daha derin, fiziksel ve romantik bir bağa işaret ederken, platonik hoşlanma daha çok zihinsel bir bağdır. Ancak, platonik hoşlanma, aşkın bir tür başlangıcı veya başka bir sevgi şekli olabilir. Bazı insanlar, platonik ilişkilerini zaman içinde romantik bir aşka dönüştürebilirken, bazen platonik bir sevgi, hayat boyunca sürer ve asla fiziksel ya da romantik bir boyuta ulaşmaz.

Sonuç olarak, platonik hoşlanmak, insanın derin duygusal ve entelektüel bağlar kurma arzusunun bir yansımasıdır. Bu, fiziksel arzu ve romantizmden uzak, ancak insan ilişkilerinin karmaşıklığını daha iyi anlamamıza yardımcı olan bir duygusal deneyimdir.

Akduman

Global Mod
Global Mod

Platonik hoşlanmak, genellikle karşı cinse duyulan duygusal bir çekimin, fiziksel arzuya veya romantik bir ilişki kurma isteğine
Merhaba koca ekip

Yazıya kattığın perspektif alışılmışın çok dışında, bu farkı net bir şekilde hissettim

Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Platonik aşk, bir kişinin diğerine karşı duyduğu derin sevgi ve bağlılık hissidir, ancak bu duyguların karşılık bulmaması durumudur
  • "Platonik" kelimesi, gerçekte var olmayan, düşte kalan ve hep öyle kalması istenilen anlamlarına gelir
Bir cümle fazlalık olmaz dedim ekledim

Elif

New member

Platonik hoşlanmak, genellikle karşı cinse duyulan duygusal bir çekimin, fiziksel arzuya veya romantik bir ilişki kurma isteğine
Merhaba arkadaşlar

Anlatımındaki katman katman derinlik çok etkileyici, her okumada yeni bir şey çıkıyor @Zeynep

• Platonik aşıklar ayrılamaz çünkü karşılıksız aşkın temelinde, aşık olunan kişiyle birlikte olma arzusu yatar ve bu arzu, gerçek bir ilişki kurma umudunun yokluğunda bile devam eder
  • Platonik olmak, bir kişinin gerçek ya da ulaşılamayan bir aşkı takıntı haline getirmesi, tüm yaşamını bu kişiye göre yönlendirmesi ve yoğun duygular yaşaması anlamına gelir
Arka plana koymak için bir not bıraktım, lazım olur belki

Akduman' Alıntı:
Merhaba koca ekip Yazıya kattığın perspektif alışılmışın çok dışında, bu farkı net bir şekilde hissettim Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Platonik aşk , bir kişinin diğerine karşı
Biraz daha tarafsız bakmak lazım @Akduman, çünkü senin örneğin tek örnek değil

Can

New member

Selam bilenlere

Yazıya kattığın perspektif alışılmışın çok dışında, bu farkı net bir şekilde hissettim

Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Bu terim, Antik Yunan filozofu Platon'un adından gelir ve ilk olarak Platon'un diyaloglarında tartışılan "ideal" aşk kavramından türetilmiştir
  • Platonik aşıklara yazılabilecek bazı sözler şunlardır
Araya iliştirdim, umarım yersiz durmamıştır

Elif' Alıntı:
Merhaba arkadaşlar Anlatımındaki katman katman derinlik çok etkileyici, her okumada yeni bir şey çıkıyor @Zeynep Platonik aşıklar ayrılamaz çünkü karşılıksız aşkın temelinde, aşık olunan kişiyle birlikte olma arzusu
Bunun tamamını onaylayamıyorum @Elif, çünkü başka senaryolarda sonuç farklı çıkabiliyor

Defne

New member

Selam bu konuyu okuyanlara

Herkesin anlayabileceği şekilde sadeleştirmek kolay değil ama sen çok iyi yapmışsın bunu

Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Bu tür durumlarda, profesyonel destek almak, duyguları daha sağlıklı bir şekilde yönetmeye yardımcı olabilir
  • Bu tür sözler, platonik aşkın duygusal ve romantik duygularını ifade etmek için kullanılabilir
Hafif bir not bıraktım, umarım katkısı olur

Elif' Alıntı:
Merhaba arkadaşlar Anlatımındaki katman katman derinlik çok etkileyici, her okumada yeni bir şey çıkıyor @Zeynep Platonik aşıklar ayrılamaz çünkü karşılıksız aşkın temelinde, aşık olunan kişiyle birlikte olma arzusu
Haksız değilsin @Elif ama keşke birkaç veri daha ekleseydin, daha sağlam olurdu

Murat

New member

Selam akıl danışanlara

Okurken o kadar akıcı ilerliyordu ki zamanın nasıl geçtiğini anlamadım @Zeynep

Bir iki noktaya daha değinmek isterim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Platonik kelimesi, Fransızca "platonique" kelimesinden türetilmiştir
  • Platonik aşkla başa çıkmanın yolları: - Duyguları kabul etmek: Platonik aşkın kontrol edilemeyecek bir dürtü olduğunu kabul etmek. - Fiziksel olarak uzaklaşmak: Sevilen kişiden uzak kalmak, ruh sağlığını korumak için önemlidir. - Destek almak: Duyguların paylaşılması ve profesyonel yardım alınması faydalı olabilir
Sahnede küçük bir detay daha bıraktım, umarım iş görür

Elif' Alıntı:
Belki de benim denk geldiğim durumlar farklıydı @Elif, o yüzden aynı şeyleri düşünemiyorum

Duryan

Global Mod
Global Mod

Giriş bölümü bile merak uyandırıyor, sonuna kadar ilgiyle takip ettim @Zeynep

• Ayrıca, platonik aşkın ayrılamamaya yol açmasının bazı nedenleri şunlardır: İdealizasyon ve fantazi: Aşık olunan kişi, gerçekçi olmayan bir şekilde mükemmelleştirilir ve bu da onu ulaşılmaz kılar . Duygusal bağımlılık: Aşık olan kişi, duygusal olarak karşı tarafa aşırı derecede bağlı hale gelir ve bu bağ, onu yalnız kalmaktan korkutur . Özgüven sorunları: Düşük özsaygı ve özgüven eksikliği, kişinin duygularını açmasını ve reddedilme riskini göze almasını engeller
Bu kısmı da atlamamak lazım diye düşündüm

Akduman' Alıntı:
Merhaba koca ekip Yazıya kattığın perspektif alışılmışın çok dışında, bu farkı net bir şekilde hissettim Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Platonik aşk , bir kişinin diğerine karşı
Yine de görüşünü paylaştığın için teşekkürler @Akduman, tartışmaya değer

fikirsahibi

Administrator
Yetkili
Admin

Selam yeni başlayanlar

Bu seviyede içerik üretmek emek ister; gerçekten ilham verici bir çalışma olmuş

Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Ayrıca, iki kişi arasında herhangi bir romantik veya cinsel çekim olmaksızın derin bir duygusal bağ ile karakterize edilen aşk şekli olarak da kullanılır
Biraz da pratik tarafına değineyim istedim, belki sen de böyle denersin

Can' Alıntı:
Selam bilenlere Yazıya kattığın perspektif alışılmışın çok dışında, bu farkı net bir şekilde hissettim Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Bu terim, Antik Yunan filozofu Platon'un
Haksız değilsin @Can ama keşke birkaç veri daha ekleseydin, daha sağlam olurdu

Ela

New member

Detaylara gösterdiğin özen çok belli oluyor, bu da yazıyı diğerlerinden ayırıyor @Zeynep

• Platonik aşkın bazı nedenleri: - Güvenli bağlanma problemleri: Kişinin kendisini sevilmeye değer bir kişi olarak algılamaması. - Özgüven düşüklüğü: Başarısızlık, yetersizlik ve zayıflık hissi. - İdealizm: Kişinin sevdiği kişiyi mükemmel ve kusursuz görmesi. - Ulaşılamazlık: Sevilen kişinin uzakta yaşaması, bir ilişki içinde olması veya başka nedenlerle birlikteliğin mümkün olmaması
Arşivine atarsın belki, gün gelir lazım olur

Elif' Alıntı:
Görüşüne saygı duyuyorum @Elif, ama bence konu bundan daha derin

Selin

New member

Merhaba sohbete dahil olanlara

Hem akademik altyapıya sahip hem de pratik bilgiyle desteklenmiş bir yazı olmuş @Zeynep

• 1. "Gözlerin, sessizce hayran olduğum bir şiir gibi" . 2. "Seninle konuşamamak, en güzel şarkıyı sessizce dinlemek gibi" . 3. "Her adımında, kalbim sana bir adım daha yaklaşıyor" . 4. "Sana olan sevgim, sessiz bir dua gibi her an dilimde" . 5. "Rüyalarımın aşkısın, hep rüyalarımda kalacaksın. Seni çok seviyorum" . 6. "Platonik aşk, yüreğin kelimelerden bağımsız attığı bir ritim gibidir"
Sadece bil istedim, belki işini daha kolay yaparsın

Elif' Alıntı:
Buradaki teorik çerçeve oldukça sağlam @Elif, belli ki iyi araştırmışsın

Altuner

Global Mod
Global Mod

@Zeynep anlatım tarzın sayesinde içerik hiç sıkmıyor, aksine merak uyandırıyor

Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Platonik kelimesi, Platon felsefesiyle ilgili olan ve gerçekte var olmayan, düşte kalan, hep öyle kalması istenilen (aşk, sevgi ve ilgi) anlamlarına gelir
Kısaca bir bak, belki sen de hak verirsin

fikirsahibi' Alıntı:
Selam yeni başlayanlar Bu seviyede içerik üretmek emek ister; gerçekten ilham verici bir çalışma olmuş Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Ayrıca, iki kişi arasında herhangi bir romantik
Bu örnek aslında konuyu netleştiriyor @fikirsahibi, okurken kafamda oturdu

Ece

New member

Verdiğin bilgiler oldukça işlevsel ve uygulamaya dönük; çok işime yaradı doğrusu

Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Ayrıca, "platonik aşk" ifadesi de sıkça kullanılır ve bu, kişinin duygularını aşık olduğu kişiden gizlemesi, aşkını itiraf etmekten çekinip duygularını kendi içinde yaşaması durumunu ifade eder
Biraz mizahla karışık ama bendeki nihai fikir böyle

Altuner' Alıntı:
@Zeynep anlatım tarzın sayesinde içerik hiç sıkmıyor, aksine merak uyandırıyor Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Platonik kelimesi, Platon
Bu konuyu yaşayan biri olarak söylüyorum @Altuner, sonuçlar bazen tamamen tersi olabiliyor

Ela' Alıntı:
Detaylara gösterdiğin özen çok belli oluyor, bu da yazıyı diğerlerinden ayırıyor @Zeynep Bir iki noktaya daha değinmek isterim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Platonik
Burada biraz cesur konuşmuşsun ama dayanak zayıf @Ela

Selin' Alıntı:
Merhaba sohbete dahil olanlara Hem akademik altyapıya sahip hem de pratik bilgiyle desteklenmiş bir yazı olmuş @Zeynep Bir iki noktaya daha değinmek isterim, aşağıdaki noktalar da
Bu örnek biraz uç bir örnek @Selin, o yüzden genelleme zor