Aleviler birbirine ne der ?

Murat

New member
Aleviler Birbirine Ne Der? Biraz Gülümseme, Biraz Sohbet!

Herkese merhaba! Geçenlerde bir arkadaşım bana "Aleviler birbirine ne der?" diye sordu, ben de "Ya, ne derler?" dedim, biraz düşündüm ve en son hepimizin aklına gelen bir cevapla konuyu şakalaşarak geçiştirdim: "Beyim, ne de olsa herkesin kendine göre bir ‘dost’ anlayışı vardır!" :)

Hadi gelin, bugün biraz mizahi bir şekilde bakalım, Aleviler birbiriyle ne der, bu soruya hangi eğlenceli bakış açılarıyla yaklaşabiliriz? Aleviliği sadece kültürel ve dini bir bakış açısından değil, aynı zamanda sosyal ilişkiler ve günlük sohbetlerde nasıl kullanıldığını da gözler önüne serecek şekilde eğlenceli bir üslupla ele alalım.

Alevilerin Müzik Keyfi: "Beyim, Hadi Sen Söyle!"

Alevi bir ortamda, sohbetin hızla "hangi tür müzik dinlenir" konusuna kayması oldukça yaygın. Kadınlar genellikle müzik seçiminde biraz daha empatik yaklaşırlar. Örneğin, bir arkadaş grup sohbetinde birisi "Beyim, hadi şu türkü çalsın!" dediğinde, kadınlar genellikle "Hadi ama, bir de şunu dinleyelim, bak ne kadar güzel sözleri!" şeklinde çıkarlar. Duygusal bağ kurmak, müzikle ruhunu açmak onlar için çok daha önemlidir. Ama bir de erkeklerin bakış açısını düşünelim…

Erkekler çoğu zaman pragmatik ve çözüm odaklıdır. "Beyim, tamam da bu türkü bitti, başka ne var?" diyerek, hemen playlistleri gözden geçirmeye başlarlar. Bu noktada erkeklerin müzikle ilgili yaklaşımı, gerçekten stratejik olabiliyor! Kadınlar bir şarkı bitse de, "Bir dakika, bir dakika, biraz daha kalalım!" derken, erkekler hemen "Ne olur ne olmaz, listede başka ne var, onu da dinleyelim!" diye çözüm önerilerini sıralamaya başlarlar.

Şimdi bu durumu Alevi toplumuna uyarlayalım. "Beyim, hadi bir de bağlama çal!" diyenler, kadınların duygusal yönlerini yansıtırken, erkeklerin "Söyle de görelim, bir dahaki sefere sen de bir türkü söyle!" şeklinde bir yaklaşımı daha 'çözüm odaklı' olabilir. Herkes kendi tarzında bir müzikle ruhunu açmak ister, ama her zaman birlikte bir çözümde buluşmak da Alevilikte önemli değil mi?

Alevilerde Misafirlik: "Beyim, Bu Defa Gel Ben Misafir Olayım!"

Alevi kültüründe misafirlik, oldukça değerli bir kavramdır ve kadınlar bu konuda genellikle daha toplumsal ve ilişki odaklıdırlar. Misafire ikramlar yapılırken, sohbetin samimiyeti, daha çok duygusal bağ kurmaya dayanır. Kadınlar, misafire "Afiyet olsun, her şey istediğiniz gibi mi?" diye sorarak, ilişkileri güçlü tutmaya çalışırlar. "Beyim, her şey yolunda mı?" tarzındaki sorular, onların doğal empati becerilerinin bir yansımasıdır. Bir insanı evlerinde ağırlarken, içten gelen bir misafirperverlik gösterirler.

Ancak, erkeklerin misafirlik anlayışı biraz daha pragmatik olabilir. "Beyim, sana şunu vereyim, tam senin sevdiğin gibi!" dediklerinde, çözüm odaklı bir yaklaşım ortaya çıkmıştır. O an misafirin ne istediği, ne tercih ettiği hemen tespit edilir ve sunulur. Aslında bu, Alevi toplumundaki çözüm arayışını simgeler. Duygusal bağdan önce, pratikte en doğru çözüm sağlanır. Erkekler bazen misafir ağırlarken, "Beyim, buraya kadar gelmişken şunu da al, daha sonra şöyle yapalım!" şeklinde hızlı çözüm önerileri sunarak misafirperverliği gösterirler.

Alevilerde Çalışma Hayatı: "Beyim, Bu İşin Hakkını Verelim!"

Alevi toplumunun iş hayatında da farklı dinamikler vardır. Bu konuyu biraz eğlenceli bir şekilde ele alalım. Aleviler, işlerini ciddiyetle yaparlar ve bu konuda erkeklerin yaklaşımı genellikle çok daha sonuç odaklıdır. "Beyim, bu işin sonuna kadar gidelim, başka işlere bakamayız!" şeklinde bir yaklaşım sergileyebilirler. Bu tarz, doğrudan pratik çözüme gitme ve işi en hızlı şekilde bitirme amacını taşır.

Kadınlar ise bu konuda daha empatik bir yaklaşım benimserler. İş arkadaşlarına yardımcı olmak, onlara moral vermek, bir işin zor olduğu zamanlarda duygusal destek sağlamak gibi yaklaşımlar öne çıkar. Bu da çalışma ortamında karşılıklı anlayış ve hoşgörünün gelişmesini sağlar. Kadınların yaklaşımında, işin sonunda çıkan başarıyı değil, o başarıya giden yolda kurulan ilişkileri ve sağlanan anlayışı görmek de oldukça yaygındır.

İş yerindeki bu iki yaklaşım, aslında Alevi toplumu içinde birbirini tamamlayan ve destekleyen bir denge oluşturur. Erkekler çözüm ararken, kadınlar o çözümün insan odaklı olmasına dikkat ederler.

Forumdaşlara Sorular: Gelin, Birlikte Gülümseyelim!

Evet, şimdi asıl soru şu: Sizce Alevi toplumundaki bu "Beyim" konuşmaları, ilişkileri ve toplumsal bağları nasıl etkiler? Müzik, misafirlik ve iş hayatındaki farklı bakış açıları hakkında ne düşünüyorsunuz? Kadınların empatik, erkeklerin ise çözüm odaklı yaklaşımını biraz mizahi şekilde ele aldık, ama aslında hepimizin içinde bu iki yaklaşımın birleştiği anlar var mı?

Hadi, şimdi kendi "Beyim" hikayelerinizi paylaşın! En son ne zaman böyle bir sohbet içinde bulundunuz, neler oldu? Birbirimize bu konularda daha fazla gülümseme katmak için hangi esprili yorumları yapabiliriz?

Yorumlarınızı bekliyorum!