STRIF
Member
Çiğ tatlı su balıklarından kaynaklanan bir hastalık Güneydoğu Asya‘da süratle yayılıyor. Stirling Üniversitesinden uzmanlar, Birleşmiş Milletler Besin ve Tarım Örgütünün (FAO) yeni bir raporuna katkıda sağladı. Uzmanlar, baş gösteren besin kaynaklı tehlike konusunda ihtarda bulundu.
Hastalık kan zehirlenmesine yol açıyor
Bilim insanları Güneydoğu Asya’da yaygın olarak tüketilen tatlı su balıklarında yaygın bir hastalık keşfetti. Kelam konusu durum insanlarda kan zehirlenmesine ve menenjite niye oluyor ve GBS ismi veriliyor. Olayın üzerine FAO, tehdide karşı farkındalığı artırmak için bir rapor yayımladı.
2015 yılında, Singapur’da klâsik bir çiğ tatlı su balığı yemeği yedikten daha sonra yaklaşık 146 kişi hastalandı. Üstelik birkaç kişi olayın kararında birtakım organlarını kaybetti. Küme B Streptococcus (GBS) olarak da isimlendirilen Streptococcus agalactiae isimli bir bakteriye bağlı kan zehirlenmesi geliştirmişlerdi.
Salgından sorumlu spesifik suş, eşsiz bir dizi 283 (ST283) idi. ST283’e bağlı GBS hastalığı Çin, Hong Kong, Laos, Tayland ve Vietnam’da da kayıtlara geçti. Kelam konusu hastalık, sağlıklı yetişkinleri daha fazla etkiliyor. Bu hipervirülent GBS suşu (ST283) şimdiye kadar sırf Güneydoğu Asya ve Brezilya’daki çiftlik tilapialarında (balık türü) doğrulandı.
Güneydoğu Asya’da çiğ yahut yavaşça pişmiş balıklar tanınan yiyecekler. Lakin uzmanlar çiğ balık tüketimi konusunda uyarıyor. Araştırmacılar, şu anda bilinen tek tesirli formülün ısıtma yahut pişirme olduğunu vurguladı.
Hastalık kan zehirlenmesine yol açıyor
Bilim insanları Güneydoğu Asya’da yaygın olarak tüketilen tatlı su balıklarında yaygın bir hastalık keşfetti. Kelam konusu durum insanlarda kan zehirlenmesine ve menenjite niye oluyor ve GBS ismi veriliyor. Olayın üzerine FAO, tehdide karşı farkındalığı artırmak için bir rapor yayımladı.
2015 yılında, Singapur’da klâsik bir çiğ tatlı su balığı yemeği yedikten daha sonra yaklaşık 146 kişi hastalandı. Üstelik birkaç kişi olayın kararında birtakım organlarını kaybetti. Küme B Streptococcus (GBS) olarak da isimlendirilen Streptococcus agalactiae isimli bir bakteriye bağlı kan zehirlenmesi geliştirmişlerdi.
Salgından sorumlu spesifik suş, eşsiz bir dizi 283 (ST283) idi. ST283’e bağlı GBS hastalığı Çin, Hong Kong, Laos, Tayland ve Vietnam’da da kayıtlara geçti. Kelam konusu hastalık, sağlıklı yetişkinleri daha fazla etkiliyor. Bu hipervirülent GBS suşu (ST283) şimdiye kadar sırf Güneydoğu Asya ve Brezilya’daki çiftlik tilapialarında (balık türü) doğrulandı.
Güneydoğu Asya’da çiğ yahut yavaşça pişmiş balıklar tanınan yiyecekler. Lakin uzmanlar çiğ balık tüketimi konusunda uyarıyor. Araştırmacılar, şu anda bilinen tek tesirli formülün ısıtma yahut pişirme olduğunu vurguladı.