Bakan Alim’den minimum fiyat açıklaması: Patrona değil, personele dayanak vereceğiz

Yenilmez

Active member
Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanı Vedat Alım, dün yapılan Kabine Toplantısı‘nın akabinde gazetecilere açıklamalarda bulundu. Alım, taban fiyatın tespitine ait aralık ayının sonunu bekleme niyetinde olmadıklarını belirterek, “Aralık ayının başında başlarız, 1-2 hafta ortasında bitiririz. Bu sefer erken bitirme eğilimindeyiz. Zira taraflarla, toplumsal ortaklarımızla görüşüyoruz. Onlarla bir uzlaşma noktasına yanlışsız gidiyoruz. Araştırmamızın birinci dataları de onlarla uzlaşabileceğimiz yönünde” diye konuştu.

“İŞVERENE DEĞİL, PERSONELE TAKVİYE VERECEĞİZ”

Bakan Alım, taban fiyatta patrona sağlanan 75 liralık dayanak anımsatılarak, bu vakitte nasıl bir yol izleneceğinin sorulması üzerine de “O daha evvel Cumhurbaşkanımızın söz ettiği bir karardı. Uygulandı ve bitti. Patrona dayanak vermeyeceğiz, emekçilerimize dayanak vereceğiz” dedi.

Alım, emekçiye verilecek dayanağın nereden karşılanacağına ait soruya da “Onu bilmiyorum, nereden verirsek. Direkt doğruya belirleyeceğimiz sayının düzeyine göre, ölçüsüne nazaran. Bütçeden aktarılan yahut diğer bir biçimde” diye karşılık verdi.

Ayrıyeten taban fiyatın tespiti için yapılan anket sonuçlarının çarşamba günü sonuçlanacağını belirten Alım, “Önce Cumhurbaşkanı’mızla paylaşacağım. Muhtemelen bir daha sonraki kabinede araştırmanın sonuçlarını takdim ederim” diye konuştu.

“GÖRÜŞMELERİ BİRİNCİ HAFTADA BİTİRME KARARINDAYIM”

Bakan Alım, Türk-İş Genel Lideri Ergün Atalay’ın birinci 10-15 günde görüşmeleri sonlandırma ve 1 ay beklememe davetinin sorulması üzerine, “Ben de birinci haftada bitirme sonucundayım. Ben olur görüyorum. Birinci toplantıda değil de bir hafta ortasında; haftanın başında ve sonunda görüşürüz” dedi.

“KADEMELİ VE BÖLGESEL TABAN FİYAT OLMAZ”

Birinci resmi görüşmenin 1 Aralık’ta yapılacağını belirten Bakan Alım, bir soru üzerine, “Yasalarımıza nazaran kademeli minimum fiyat olmaz, bölgesel minimum fiyat olmaz. İşletme büyüklüğüne nazaran taban fiyat olmaz” diye konuştu.

TABAN FİYATTAN GELİR VERGİSİ ALINACAK MI?

Bakan Alım, taban fiyattan gelir vergisinin alınmaması üzere bir formülün masada olup olmadığının sorulması üzerine de “Onu artık açıklamıyorum. Doğal biz çalışıyoruz, her ihtimali alternatifleri çalışıyoruz” dedi.

Demirören Haber Ajansı / Buğra Olaç – İktisat Haberleri