Çarpıcı kara delik keşfi: Hawking’in varsayımlarıyla uyuşuyor!

STRIF

Member
Sussex Üniversitesindeki fizikçiler, kara delikler üzerinde bir çalışma yaparken tesadüfen yeni bir şey keşfetti. 1974’te Stephen Hawking, çığır açan bir keşif yaptı. Bu kozmik cisimlerin, termal ışınım yaydığını buldu. Zira daha evvel bu cisimlerin, ölmekte olan bir yıldızın son basamağı / inert olduğuna (durağan) inanılıyordu. Bilim insanları, etrafına rastgele bir tesiri olmadığını argüman ediyordu. Fakat yeni bir keşif aksini ileri sürüyor.

Çalışmayı, Sussex Üniversitesi Fizik ve Astronomi Kısmından Profesör Dr. Xavier Calmet ve Folkert Kuipers yaptı. Grup, inceledikleri bir kara deliğin etrafı üzerinde basınç uyguladığını keşfetti. Lakin araştırmacılar bu basıncın hayli fazla olmadığını vurguluyor.

Kara delikler, etrafına basınç uyguluyor

Basınç küçük bulunmasına karşın bir daha de Stephen Hawking’in bu cisimlerin ışınım yaydığı ve bu niçinle sadece bir sıcaklığa sahip olmakla kalmayıp, birikme olmadığında vakit içinde yavaş yavaş küçüldüğü istikametindeki varsayımıyla dengeli. Araştırma takımı, kara deliklerin basınç ile daha karmaşık termodinamik sistemler olduğunu gösterdi.

Physical Review D mecmuasında yayımladıkları çalışma hakkında Xavier Calmet şunları söylemiş oldu: “Schwarzschild kara deliklerinin bir basınca ve sıcaklığa sahip olduğunu keşfetmemiz süpriz olduğu için daha da heyecan verici. Bu kozmik cisimleri sadece genel bakılırsalilik ortasında ele alırsanız, bildiğimiz fizik maddelerinin çökmesine niye olan bir tekilliğe sahip olduğunu görürsünüz.

Kuantum alan teorisiyle bir arada, bu kozmik cisimlerin yeni bir tarifini bulabileceğimizi umuyoruz. Çalışmamız bu istikamette bir adım. Üzerinde çalıştığımız kara deliğin uyguladığı basınç fazlaca küçük bulunmasına karşın astrofizik, parçacık fiziği ve kuantum fiziği çalışmalarını kapsayan birfazlaca yeni olasılığın kapılarını açıyor.” dedi.