bencede
Active member
Çıtır Çıtır Simit Tanımı İçin Materyaller
Hamuru için:
Not EkleTanımı Yazdır
Hamuru için:
- ️1 kg un
- ️2 buçuk bardak su
- ️1 yemek kaşığı tereyağ
- ️yarım paket yaş maya
- ️1 yemek kaşığı toz şeker
- ️2 tatlı kaşığı tuz ️yeteri kadar kavrulmuş susam
- Kullandığım bardak ölçüsü : 200 ml ️
- 1 bardak şeker
- ️1,5 bardak su
Not EkleTanımı Yazdır
- Şekeri derin bir tencerenin içerisine alıp koyu bir karamel rengi alıncaya kadar yakalım, suyunu ek edip kapağını örtelim.
- Sertleşen şeker büsbütün eriyip, sıvı hale gelene kadar orta ateşte kaynatalım, sıvı hale gelen karamel şerbeti soğumaya bırakalım.
- Hamuru için; tuz ve un hariç tüm malzemeyi yoğurma kabına alıp karıştıralım. Un ve tuz ilavesiyle pek sert bir hamur elde edelim.
- Hamuru avuç ortasından az daha büyük olacak biçimde bezelere ayıralım. Bezelerin üzerini örtüp 15 dakika dinlendirelim. Müddet sonunda birinci bezeden başlamak üzere yuvarlayarak uzatabildiğimiz kadar uzatalım.
- Şayet zorlanırsanız yavaşça ellerinizi ıslatmanız yardımcı olacaktır. Kâfi uzunluğa gelen hamuru ikiye katlayıp buralım. Uçlarını sıkıca birleştirelim.
- Evvel soğumuş şerbete ondan sonrasında kavrulmuş susama bulayıp tepsiye sırasıyla dizelim. Simitleri 15 dakika dinlendirelim ve hepsini tek tek el ile yavaşça döndürerek (Yani biraz daha büyüterek)
- Fazla susamını sirkeleyerek pişireceğimiz tepsinin içerisine alalım.
- Isıtılmış 100 dereceli alt/üst ayar fansız fırında 10 dakika, akabinde dereceyi 200’ e çıkarıp düzgünce kızarana kadar pişirelim. Afiyet olsun.