Diğergamlık Ne Demek Tdk ?

Zeynep

New member
Diğergamlık Nedir? TDK Tanımı ve Anlamı

Diğergamlık, insanların başkalarının ihtiyaçlarına duyarlı olma, onların iyiliği ve refahı için kendi çıkarlarını bir kenara koyma eğilimidir. TDK’ye göre diğergamlık, başkalarının huzuru, mutluluğu ve iyiliği için kendi menfaatlerinden feragat etmeyi ifade eden bir kavramdır. Bu, toplumun ve çevremizdeki bireylerin refahına katkıda bulunmak adına yapılan özverili bir davranış biçimidir. Diğergamlık, insanların sosyal ilişkilerinde ve toplumsal yaşamda önemli bir yer tutar. İnsanlar arasındaki yardımlaşma ve dayanışma kültürünü güçlendirir, toplumsal bağları kuvvetlendirir.

Diğergamlık ile Altruizm Arasındaki Farklar

Diğergamlık ve altruizm (fedakârlık) genellikle birbirinin yerine kullanılan terimlerdir, ancak bu iki kavram arasında bazı ince farklar bulunmaktadır. Altruizm, bir kişinin başkalarının iyiliği için kendi çıkarlarını göz ardı etmesidir ve genellikle bireylerin bilinçli olarak başkalarına yardım etme motivasyonu ile ilgilidir. Diğergamlık ise, genellikle daha geniş bir anlam taşır ve bir kişinin başkaları için özverili davranma eğilimini ifade eder. Altruizm, daha çok bireysel bir davranış biçimini anlatırken, diğergamlık sosyal bağlamda, toplumsal bir anlayış olarak karşımıza çıkar. Yani, diğergamlık, bir toplumun değer sistemiyle bağlantılı olarak, insanların toplumsal normlara göre başkalarına yardım etme isteğini vurgular.

Diğergamlık Neden Önemlidir?

Diğergamlık, bireylerin toplumsal bir arada yaşama, karşılıklı yardımlaşma ve dayanışma ile ilgili temel değerlerden biridir. Toplumlar, diğergamlık sayesinde daha sağlıklı, güvenli ve destekleyici hale gelir. Başkalarının ihtiyaçlarına duyarlı olmak, toplumsal sorunların çözülmesine ve daha güçlü sosyal bağların kurulmasına yardımcı olur. Diğergamlık, insanların birbirlerine karşı daha anlayışlı ve şefkatli olmalarını sağlar. Aynı zamanda bireyler, toplumsal sorumluluklarını yerine getirerek, toplumda olumlu değişimler yaratır.

Diğergamlık, ayrıca psikolojik açıdan da önemlidir. Yapılan birçok araştırma, başkalarına yardım etmenin, kişinin kendini daha mutlu ve tatmin olmuş hissetmesine yol açtığını ortaya koymuştur. Yardım etme eylemi, aynı zamanda bireylerde empati duygusunun gelişmesine yardımcı olur. Bu da toplumdaki genel moral ve huzur seviyesini artırır.

Diğergamlık ve Empati Arasındaki İlişki

Diğergamlık ile empati arasında güçlü bir ilişki vardır. Empati, bir başkasının duygularını anlayabilme ve bu duyguları paylaşabilme yeteneğidir. Diğergamlık, empati ile beslenen bir kavramdır. Başkalarının acılarına, sıkıntılarına ya da ihtiyaçlarına duyarlı olmak, diğergam davranışların temelini oluşturur. Bir kişi başkasının duygusal durumunu anladığında, onu rahatlatmak ya da yardım etmek amacıyla diğergam bir davranış sergileyebilir.

Empatik bir birey, başkalarına yardım etmenin sadece onların iyiliği için değil, aynı zamanda toplumdaki huzurun sağlanması için de önemli olduğunu kavrayabilir. Empati, bireylerin başkalarıyla daha derin bir bağ kurmalarına olanak tanır ve bu bağ, diğergam davranışları daha da pekiştirir. Empati sayesinde, insanlar yalnızca başkalarına yardım etme değil, aynı zamanda toplumsal sorumluluklarını yerine getirme konusunda da daha duyarlı hale gelirler.

Diğergamlık Nasıl Geliştirilir?

Diğergamlık, doğuştan gelen bir özellik olmayabilir, ancak öğrenilebilir ve geliştirilebilir bir davranış biçimidir. Diğergamlık, empati ve başkalarına yardım etme isteğini içeren sosyal becerilerle ilgilidir. Bu beceriler zamanla, bireylerin çevrelerine karşı daha duyarlı olmalarına ve toplumsal sorumluluklarını yerine getirmelerine olanak tanır. Diğergamlık geliştirmek için bazı adımlar şunlar olabilir:

1. Empatiyi Geliştirmek: Diğergamlık, empati ile doğrudan bağlantılıdır. Başkalarının duygularını anlamaya çalışmak ve onların ihtiyaçlarına duyarlı olmak, diğergam davranışları artırabilir.

2. Toplumsal Farkındalık: Toplumsal sorunlara duyarlı olmak, diğergamlık için önemlidir. İnsanlar, çevrelerinde meydana gelen zorlukları ve ihtiyaçları fark ettikçe, yardım etme isteği de artar.

3. Kendi Çıkarlarını Bir Kenara Koyma: Diğergamlık, başkalarına yardım etmek için kendi çıkarlarından feragat etmeyi gerektirir. Kendi ihtiyaçlarınızı ve rahatınızı bir kenara bırakıp, başkalarının ihtiyaçlarına öncelik verme becerisini geliştirmek önemlidir.

4. Gönüllü Çalışmalar: Gönüllü olarak bir yardım faaliyetinde yer almak, diğergamlık becerilerinizi geliştirmek için harika bir fırsattır. Topluma katkıda bulunmanın ve başkalarına yardım etmenin getirdiği tatmin, diğergam bir birey olma yolunda önemli bir adımdır.

Diğergamlık ve Toplumda Örnekler

Toplumda diğergam davranışlar birçok farklı şekilde kendini gösterebilir. Bunlar, bireysel yardım eylemleri, toplumsal dayanışma, gönüllülük gibi pek çok biçimde olabilir. Örneğin, bir doğal afet sonrasında yardım çalışmaları düzenlemek, yiyecek ve giysi yardımları sağlamak, hastalara bakmak gibi eylemler diğergamlık örnekleridir. Ayrıca, toplum içinde küçük iyilikler yapmak, komşulara yardım etmek ya da zor durumda olan insanlara destek olmak da diğergam davranışlar arasında yer alır.

Diğergamlık, aynı zamanda devlet ve sivil toplum kuruluşlarının yaptığı yardımlar ve politikalarla da desteklenir. Sosyal devlet anlayışı, toplumda diğergamlığın artmasını teşvik eder. İhtiyaç sahiplerine sağlık, eğitim ve barınma gibi hizmetlerin sunulması, toplumun diğergamlık anlayışını güçlendiren bir başka örnektir.

Sonuç

Diğergamlık, insanların başkalarına yardım etme, onların ihtiyaçlarını karşılamak için kendi çıkarlarından fedakârlık yapma eylemidir. Toplumda diğergamlık, daha sağlıklı ve huzurlu bir yaşam ortamı yaratırken, aynı zamanda bireylerin duygusal ve psikolojik gelişimlerine de katkı sağlar. Diğergamlık, empati ve toplumsal sorumluluk ile pekişen bir davranış biçimidir ve toplumsal bağları güçlendirmekte önemli bir rol oynar. Kendi çıkarlarını bir kenara koyarak başkalarına yardım etme isteği, toplumda daha pozitif bir atmosfer yaratır ve insanların birbirine olan güvenini artırır. Diğergamlık, öğrenilebilir ve geliştirilebilir bir beceri olup, gönüllü çalışmalar ve empati geliştirme gibi yöntemlerle hayatımıza entegre edilebilir.