Diyete başlarken yapılması gerekenler nelerdir? Diyet yapmak için nelere dikkat etmeliyiz? Diyet yapmak için motivasyon! Diyet yaparken nelere dikkat!

Yenilmez

Active member
Diyet yapmak için motivasyon düzeyi diyet öncesi kendinizi hazırlamak için en değerli adımlardan biridir. Yaklaşık iki yıldır günlük yaşantımızda esaslı değişikliklere niye olan Covid-19 pandemisi, sıhhatsiz beslenme ve hareketsizlik niçiniyle bir epeyce bireyde süratli kilo alımına yol açtı. Üstüne bir de sonbaharda metabolizmanın yavaşlaması ve hareketsizliğin daha da artması eklendiğinde kış öncesi şok diyetlere ilgi artıyor. Diyete başlarken yapılması gerekenler nelerdir? Diyet yapmak için nelere dikkat etmeliyiz? Diyet yapmak için motivasyon!

DİYETE BAŞLARKEN YAPILMASI GEREKENLER NELERDİR?

Diyet yaparken nelere dikkat edilmelidir:

Ülkü Kilonuza Adım Adım İlerleyin!

Kilo verme amacınıza adım adım ilerleyin. Şayet 10 kilo verme amacınız var ise, öncelikli olarak 3 kilo vermeyi deneyin. Maksadınızı yavaş yavaş artırın. Bu sayede birinci amacınıza ulaşmanız hem daha kolay olacak birebir vakitte bu durum sizi motive edip ikinci amacınız için yola devam edeceksiniz. Lakin yola ’10 kilo vermem lazım’ diye başlarsanız, birinci hafta verdiğiniz 1 kilo sizi motive etmeyebilir. Zira maksadınız hala epey uzak üzere düşüneceksiniz.

Size Uygun, En Yanlışsız Formülü Belirleyin!

Etrafınızda diyet yapmış ve fazlaca güzel kilo vermiş hatta nasıl kilo verdiğini anlatan bireyler kesinlikle vardır. Son devir sıkça lisana getirilen 2 öğün beslenme, protein diyeti, zerzevat diyeti vb liste uzar ve masraf. Yapacağınız şey epeyce sıradan; bir diyetisyen ile görüşüp; beslenme halinizi, hayatınızı, çalışma saatlerinizi ayrıntılı konuşup size en uygun, sağlıklı kilo verme sistemini bulmaktır.

Şok Diyetlere Prestij Etmeyin!

Süratli kilo vermeyi vadeden, şok diyetlerden uzak durun. Kilo verme suratınızı da kimselerle karşılaştırmayın. Parmak iziniz üzere beslenmeniz de size özel planlanmalı. Herkes orta öğün yapmak zorunda değil yahut herkes 2 öğün beslenmek zorunda değil. Öğün sayısı, vakti, içeriği size özel ve tüketebileceğiniz, uygulayabileceğiniz biçimde olmalıdır. Sevdiğiniz, sevmediğiniz besinleri, yapabileceklerinizi ve yapamayacaklarınızı diyetisyeniniz ile paylaşın.

Hazır Olduğunuzda Başlayın!

Kilo vermeye karar verdiğinizde evvel kendinize hazır olup olmadığınızı sorun. Yakın vakitte taşınma, kıymetli bir toplantı, seyahat, tatil planı üzere süreçleriniz var ise ve bu stil ömür değişikliklerinden etkilenen biriyseniz, sürecin 1-2 gün de olsa aksaması sizi daha hayli gerilime sokuyorsa, daha sakin bir periyodu bekleyebilirsiniz. Yanlışsız prosedür ile beslenme alışkanlıklarınızı değiştirebilir ve sıhhatle kilo verebilirsiniz. Hatta bu biçimde ağır bir devirde kendinizle de ilgilenmek size epey uygun gelebilir.

Başlangıç İçin Haftalık Maksatlar Koyun!

Diyete başlangıç için kendinize haftalık gayeler koyun. Örneğin; günlük içmem gereken kadar su içiyorum; her gün en az 7 saat uyuyorum; tatlı, şekerli, hamur işi üzere kilo almama sebep olan her ne var ise ölçüsünü yarıya düşürüyorum ve haftada en az 3 saat kesinlikle yürüyorum. Yalnızca bu 4 maddeyi değiştirmeye başladığınızda bile karşınızda büyük bir sorun haline gelen kilo verme süreciniz kolaylaşıyor.

Ödül ve Ceza Uygulamasından Kaçının!

Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan “Bu hafta epey hoş kilo vermişim, bu biçimde kendimi ödüllendireyim. Ya da ‘hiç kilo veremedim. Bu hafta hiç kaçamak yapmamalıyım’ tipinde ödül ve ceza biçimlerinden kaçının. Bu sizi uzun vadede mutsuz edip motivasyonunu azaltır ve kilo olarak geri döner. Bunun önüne geçmek için ödül, ceza sisteminden çıkıp, porsiyon denetimi ile tanışabilirsiniz. Hangi besin ne yerine geçer? İçerik planlamasını nasıl yapmalıyım vb konularda diyetisyeninizden takviye alabilirsiniz” diyor.

Gündem