Aslıhan
Active member
Antalya’nın Korkuteli ilçesinde lokum dükkanı bulunan 28 yaşındaki Nadir Can Bozkurt, yarım asır evvel babasının açtığı dükkanı işletmeye devam ediyor. Dükkanda ürettiği muska lokumlar, vatandaşlar ve turistlerden pek ilgi görüyor.
İlçe’nin eski caddelerinden İstiklal’de bulunan muska lokumu dükkanı, yörede düğün ve bayramların vazgeçilmezi durumunda. Lokum için şeker, nişasta, su ve limon tuzu karıştırılarak, kazanlarda 1,5 saat kaynatılıyor. Kıvamına gelen materyal, tahta kasalara dökülerek soğuması için bekleniyor. Üçgen biçiminde dilimlenen lokumlar, paketlenerek satışa sunuluyor.
“GEÇMİŞTEKİ DAMAK TADINI BOZMADIK”
Bozkurt, dükkanın 2. nesil işletmecisi olarak, sıfır katkıyla geleneksek üretime motamot devam ettiğini belirtti. Babası İlhami Bozkurt’un, ürettiği lokumlarla Antalya bölgesinde ünlendiğini anlatarak, bölgenin en eski esnaflarından olduklarını belirtti. Geleneksek üretimin devamı hakkında şunları söylemiş oldu:
“Artık eski dükkanları pek goremiyoruz. Beşerler ikinci, üçüncü jenerasyondan daha sonra işlerini yapmamaya başlıyor. Vaktinde kuyumcular, basmacılar, kumaşçılar ve zahirecileri nazaranbiliyorduk, o jenerasyonu artık bakılırsamiyoruz. Lakin biz tıpkı biçimde devam ediyoruz. Bizim özelliğimiz, dedelerimizden ve babamızdan nasıl gördüysek birebir lokumu yapıyoruz. Zerre kadar katkı unsuru olmayan lokumlarımızda Burdur şekeri kullanıyoruz. Sıfır katkıyla yayla suyu, şeker ve nişastayla muska lokumu yapıyoruz.”
Üretimde büsbütün doğal materyaller ve doğal biçimleri kullandıklarını tabir eden Bozkurt,
“Korkuteli’mizin suyu ve havasından kaynaklı, ürettiğimiz lokumlarda tam kıvamı yakalıyoruz. haricinde kıtırımsı, içerisinde ise yumuşak bir yapı olan lokumlar her yörede olmuyor. ötürüsıyla her yerde lokum üretiliyor lakin bu kıvam tutturulamıyor.”
diyerek, muvaffakiyetin bölgeyle de alakasının olduğuna vurgu yaptı.
“BİSKÜVİ ORTASI KISTIRMA LOKUM”
Ürettikleri muska lokumun özel bir yeme biçimi olduğunu belirten Bozkurt, iki bisküvi ortasına lokum konulmasıyla hazırlanan yiyecekle ismi özdeşleşen “kıstırma” geleneğinin yıllardır sürdürüldüğünü lisana getirdi.
İlçe’nin eski caddelerinden İstiklal’de bulunan muska lokumu dükkanı, yörede düğün ve bayramların vazgeçilmezi durumunda. Lokum için şeker, nişasta, su ve limon tuzu karıştırılarak, kazanlarda 1,5 saat kaynatılıyor. Kıvamına gelen materyal, tahta kasalara dökülerek soğuması için bekleniyor. Üçgen biçiminde dilimlenen lokumlar, paketlenerek satışa sunuluyor.
“GEÇMİŞTEKİ DAMAK TADINI BOZMADIK”
Bozkurt, dükkanın 2. nesil işletmecisi olarak, sıfır katkıyla geleneksek üretime motamot devam ettiğini belirtti. Babası İlhami Bozkurt’un, ürettiği lokumlarla Antalya bölgesinde ünlendiğini anlatarak, bölgenin en eski esnaflarından olduklarını belirtti. Geleneksek üretimin devamı hakkında şunları söylemiş oldu:
“Artık eski dükkanları pek goremiyoruz. Beşerler ikinci, üçüncü jenerasyondan daha sonra işlerini yapmamaya başlıyor. Vaktinde kuyumcular, basmacılar, kumaşçılar ve zahirecileri nazaranbiliyorduk, o jenerasyonu artık bakılırsamiyoruz. Lakin biz tıpkı biçimde devam ediyoruz. Bizim özelliğimiz, dedelerimizden ve babamızdan nasıl gördüysek birebir lokumu yapıyoruz. Zerre kadar katkı unsuru olmayan lokumlarımızda Burdur şekeri kullanıyoruz. Sıfır katkıyla yayla suyu, şeker ve nişastayla muska lokumu yapıyoruz.”
Üretimde büsbütün doğal materyaller ve doğal biçimleri kullandıklarını tabir eden Bozkurt,
“Korkuteli’mizin suyu ve havasından kaynaklı, ürettiğimiz lokumlarda tam kıvamı yakalıyoruz. haricinde kıtırımsı, içerisinde ise yumuşak bir yapı olan lokumlar her yörede olmuyor. ötürüsıyla her yerde lokum üretiliyor lakin bu kıvam tutturulamıyor.”
diyerek, muvaffakiyetin bölgeyle de alakasının olduğuna vurgu yaptı.
“BİSKÜVİ ORTASI KISTIRMA LOKUM”
Ürettikleri muska lokumun özel bir yeme biçimi olduğunu belirten Bozkurt, iki bisküvi ortasına lokum konulmasıyla hazırlanan yiyecekle ismi özdeşleşen “kıstırma” geleneğinin yıllardır sürdürüldüğünü lisana getirdi.