Emine Erdoğan Türk mutfağı kitabını ve aile mutfağını anlattı!

Aslıhan

Active member
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, ‘Türk Mutfağı’ kitabının nasıl çıktığını anlatırken, aile mutfağının da sırlarını paylaştı:

HABERE İLİŞKİN GÖRÜNTÜ İÇİN TIKLAYIN İZLE

Emine Erdoğan’ın öncülüğünde, Cumhurbaşkanlığı himayesinde Kültür ve Turizm Bakanlığının dayanağıyla hazırlanan “Türk Mutfağı Asırlık Tariflerle” kitabı, Türk mutfağını milletlerarası alanda tanıtmayı amaçlıyor.


Emine Erdoğan, bu biçimdesine heyecan verici bir projenin hayata geçtiğini görmenin sahiden büyük memnunluk olduğunu söylemiş oldu.

Hürriyet’te yer alan habere bakılırsa Emine Erdoğan: “Ne yazık ki Türk mutfağı denince akıllara hâlâ yalnızca baklava ve kebap geliyor. Kitapta benim için özel kıymeti olan iki tanım de var. Leblebi unu helvası ve tanımını Mali First Lady’sinden aldığım zencefil şerbeti. Mikroorganizmalar açısından fazlaca varlıklı nisan yağmuru ile yoğurt mayalamayı bir gelenek haline getirdim. Konutumuzda sabah kahvaltılarında çorba şayet olmazsa olmazımızdır. Tayyip Beyefendi de kahvaltıda çorbayı fazlaca sever.” dedi


Birbirinden bedelli şefler ve akademisyenlerin epeyce titiz bir çalışma yürüttüklerini, varlıklı mutfak külçeşidinin hak ettiği yeri bulması için büyük özveri gösterdiklerini bildiren Erdoğan, bu güzide yapıtın hazırlanmasında emeği geçen herkese, projeyi yürüten Kültür ve Turizm Bakanlığına, dayanak veren Türkiye Turizm ve Tanıtım Geliştirme Ajansına (TGA) teşekkürlerini sundu.


Erdoğan, kitabın dünyanın değerli kütüphaneleri ve gastronomi raflarında yer alacağı üzere kültürel diplomasi alanında da yeni bir köprü olacağını lisana getirdi.

Yemeği, “kültür”, “her toplumun ulusal kimliği”, “insanlar içinde irtibatı ve dostluğu pekiştiren en süratli yol” ve “duyguların taşıyıcısı” olarak tanımlayan Erdoğan, şu biçimde konuştu:

Doğumdan düğünlere birfazlaca özel anı yemek kültürümüzle taçlandırırız. etrafında toplandığımız sofralar, bizi birbirimize dost kılar. Atasözlerimizde bu tecrübeyi aktaran kaç hoş kelam vardır. ‘Bir kahvenin kırk yıl hatırı olması’, vefanın, sadakatin ve müsamahanın habercisidir. ‘Tatlı yiyip tatlı konuşmak’, mutfak külçeşidinin barışı tesis etmedeki gücünü söz eder. Geleneğimizde konuğa, yabancıya, yolcuya sofra kurmak, gönüller ortasına asılan bir köprüdür. İkram kültürümüz lisanlara destandır. bu biçimdesi bir ömür kültürüne sahip olduğumuz için sahiden epey şanslıyız.”


Emine Erdoğan, sofraların aile bağlarını güçlendirdiğini, dostluk bağlarını mayalayıp büyüttüğünü anlatarak, “Bayram sofralarının verdiği sevinci hangimiz unutabiliriz? Gurbette olduğumuzda, hiç bir şey memleket yemeğinin yerini asla tutmaz. Ekmeğin kokusu, hasretleri giderir. İşte tüm bu sebeplerle mutfak, globalleşen dünyada özel pozisyonunu koruyabilen az değerlerdendir.” sözlerini kullandı.


Dünya kütüphanelerinde yerini alacak

“Türk Mutfağı Asırlık Tariflerle” kitabı milletlerarası üst seviye tanıtım kapsamında Cumhurbaşkanlığı yayınlarından itibar kitap olarak basılacak. beraberinde Kültür ve Turizm Bakanlığı yayınlarından Türkçe basılacak kitap, Ekim 2021 prestijiyle kitabevlerinde satışa sunulacak. İngilizce versiyonu “Turkish Cuisine With Timeless Recipes” ismiyle memleketler arası alanda yayımlanacak kitap, başta İngilizce, İspanyolca ve Arapça olmak üzere biroldukca lisana çevrilecek. Kitap, Türk mutfağını, yalnızca geçmişe ve geleneğe değil, geleceğe iz bırakan yaklaşımı ve tanımlarıyla milletlerarası ölçekte tanıtmayı amaçlıyor.
 
Üst