Eski çalışanı, NASA’yı sorumsuzlukla suçladı

STRIF

Member
ABD Havacılık ve Uzay Ajansı‘nın (NASA) eski bir çalışanı ajansa ateş püskürdü. Geçtiğimiz hafta Memleketler arası Uzay İstasyonu‘nun (ISS) bir an için denetimden çıkmasıyla neredeyse bir felaket meydana geliyordu. Eski çalışan, astronotlarının güvenliğini daha fazla ciddiye almadığı için ajansa geniş çaplı bir suçlama yöneltti.

ISS’de geçtiğimiz hafta ne oldu?

Eski çalışan, NASA gruplarını niye suçluyor? Rusya’nın, Memleketler arası Uzay İstasyonu‘na yerleştirmek istediği Nauka isimli modül dehşetli anlara yol açtı. Roscosmos‘un ISS’e gönderdiği laboratuvar modülünün kenetleme sürecinden birkaç saat daha sonra kazara motorları ateşlendi. Akabinde ISS, 45 derece konumundan saptı ve bağlantısı birkaç dakikalığına koptu.

Olayın akabinde Houston‘daki NASA yer denetim takımları süratlice müdahale etti. Nihayetinde, ISS pozisyonuna geri döndü. Lakin NASA’nın nazaranv Denetim Merkezinde çalışmış eski mühendislerden James Oberg, IEEE Spectrum‘da NASA’nın güvenlik külçeşidinin aşındığını ileri süren bir makale yayımladı.

Oberg makalesinde, “Sistemin güvenliği, doğrulanmak yerine var iseyılıyor. Sonuç olarak NASA yöneticileri, eksik ipuçlarına yahut felakete yol açan dikkatsiz seçimler yapmaya yönlendiriliyor.” dedi. Mühendis, Rusya’nın Nauka modülü olayının, NASA’da sonunda felakete yol açacak bir “rahatlık zihniyetinin” kuvvetli bir örneği olduğunu argüman etti.

NASA için bağımsız soruşturma daveti yaptı

NASA’nın eski çalışanı, “Ekip, geçtiğimiz on yıllar boyunca tıpkı yavaş kültürel çürümeyi, müthiş sonuçlarla birkaç sefer yaşadı. 1986 Challenger felaketine giden yılda grup üyeleri (ve bu biçimdelar misyon Denetim operasyonlarının arasındaydim), artan dikkatsizlik ve hatta kimi bazı “aptalca kusurlara” karşı tasalarını lisana getirmeye başladılar.” dedi.

22 yıllık NASA emektarı ve uzay gazetecisi, ajansın güvenlik standartlarının kapsamlı bir biçimde araştırılması davetinde bulundu. Oberg, “Sorunun birçoklarını siyasi baskılar tetikliyor üzere göründüğü için, güvenlik kültüründeki rastgele bir erozyonu fakat önemli bir siyasi tartısı olan bağımsız bir soruşturma bilakis çevirebilir.” biçiminde yazdı.

Ayrıyeten, ABD Lideri Joe Biden ve NASA yöneticisi Bill Nelson‘ı araştırmak üzere bağımsız bir kurul oluşturmaya çağıracağını ekledi. Oberg’e katılmamak pek güç. Ne de olsa, ISS’deki son olay fazlaca daha makus olabilirdi. Bir daha sonraki olayın ne kadar makus olabileceğini kim bilebilir.