Aslıhan
Active member
Giresun’da yaşanan zehirlenme olaylarının akabinde Giresun Vilayet Sıhhat Müdürü Dr. Muhammet Bulut, bahis hakkında açıklamalarda bulundu.
Son periyotlarda Giresun’da yaşanan zehirlenme hadiseleri halkı endişelendirdi. Zehirlenme sebebinin ıspanaktan kaynaklı olduğu argümanlarına karşılık veren Giresun Vilayet Sıhhat Müdürü Muhammet Bulut, “İlimizde 8 kişi besin zehirlenmesi şikayetiyle hastanelerimize başvurdu. Öncelikle bu besin zehirlenmesinin Atropa belladona (güzel avrat otu) kaynaklı olduğunu tespit ettik. Bu Atropa belladona, ıspanakla birlikte bulunan ve birlikte destelenen bir tıp ot. Atropa belladona hem yan tesirleri açısından tıpkı vakitte önemli toksit bir bitki. Ispanaktan ayır edilemediği için tüketildiğinde önemli besin zehirlenmesi hadiseleri yaşanıyor” formunda konuştu.
“KÖKLERİ KESİLMEDEN AYIKLANMALI”
Yaşanan besin zehirlenmesinin ıspanaktan kaynaklı olmadığına dikkat çeken Bulut, alınması gereken tedbir hakkında şöyle konuştu:
“Bunları önlemek ismine kesinlikle ıspanaktan ayıklamak gerekiyor. Ayırt edebilmek için köklerini ayıklamadan kesmemek gerekiyor, zira yalnızca ıspanak ve Atropa belladona yalnızca köklerinden ayırt edilebilir. Atropa belladonnanın kökleri, ıspanağın köklerine nazaran daha küçük ve farklıdır. Aksi biçimde köklerini kestikten daha sonra bir birinden ayırt etmek pek güç iki bitkidir. Atropa belladona ayıklandıktan daha sonra, ıspanak rahatlıkla tüketilebilir. Ispanak kaynatıldıktan daha sonra tüketilen besin bulunmasına karşın içerisine Atropa belladona otu karışmışsa zehirlenme hadiseleri kaçınılmaz oluyor. Bunun tek tahlili pişirmedilk evvel köklerini kesmeden ayırmaktır”
GEBELER İÇİN KIYMETLİ BİR BESİN
Ispanağın bilhassa anne adayları için çok güçlü bir besin kaynağı olduğuna işaret eden Muhammet Bulut, kelamlarını şu biçimde sürdürdü:
“Ispanak, pek varlıklı bir sebzedir. Son derece faydalı bir besin olan ve ülkemizde de yaygın olarak tüketilen ıspanağın içerisinde oksalik asit, çinko, magnezyum, kalsiyum, nitrat ve demir üzere bileşenlerin yanı sıra, A,B, C, E ve K vitaminleri bulunur. İçerdiği birfazlaca vitamin ve mineral, hastalıkların önlenmesine yardımcı olurken biroldukça öbür besinsel faydalar da sağlar. Bilhassa gebelerin kullanımı gereken bir besin. Zira ıspanak beraberinde folik asidin içeren bir sebzedir. Folik asit anne adaylarının alması gereken, bebeğin gelişmeninin eksiksiz ve sağlıklı olarak tamamlanabilmesi için alınması çok kıymet arz eden vitamindir”
Son periyotlarda Giresun’da yaşanan zehirlenme hadiseleri halkı endişelendirdi. Zehirlenme sebebinin ıspanaktan kaynaklı olduğu argümanlarına karşılık veren Giresun Vilayet Sıhhat Müdürü Muhammet Bulut, “İlimizde 8 kişi besin zehirlenmesi şikayetiyle hastanelerimize başvurdu. Öncelikle bu besin zehirlenmesinin Atropa belladona (güzel avrat otu) kaynaklı olduğunu tespit ettik. Bu Atropa belladona, ıspanakla birlikte bulunan ve birlikte destelenen bir tıp ot. Atropa belladona hem yan tesirleri açısından tıpkı vakitte önemli toksit bir bitki. Ispanaktan ayır edilemediği için tüketildiğinde önemli besin zehirlenmesi hadiseleri yaşanıyor” formunda konuştu.
“KÖKLERİ KESİLMEDEN AYIKLANMALI”
Yaşanan besin zehirlenmesinin ıspanaktan kaynaklı olmadığına dikkat çeken Bulut, alınması gereken tedbir hakkında şöyle konuştu:
“Bunları önlemek ismine kesinlikle ıspanaktan ayıklamak gerekiyor. Ayırt edebilmek için köklerini ayıklamadan kesmemek gerekiyor, zira yalnızca ıspanak ve Atropa belladona yalnızca köklerinden ayırt edilebilir. Atropa belladonnanın kökleri, ıspanağın köklerine nazaran daha küçük ve farklıdır. Aksi biçimde köklerini kestikten daha sonra bir birinden ayırt etmek pek güç iki bitkidir. Atropa belladona ayıklandıktan daha sonra, ıspanak rahatlıkla tüketilebilir. Ispanak kaynatıldıktan daha sonra tüketilen besin bulunmasına karşın içerisine Atropa belladona otu karışmışsa zehirlenme hadiseleri kaçınılmaz oluyor. Bunun tek tahlili pişirmedilk evvel köklerini kesmeden ayırmaktır”
GEBELER İÇİN KIYMETLİ BİR BESİN
Ispanağın bilhassa anne adayları için çok güçlü bir besin kaynağı olduğuna işaret eden Muhammet Bulut, kelamlarını şu biçimde sürdürdü:
“Ispanak, pek varlıklı bir sebzedir. Son derece faydalı bir besin olan ve ülkemizde de yaygın olarak tüketilen ıspanağın içerisinde oksalik asit, çinko, magnezyum, kalsiyum, nitrat ve demir üzere bileşenlerin yanı sıra, A,B, C, E ve K vitaminleri bulunur. İçerdiği birfazlaca vitamin ve mineral, hastalıkların önlenmesine yardımcı olurken biroldukça öbür besinsel faydalar da sağlar. Bilhassa gebelerin kullanımı gereken bir besin. Zira ıspanak beraberinde folik asidin içeren bir sebzedir. Folik asit anne adaylarının alması gereken, bebeğin gelişmeninin eksiksiz ve sağlıklı olarak tamamlanabilmesi için alınması çok kıymet arz eden vitamindir”