Haberler Yılın Hintlisi: Asha Parekh Sansür Üzerine: “Orada Olmalı”

SuGiBi

New member
Yeni Delhi:

Usta sinema oyuncusu Asha Parekh, bu yılki Haberler Yılın Hintlisi 2024'ün jüri üyelerinden biri. Oyuncu, canlı mavi bir sari giyerek Cuma günü Yeni Delhi'deki etkinliğe katıldı. Asha Parekh, 1994'ten 2000'e kadar Cine Artistes' Association'ın başkanıydı. Asha Parekh, Hindistan Film Sertifikasyonu Merkezi Kurulu'nun (Sansür Kurulu) ilk kadın başkanıydı. 1998'den 2001'e kadar maaş almadığı bu görevi sürdürdü, ancak filmleri sansürlediği ve Shekhar Kapur'un Elizabeth'ine izin vermediği için pek çok tartışma yaşandı. Sansürle ilgili görüşlerini paylaşması istenen Asha Parekh, dilin yıllar içinde bozulmaya uğradığını hissettiği için sansürün orada olması gerektiğini savundu. Asha Parekh, “Dil kötüleştiği için sansür uygulanmalı. Ben buna kesinlikle karşıyım.”

Erkek egemen bir sektörde kendine yer edinmek hakkında konuşan Asha Parekh, “Sinema endüstrisi her zaman erkek egemendir. Öyleydi ve öyle. Konumumu o kadar güçlü hale getirdim ki kimse benden yararlanamaz.” Ayrıca, “CBFC'nin ilk başkanı olduğumda insanlar beni aşağılamaya çalıştı. Ben umursamadım ve sadece işimi yaptım.”

Daha sonra Sinema ve Televizyon Sanatçıları Derneği'nin (CINTAA) saymanı oldu ve daha sonra bu derneğin memurlarından biri olarak seçildi.