“Hataları tekrarlamamalıyız”

Yenilmez

Active member
Her on kişiden biri, bir korona enfeksiyonundan sonra uzun vadeli etkilerden etkilenir. Birçoğu siyaset tarafından hayal kırıklığına uğradığını hissediyor. Aşı mağdurları için de durum benzerdir. Yeşil politikacı Katrin Göring-Eckardt, etkilenenleri ziyaret etti ve yardım sözü verdi.

Yorgunluk, nefes darlığı, konsantrasyon eksikliği veya kaygı, bazı kişilerin korona enfeksiyonundan veya aşıdan sonra yaşadığı belirtilerden bazılarıdır. Ayrıca sıklıkla bir tür kronik yorgunluk olan ME/CFS’den de etkilenirler. Şimdiye kadar, onlar için birkaç temas noktası olmuştur. Araştırma ve terapi teklifleri için fon eksikliği var. Federal Meclis Başkan Yardımcısı ve Yeşiller Partisi siyasetçisi Katrin Göring-Eckardt bunu değiştirmek istiyor.

t-online: Bayan Göring-Eckardt, şu anda bir “pandemi sonrası pandemi” mi yaşıyoruz? Covid sonrası, ME/CFS (kronik yorgunluk) veya aşı hasarından muzdarip binlerce insan varken mi?

Katrin Goering-Eckardt:
Ben buna böyle demezdim ama etkilenen insanların sayısı, özellikle Post Covid ve ME/CFS çok fazla. Bir Kanada hükümeti uzmanı az önce bunu “kitlesel bir sakatlık olayı” olarak nitelendirdi. DSÖ’nün tahminlerine göre, korona bulaşanların yaklaşık yüzde onunda Uzun Kovid gelişiyor. Uzmanlar, bunların yüzde 10 ila 20’sinin ME/CFS alacağını tahmin ediyor. Pandemiden önce bile 250.000 ME/CFS hastası olduğunun varsayılması gerektiğini unutmamak gerekir. Karşılaştırma için: Bu, multipl skleroz hastalarının sayısı kadardır. Sadece Almanya’da etkilenen en az bir milyon insandan bahsediyor olmamız oldukça olası. Acilen yardıma ihtiyacınız var.

Uzun Covid: Tükenme, hastalığın tipik bir özelliğidir.
Uzun Covid: Tükenme, hastalığın tipik bir özelliğidir.

Uzun Covid: Tükenme, hastalığın tipik bir özelliğidir. (Kredi: elenaleonova/Getty Images)
Uzun Covid, Vac Sonrası ve ME/CFS

Uzun Covid, bir Covid enfeksiyonundan sonra dört haftadan fazla süren semptomları içerir. Post-vac sendromu terimi, bir korona aşısından sonra belirli sağlık bozuklukları ile bağlantılı olarak kullanılır. ME/CFS (Miyaljik Ensefalomiyelit/Kronik Yorgunluk Sendromu), genellikle Uzun Kovid veya Vak Sonrası Sendrom ile bağlantılı olarak ortaya çıkan bağımsız, karmaşık bir klinik tablodur. Etkilenenler, şiddetli fiziksel ve zihinsel yorgunluğun eşlik ettiği performans bozukluğundan muzdariptir.

Bir Covid hastalığı veya korona aşısı geçirdikten sonra uzun vadeli etkilerden muzdarip insanlarla konuşarak bir hafta geçirdiniz. Seni en çok ne şaşırttı?

Etkilenenlerin bakımı büyük bir sorun olmaya devam ediyor. Bazıları kendilerine bakacak bir aile hekimi bile bulamıyor. ME/CFS ayrıca aile hayatı üzerinde büyük bir baskı oluşturur. Nasıl yaptıklarına büyük saygı duyuyorum. Etkilenen çocuklar ve gençler için ne kadar zor olduğunu öğrendim.

Hastalık onların çocukluklarını ve ergenliklerini çalıyor: arkadaşlarıyla buluşmak yerine evde izole olmak zorundalar. Genellikle normal derslere katılamıyor veya eğitimlerine devam edemiyorlar. Bavyera’da okula gidememesine rağmen dersleri evden saat başı takip edebilecek bir öğrenciyle tanıştım. Bağışlar, sınıfta kurulan, dersleri video aracılığıyla ona aktaran ve hatta konuşmak için bile kullanabileceği bir tür mini robot olan bir avatarı finanse etti. Yalnızca: Diğer tüm öğrencilerin velileri bu avatar için onay vermelidir. Bazıları bunu istemedi çünkü mahremiyetle ilgili endişeleri vardı. Kesinlikle kötü niyetli değil. Ancak burada hala çok fazla açıklamaya ihtiyacımız var.

Her düzeyde daha fazla bilgiye ihtiyaç vardır. Öğrenci, birçok örnekten sadece bir tanesidir. Bana, ebeveynlerinin onların okula gitmelerini engellediğine inandıkları için hasta çocukları ailelerinden alan gençlik dairelerinden bahsedilmişti. Etkilenen gençlerin final sınavına girebilmeleri için bireysel çerçeve koşullarına ihtiyaç duydukları konusunda okullarda ve ofislerde hala çok az farkındalık vardır. Çoğu doktor bile çok az şey biliyor. Long Covid, ME/CFS ve Post-Vac ve ilişkili semptomların genel bir tıbbi tanımı bile yoktur. Her aile doktorunun teşhis koyabilmesi için buna acilen ihtiyaç vardır. Şu anda, etkilenenler neredeyse hiç yardım bulamıyor. Ama bu sadece tıbbi bir soru değil.

Konuştuğum kurbanların tümü yüksek öğrenim görmüş ya da akademik ebeveynlerin çocuklarıydı. Yardım için savaşırken inanılmaz derecede zor zamanlar geçirdiler. Farklı sosyal ortamlardan ya da dil becerileri zayıf olan insanlar bunu nasıl başarıyor? Ya doktora gidersen ve bir şeyin olmadığını söylerlerse? Ve bu kadar. ME/CFS hakkında çok az bilgi de sosyal olarak adaletsiz bir şekilde dağıtılmamalıdır. Bu hastalıkları daha görünür hale getirmemiz gerekiyor.