IB diploması kaç TL ?

Emre

New member
IB Diploması Kaç TL? Bir Yolculuğun Bedeli

Selam forumdaşlar,

Bugün size biraz içimi dökmek istiyorum. Çünkü son günlerde kafamı kurcalayan bir konu var: IB diploması… Hani şu “uluslararası geçerli, geleceğin anahtarı” denilen, ama fiyatını duyunca insanın kalbini biraz sıkıştıran diploma.

Ama inanın, bu yazı sadece bir fiyat araştırması değil. Bu, bir baba ile kızının, bir anne ile oğlunun, bir ailenin umutla, endişeyle, sevgiyle dolu hikâyesi.

---

Bir Baba, Bir Kız ve Büyük Bir Hayal

Mehmet, kır saçlı ama genç bir kalbi olan bir babaydı. Yıllarca çalışmış, kendi gençliğinde yurtdışına çıkma hayalini hep ertelemişti. Şimdi ise o ertelemenin ağırlığıyla, lise ikinci sınıfa giden kızı Zeynep’in gözlerindeki parıltıya bakıyordu.

Zeynep’in hayali belliydi: İngiltere’de psikoloji okumak.

Ama bunun yolu IB diplomasından geçiyordu.

“Baba, IB’ye geçsem mi?” diye sordu o akşam, televizyonun sesi kısıkken.

Mehmet elindeki çayı yavaşça masaya koydu.

“IB… Kaç TL bu diploma?” diye mırıldandı kendi kendine.

O soru, işte o anda evin havasını değiştirdi. Çünkü mesele sadece para değildi. Mesele, bir hayalin bedelini ölçmekti.

---

Kadınlar Anlar, Erkekler Hesaplar

O sırada mutfaktan gelen Ayşe’nin sesi duyuldu. Zeynep’in annesi… Sakin, sabırlı, empatik bir kadındı. Mehmet’in aksine, meselelere kalpten yaklaşırdı.

“Parası elbette önemli, ama kızımızın gözlerine baktığında o ışığı görmüyor musun?” dedi.

Mehmet, iç çekti.

“Görüyorum ama Ayşe, sen de bilirsin. IB programı yıllık 250-300 bin TL arasında. Kitaplar, sınav ücretleri, kayıt masrafı derken… toplamda 600-700 bini buluyor. Bu para sadece bir diploma değil, bir araba parası!”

Ayşe elini onun elinin üstüne koydu.

“Evet, ama araba eskir. Hayaller paslanmaz.”

Bu cümle, o akşamın sessizliğinde yankılandı.

---

Bir Strateji Masası: Baba ve Oğul

Ertesi gün Mehmet, iş yerinde en yakın arkadaşı Kerem’e açıldı. Kerem tam bir stratejik düşünen adamdı. Hesap-kitap, mantık, çözüm odaklı düşünme onun işi.

“Kerem, IB diploması diyor bizim Zeynep. Fiyatı uçmuş, ama kızın hevesi büyük.”

Kerem hemen bilgisayarını açtı.

“Bak, kardeşim,” dedi. “Bazı özel okullar IB’yi kendi programına dahil ediyor. Eğer okul burs verirse ya da akademik başarı gösterirse, masrafın yarısını bile kurtarabilirsin. Ayrıca IB’nin bazı dersleri üniversitede kredili sayılıyor. Yani uzun vadede avantajlı.”

Mehmet düşünceli bir şekilde başını salladı.

“Yani diyorsun ki, biraz stratejiyle hayali sürdürmek mümkün?”

Kerem gülümsedi.

“Erkek işi budur kardeşim, çözüm üretmek. Kadınlar kalple inanır, biz planla yürürüz.”

Ama o anda bile, Mehmet’in aklında Ayşe’nin sesi yankılanıyordu: “Hayaller paslanmaz.”

---

Bir Anne, Bir Oğul ve Empatinin Gücü

Aynı günün akşamı Ayşe, Zeynep’le mutfakta oturuyordu.

“Anne,” dedi Zeynep, “biliyorum çok pahalı. Belki de gereksizdir, ama ben sadece denemek istiyorum.”

Ayşe kızının gözlerine baktı.

“Bazen,” dedi yavaşça, “bir şeyin fiyatını değil, değerini ölçmek gerekir. IB diploması kaç TL olursa olsun, seni sen yapacaksa, o zaman o bedel haklıdır.”

Zeynep’in gözleri doldu.

O an, IB’nin sadece bir eğitim programı olmadığını, bir inanç meselesi olduğunu hissetti.

---

Forumdaşlara Söz: Paranın Ötesinde Bir Mesele

Sevgili forumdaşlar, bu hikâyeyi yazarken fark ettim ki IB diploması sadece bir eğitim yatırımı değil; bir ailenin sınavı.

Bir yanda hesap kitap yapan babalar, bir yanda kalpten inanan anneler…

Bir yanda hayal kuran çocuklar, bir yanda onları ayakta tutmaya çalışan hayatlar…

Fiyatını merak edenler için net konuşayım:

Bugün Türkiye’de IB programı, okuluna göre değişse de 250.000 TL’den başlıyor, bazı okullarda 500.000 TL’yi bulabiliyor. Üstüne sınav ücretleri, materyaller, danışmanlıklar eklendiğinde toplam maliyet 700.000 TL civarına kadar çıkıyor.

Ama işte asıl mesele bu değil.

Asıl mesele, bu rakamların arkasında bir çocuğun geleceğine duyulan inanç var.

---

Bir Son, Bir Başlangıç

Aylar geçti. Mehmet sonunda kararını verdi.

“Zeynep,” dedi, “IB’ye başvur. Gerekirse ikinci iş bulurum. Ama sen yarım kalma.”

Zeynep babasının boynuna sarıldı.

O an paranın değil, inancın galip geldiği bir zafer yaşandı.

Ayşe mutfaktan onları izliyordu. Sessizce gözyaşlarını sildi.

Bir anne için bundan daha güzel bir manzara yoktu.

---

Söz Sırası Sizde

Şimdi siz söyleyin forumdaşlar:

Bir hayalin bedeli gerçekten TL ile ölçülebilir mi?

Bir diploma, bir gencin kaderini değiştirebilir mi?

Siz olsaydınız, ne yapardınız?

Yorumlarınızı merakla bekliyorum.

Çünkü belki de bir başka Zeynep, bir başka Mehmet, bir başka Ayşe şu an bu satırları okuyor…

Ve onların da içlerinde aynı soru yankılanıyor:

“IB diploması kaç TL?” değil… “Hayaller kaç para eder?”