İran Dışişleri Bakanı: ABD yeterli niyetliyse 10 milyar dolarımızı özgür bıraksın

SuGiBi

New member
İran Dışişleri Bakanı: ABD yeterli niyetliyse 10 milyar dolarımızı özgür bıraksın İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Buyruk Abdullahiyan devlet televizyonunda ABD ile nükleer müzakereler ve nükleer muahedeye ait kıymetli açıklamalarda bulundu.

Abdullahiyan, Viyana’da başlatılan nükleer mutabakata geri dönüş müzakerelerine döneceklerini belirterek, “Müzakereden kaçmıyoruz. Yalnızca müzakerelerin bir daha başlaması için uygun bir hazırlık sürecine gereksinimimiz var. Yakında müzakerelere döneceğiz. şüphesiz Batılıların yakın vakti ile bizim yakın vaktimiz farklı olabiliyor. Onlar üzerlerine düşeni yakın vakitte diyerek 5 yıl geçiştirdiler. Ancak bizim için yakın vaktin bir mantığı var ve gerekli hazırlıklar yapıldığında kısa müddette müzakerelere bir daha başlayacağız” dedi.

‘MÜZAKERE MASASINA KAHVE İÇMEK İÇİN DÖNMÜYORUZ’

Nükleer müzakerelerin İran için yarar sağlaması gerektiğini belirten Abdullahiyan, “Müzakere masasına kendileri ile kahve içmek ve sohbet etmek için döneceğimizi sanmasınlar. Biz müzakerelerin önemli olmasını ve yarar sağlamasını istiyoruz. Bu niçinle müzakereye taraf olanlar gerçek niyet ve iradelerini ortaya koymalılar” formunda konuştu.

‘BIDEN TRUMP’TAN FARKLI OLDUĞUNU İSPATLAMALI’

ABD Lideri Joe Biden’ın eski ABD Lideri Donald Trump’tan farklı olduğunu ispatlaması gerektiğini belirten Abdullahiyan, “New York temaslarım sırasında Washington idaresinden bana bildiri getirenlere Biden’ın kendisini Trump’tan farklı olduğunu ispatlaması gerektiğini söylemiş oldum. Örneğin bizim dondurulan 10 milyar dolarımızı özgür bıraksınlar. Somut bir adım atılsın ve biz de Biden’ın nitekim Trump’tan farklı olduğunu nazaranlim” dedi.

‘ARTIK SOMUT ADIMLAR GÖRMEK İSTİYORUZ’

Abdullahiyan, “Biden, birden fazla vakit Trump’tan farklı olduğunu ve onun formlarını kabul etmediğini söylüyor. Ancak öteki yandan onun hallerini kullanmaya devam ediyor. Trump’ın uygulamaya başlatmış olduğu yaptırımlar ile bugün müzakere masasına oturmak istiyor. Biz bu hususta önemli olduğumuzu birçok sefer belirttik. Yalnızca bizim hükümetimiz somut adımlar görmek istiyor. Zira müzakere masasında birkaç fincan kahve içmenin İran milletine hiç bir yararı olmuyor. Şayet ABD Lideri Biden da müzakere konusunda ciddiyse, somut bir adım atsın ve İran’a ilişkin dondurulan 10 milyar doları özgür bıraksın” sözünü kullandı.