İsrail’de kelamda Ermeni Soykırımı için yasa tasarısı

SuGiBi

New member
İsrail’de kelamda Ermeni Soykırımı için yasa tasarısı SELÇUK ACAR

Tasarı, Yuli Edelstein, İsrail Katz, Yoav Kish, Haim Biton ve Moshe Arbel ile birlikte Shas MK Yaakov Margi isimli milletvekilleri tarafınca sunuldu.

2018’DE DE GÜNDEME GELMİŞTİ

İsrail Parlamentosu’nda (Knesset), Haziran 2018’de oylanması planlanan ve 1915 olaylarının “Ermeni soykırımı” olarak tanınmasını önbakılırsan yasa tasarısı, devrin İsrail hükümetinin karşı çıkmasıyla meclis gündeminden düşmüştü.

Devrin muhalefet partisi Meretz önderi Tamar Zandberg tarafınca gündeme alınan yasa tasarısı, Mayıs 2018’de İsrail Parlamentosu’nda 120 milletvekilinden sadece 16’sının katıldığı bir oylamada gündeme alınması kabul edilmişti.

Meretz Partisi, Türkiye’de 2018’de yapılan cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçiminden daha sonra İsrail hükümetinin de takviyesiyle kelam konusu yasanın kabul edilmesini hedefliyordu.

İSRAİL, ERMENİ TEZLERİNİ niye TANIMIYOR?

Londra Üniversitesi Royal Holloway Koleji’nde öğretim vazifelisi olan Eldad Ben-Aharon, daha evvel yazdığı bir tahlilde İsrail’in kelamda Ermeni Soykırımı’nı bugüne kadar niye tanımadığıyla ilgili bir makale yazmıştı.

Ben-Aharon, makalesinde “Son yirmi yıldır İsrail’in Ermeni soykırımı siyasetine yönelik ilgi artıyor. Akademisyenler, siyasetçiler, gazeteciler, aktivistler ve halk, İsrail’in ‘Ermeni argümanlarını soykırım olarak tanımama’ konusundaki sabit tavrına ait niçinleri anlamaya çalışıyor. Klasik kanı, ‘İsrail, Türkiye ile bağları önemsiyor’ yahut ‘İsrail, Azerbaycan’ı Ermenilere tercih ediyor’ üzere kararlara işaret ediyor. Lakin, gerçek daha karmaşık” demişti.

Eldad Ben-Aharon, “Kilit nokta, Türkiye ile bağlantıların bozulma riski yahut Azerbaycan’ın baskısından fazla İsrail’in kendi parçalanmış demokratik süreçleri. özetlemek gerekirsesı sorun, İsrail’in yasama ve yürütme organları içindeki problemli istikrarlar ve ‘yürütmenin Knesset üzerinde sahip olduğu sınırsız güçte’ somutlaşıyor. İsrail’in tuhaf siyasi kültürü gereği yürütme, biroldukça oylamada sıkı koalisyon disiplini uyguluyor. Koalisyon birliği, Knesset üyelerinin hareket özgürlüğünden üstün olduğu için geriye epey az hareket alanı kalıyor” görüşünü lisana getirmişti.