Kiraz nasıl kurutulur? Kirazı güneşte kurutma şekilleri! Kiraz kurusu nasıl yapılır

Aslıhan

Active member
Kiraz, faydaları saymakla bitmeyen koyu renkli meyveler içinde epeyce sevilen ve tüketilen bir yiyecektir. Biroldukca yörede kiraz kurutularak alternatif lezzetler yapılır. Farklı biçimlerde tüketebileceğiniz kiraz kurutmak ister misiniz? Tam da mevsimi olan kiraz meskende nasıl kurutulur? işte adım adım kiraz kurutma hallerini sizler için hazırladık…

Akdeniz kıyılarında da, Güney Kafkasya ve Hazar etrafı taraflarında yetiştirilen kiraz antioksidan özelliğiyle insan sıhhatine epeyce faydalı bir meyvedir. Kiraz meyvesi gülgiller familyasına ilişkin bir bitki çeşidi olarak bilinir. En kıymetli ve dikkat çeken yararlarından biri de diyabet riskini düşürmesi olabilir. Sütlü tatlılara fazlaca yakışan ve direk olarak tüketilen bir meyve olan kirazı beraberinde kurutarak da tüketebilirsiniz. Mesken hanımları kışlık olarak derin dondurucu için de hazırlamaktadır. Kış mevsiminde kurusunu tüketmek isterseniz meskende hayli kolay biçimde kurutma sürecinin bilgilerinı sizlerle paylaşıyoruz.

MESKENDE GÜNEŞTE KİRAZ NASIL KURUTULUR?

Pazardan seçerek aldığınız en hoş kirazları bol suda yıkayın.

Yıkadıktan daha sonra bir kaba koyun ve sırayla saplarını koparın. Saplarını çıkardıktan daha sonra ortasında bulunan çekirdekleri tek tek ayıklayın.


ondan sonrasında var ise bir sini tepsi yahut fırın tepsisinin içine kabuk kısımları tepsiye gelecek biçimde yerleştirin.

Bütün ayıkladığınız kirazları dizdikten daha sonra tepsinin üzerine ince bir tülbent yerleştirin. Güzelce üzerini örttüğünüz tepsiyi güneş bakılırsan bir yere koyun.


Kirazları havanın durumuna bağlı olarak yaklaşık 2-4 gün olacak biçimde kuruyana kadar güneşte bekletin.

Kirazları güzelce kuruduktan daha sonra güneşten alın ve 160 derece fırında yaklaşık 30 dakika pişirin.

Fırından çıkardıktan daha sonra soğumaları için serin olan bir yerde koyun ve 1 saat kadar dinlenmeye bırakın.

Kirazlar düzgünce soğuyup dinlendikten daha sonra buzdolabı poşetlerine koyup hava almayacak biçimde bağlayın. Kuruttuğunuz kirazları ister buzdolabında yahut derin dondurucuda saklamak üzere kaldırabilirsiniz.

hem de kiraz saplarını kurutmak isterseniz tıpkı biçimde bu süreci yapabilirsiniz.


FIRINDA KİRAZ NASIL KURUTULUR?

Fırında kirazları kurutmak için birinci vakit içinderda tıpkı biçimde yıkayıp temizlemeniz gerekir. Saplarını da çıkarın.

Çekirdeklerini çıkarmakta zorlanırsanız pipet yahut bıçak kullanabilirsiniz.

Akabinde pak bir havlu üzerine ayıkladığınız kirazları dizin. Güzelce suyunu çeken kirazları fırın tepsisine koyun ve fırını 75 dereceye ayarlayın.


Kirazları tepsiye dizerken birbirine değmeyecek biçimde yerleştirin. Fırın ısındıktan daha sonra fırının derecesini 57 dereceye kadar düşürün.

Kirazlar kuruyup buruşana kadar yaklaşık 3 saat boyunca pişirmeye devam edin.

3 saat daha sonrasında kirazları sıkıp denetim edin. Yeterlice kuruyup kurumadığından emin olun. Şayet sıktığınızda ortasından su geliyorsa daha kurumamış demektir. Daha kurutmaya devam edin.


sonrasındasında çıkarıp soğumaya bırakın ve buzdolabı poşeti ya da bir kavanoza yerleştirin hava almayacak biçimde ağzını kapatmayı unutmayın.

İşte bu kadar…
 
Üst