Yenilmez
Active member

Kuzey Ren-Vestfalya’da izolasyon zorunluluğu 1 Şubat’ta kaldırılacak. Aşı olamamak nasıl bir duygu? Lena Kläsgen (24) bildiriyor.
Lena Kläsgen’in bağışıklık sistemi, altı yaşından beri ona karşı çalışıyor. Okula başladığında dar bir atkuyruğu bağlayabilmişti ama şimdiden kafasında yer yer kel noktalar görünüyordu. Alopesi Areata, Lena’nın günümüzde kelleşmesine neden olan hastalığın adıdır. 2020/2021 karantinasında kirpikleri ve kaşları da döküldü.
Bu nedenle korona aşısı, Kölnlü genç kadın için hiçbir zaman ciddi bir seçenek olmadı. Lena, “Farklı doktorlara göründüm, tavsiyeler aldım ama sonunda kimse bana aşının sonuçlarının benim için ne olabileceğini söyleyemedi. Ben sadece bundan korkuyordum” diyor.
Lena, ilerleyen aylarda çok şeye katlanmak zorunda kalır: Arkadaşları aşıları sayesinde yavaş yavaş yeniden özgürlüğün tadını çıkarırken, Lena izole kalmak zorundadır. Staj yerinde, zaten nadir olan ofis günlerinde kantine gitmesine izin verilmiyor ve meslektaşları ona yemek masası getiriyor. Ancak daha sonra aile doktoru, sağlık nedenleriyle aşı olamayacağını resmen onaylıyor. Öğrenci, “Birçok yerde anlaşıldığımı hissetmedim” diyor.
Lena’nın itirazı: “Düşünceli olun!”
Şubat 2022’de tüm önlemlere rağmen nihayet Corona’ya yakalandı. Lena, “Beni arkadaşlarımdan daha çok etkiledi. Ve bir hastalıktan sonra, tekrar forma girmem sağlıklı insanlardan her zaman daha uzun sürüyor” diyor Lena. Bu yüzden bugün hala kapalı odalarda maske takılmadığı için kendini rahatsız hissediyor.
Lena, Kuzey Ren-Vestfalya’nın izolasyon yükümlülüğünü kaldırmasının hâlâ doğru olduğunu düşünüyor. “Korona ile yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor” diyor. İlkbaharda hastalığı nispeten yara almadan atlatması onu biraz rahatlatıyor. “Karantinaya uyum artık zaten kontrol edilmiyorsa, kuralın bir anlamı yok” diyor. Ve ekliyor: “Korona bulaşmasına rağmen bilerek insanların arasına giren herkesin bir insanlık sorunu vardır ve hiçbir yasa yardımcı olmaz.”
Kölnlü kadın, artan gevşeme ile aşı kartının giderek daha az rol oynamasından memnun. “Aşı olmayanlar uzun süre çok izole edildi. Zaten fiziksel bir hastalığınız varsa, izolasyonla birlikte zihinsel olarak kayma riski de artıyor” diyor.
Son iki yıldır sahip olmadığı empati ve anlayış, şimdi hemcinslerinden daha da fazlasını istiyor. Lena, “Benim gibi herkesten onun hasta olduğunu göremezsiniz. Bu nedenle düşünceli olun, hemcinslerinize dikkat edin ve kendinizi hasta hissediyorsanız evde kalın” diyor.