Pırasa nasıl saklanır? Kışlık pırasa saklama! Çiğ pırasa nasıl saklanır Buzlukta pırasa saklama

Aslıhan

Active member
Her mevsim tüketilen ve faydaları saymakla bitmeyen pırasa en taze olarak kış mevsiminde tüketilmesi önerilir. Kış mevsiminde taze olarak tüketilen pırasayı yaz mevsiminde tüketmek çocuklarınıza çorba ve yemek yapmak için dondurucuda saklayabilirsiniz. Pekala pırasa nasıl saklanır, pırasayı dondurucuda saklamanın püf noktaları nelerdir. Ayrıntılar haberimizde:



Kış aylarında pazarlarda çoğunlukla gördüğümüz pırasa insan sıhhatine biroldukca yararı bulunuyor. Sebzeler içinde en uzun yapraklara sahip olan pırasa Romalılar vaktinde keşfedilmiştir. Yeşil soğana benzerliğiyle bilinen pırasa soğan ve sarımsak ile tıpkı familyadan geliyor. Pırasa potasyum, kalsiyum, fosfor ve C vitamini bakımından varlıklı bir besindir. Pırasanın içeriğinde yer alan “lactucarium” unsuru uyku sıkıntılarına güzel geliyor. Ayrıyeten kemik sıhhatine yeterli geldiği üzere diyet listelerinin de en vazgeçilmez sebzelerinden biridir. Yaz mevsiminde taze olarak bulamayacağınız pırasayı kış mevsiminde taze satın alıp yemeklere kullanmak için dondurucuda saklayabilirsiniz. Pırasayı dondurucuya koyarken dikkat etmeniz gereken birkaç püf noktası bulunuyor. Uzun müddet saklayabileceğiniz sebzelerden olan pırasa nasıl saklanır, pırasa saklamanı püf noktaları nelerdir? İşte cevaplar:

pırasa nasıl saklanır

PIRASA NASIL SAKLANIR?

Beslenmenize pırasayı eklemeye karar verdiyseniz birinci vakit içinderda dikkat etmeniz gereken şeylerden biri pırasa ile pişireceğiniz yemeklere bakılırsa en uygun yolu seçmeniz gerektiğidir. Pırasayı 3 farklı sistemle saklayabilirsiniz. Bunlar:

Birinci prosedür: Pırasayı çiğden buzluğa koyma

Pırasayı saklama halleri

  • Pırasayı çiğden koymaya karar verdiyseniz satın aldıktan daha sonra güzelce ayıklayın.
  • Ayıkladıktan daha sonra kirlerden büsbütün arındırmak istiyorsanız bir süre sirkeli ya da karbonatlı suda bekletin.
  • Akabinde hangi yemeği yapacaksanız ona uygun olarak hazırlamanız gerekir. İsterseniz yuvarlak yahut uzun olacak biçimde dilimleyebilirsiniz.
  • Dilimledikten daha sonra büyük bir tepsinin içine yağlı kağıt koyun.
kışlık pırasa saklama

  • Pırasa dilimlerini aralıklı olacak şeklide tepsiye yerleştirin. Tepsiye yerleştikten daha sonra direk tepsiyi buzluğa atıp yaklaşık 1 saat dolapta bekletin.
  • Dondurduğunuz pırasaları dolaptan alın ve buzdolabı poşetin içine doldurun. Donmuş pırasaları buzdolabı poşetlerine yerleştirdikten daha sonra ağızlarını sıkıca kapatın.
  • Poşetlerin içine yemeğe koyacağınız şeklide koyarsanız sizin için kolaylık olur. çabucak sonrasında üzerlerine yaptığınız tarihi not etikten daha sonra direk dondurucuya yerleştirin.
2. yol: Pırasayı şoklayarak (blanch etme ) sistemiyle dondurucuda saklama

Pırasayı şoklayarak saklama

Son devirlerde sebzelerin vitaminlerinin kaybolmaması için tercih edilen bu yolda pırasaların tadını kaybetmemesi için şoklayarak saklamaktır. Bu yolda yapacağınız iş pırasaları ayıklayıp güzelce temizlemektir.

Yapacağınız yemek çeşidini düşünüp dilerseniz yuvarlak bir biçimde doğrayabilirsiniz.

Doğrama süreci sırasında bir tencereye bir ölçü su koyup kaynatın. Pırasaları dilimledikten daha sonra içi buzlu su dolu bir kap hazırlayın.

Akabinde geniş bir süzgecin içine pırasaları koyun.

çiğ pırasa nasıl saklanır

Tel süzgecin ortasında olacak şeklide pırasaları kaynayan suyun içine koyun. Pırasaları yaklaşık 3 dakika ortasında bırakın.

3 dakika biter bitmez çabucak buzlu suyun içine pırasaları koyun. Burada pırasaları 2 dakika bekletebilirsiniz.

çabucak sonrasında pırasaları çıkarıp suyunun süzülmesi için pak bir bezin üzerine koyun.

Yeterlice süzülen pırasaları buzdolabı poşetinin içine yerleştirip dondurucuya atabilirsiniz.

3. metot: Pırasayı haşlayarak buzluğa koyma

Pırasayı haşlayarak saklama

  • Bu son prosedürde pırasayı dondurucuda saklamak için evvela pırasaları temizleyip kullanacağınız biçimde dilimleyin ve direkt kaynayan suyun içine atıp haşlayın.
  • çabucak sonrasında pırasaları haşlanmış sudan çıkarıp bir daha pak bir bez ya da kağıt havlular sayesinde kurulayın.
  • Tüm bu süreçleri tamamladıktan daha sonra poşetlere hisse edip üzerine tarih yazıp dondurucuya atabilirsiniz.
PIRASAYI DONDURUCUDA SAKLARKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER

Pırasayı saklarken dikkat etmeniz gereken birkaç püf noktası bulunuyor. Pırasayı haşlayarak saklarsanız 3-4 ay ortasında, çiğden saklarsanız 5-6 ay ortasında, şoklayarak saklarsanız ise 7-8 ay ortasında tüketmeniz gerekiyor.
 
Üst