Rusya’nın Ukrayna’da düzmece referandum hazırlığı: Kukla başkanlarla yönetecek

SuGiBi

New member
Rusya’nın Ukrayna’da düzmece referandum hazırlığı: Kukla başkanlarla yönetecek Tüm dünyanın gözü Rusya ve Ukrayna içindeki savaştayken, bölgede yaşanan gelişmelerin de gerisi arkası kesilmiyor. Son olarak, ABD istihbaratı çarpıcı bir sav ortaya attı.

Buna göre, kısmen ayrılıkçı güçlerin denetiminde olan doğudaki Donetsk ve Luhansk ile işgalin başında ele geçirdiği güneydeki Herson kentini ilhak edeceği belirtilen Rusya’nın, mayıs ayı ortalarında bu bölgelerde “sahte referandumlar” düzenleyerek, buralarda kendine bağlı “kukla yöneticileri” işbaşına getirmek istediği bildirildi.

‘KUKLA BAŞKANLARLA UKRAYNA’YI DENETİM ETMEK İSTİYOR’

Euronews’te yer alan habere göre; ABD’nin Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü Büyükelçisi Michael Carpenter, “güvenilir istihbarat” raporlarına atıfta bulunarak Rusya’nın üç bölgeyi ilhak etmeye hazırlandığını söylemiş oldu.

Carpenter, ABD Dışişleri Bakanlığı’nda bir küme gazeteciye yaptığı açıklamada, düzenlenecek tartışmalı referandumlarla Rusya’nın, bu bölgelerde Moskova’nın kontrolünde olacak ‘kukla’ önderler yerleştirerek epey geniş bir alanda Ukrayna’yı denetim etmek için çalışacağını aktardı.

ABD’li yetkili, Rusya’nın bu planının başarılı olamayabileceğini bildirdi. ABD istihbaratının Rusya’nın Ukrayna’yı işgal edeceği yolundaki daha evvelki ikazlarının haklı çıktığını belirten Carpenter, ABD istihbaratının bundan daha sonraki varsayımında de doğruluk talihinin yanılgı hissesinden fazlaca daha fazla olduğu görüşünü lisana getirdi.

REFERANDUM ARGÜMANINI ZELENSKİY DE GÜNDEME GETİRMİŞTİ

Bu ortada İngiltere Savunma Bakanlığı datalarına atıfta bulunan The Washington Post gazetesi, Moskova’nın birinci işgal ettiği büyük Ukrayna kenti olan Herson’da Rusya’nın burada “kukla yönetim” kurmadan evvel olağan hayatta Rus para ünitesi kullanılmasına başladığını duyurdu.

Rusya’nın ülkenin doğusunda referandum hazırlığında olduğu tezi daha evvel Ukrayna Devlet Lideri Vladimir Zelenskiy tarafınca da gündeme getirilmişti.

ABD’nin eski Polonya Büyükelçisi Daniel Fried ise Rus başkan Vladimir Putin’in Avrupa’nın kanlı savaşın bitmesi için bu üç bölgenin Moskova tarafınca ilhakına müsaade vereceği niyetinde olduğunu lakin Buça üzere bölgelerde yaşanan katliamlardan daha sonra bu ilhak teşebbüslerinin artık Batı ülkelerinin kabul etmesinin büsbütün imkansız olduğunu savundu.