Selda Bağcan, Tunay Bozyiğit ile içinde süren davanın bilgilerinı anlattı

Aslıhan

Active member
Geçtiğimiz günlerde “Hayat” isimli müzikten dolayı sanatçı Selda Bağcan ve bestekar Tunay Bozyiğit’in içindeki ipler gerildi. Bağcan, Tunay Bozyiğit için, “20 bin liranın üzerinde para kazandırmama karşın hâlâ benden para kopartmaya çalışıyor” halinde konuştu.

Selda Bağcan’ın Bozyiğit’e ilişkin olan “Hayat” isimli yapıtı “Düşen Daima Yerde Mi Kalır” ismiyle müsaadesiz kullandığı argümanı ikiliyi mahkemelik etmişti. Uzlaşmanın sağlanamaması daha sonrası Günaydın’a açıklamalarda bulunan Bağcan, “2004 yılında Tunay Bozyiğit ‘Hayat’ isimli müziğini bana verdi. MESAM üyesi olduğu için ortamızda kontrat yaparak şarkıyı ‘Düşen Daima Yerde Mi Kalır’ halinde değiştirip mukaveleye ekledik. Kendisi de imzaladı. Bu arkadaş maalesef olayı telif hakkını ödememişiz üzere anlatıyor fakat ödemesini 2004 yılında yaptık. 2009 yılında bu müziğe klip çekince Tunay Bozyiğit kendisinden müsaadesiz klip çekildiği argümanıyla beni dava etti. Kim klip çekmek için besteciden müsaade alıyor ki ben alayım?” tabirlerini kullandı.

SORUNUN ASIL niçinİ MESAM MUKAVELESİ

2009 yılında “Düşen Daima Yerde Mi Kalır” isimli müziğine klip çeken Selda Bağcan, davanın bu klip daha sonrası MESAM kontratından kaynaklı oluştuğunun altını çizdi ve “MESAM’da bestekar ve sanatçı içinde yapılan mukavelede klip çekimine dair rastgele bir husus yazmıyor. Benim bu olayda mağdur olma niçinim de mukavelede klip çekiminin yazılmamış olmasıdır. Her sanatçı bu mağduriyeti yaşıyor. 2009 yılında müsaadesiz klip çektiğimiz savıyla Tunay Bozyiğit iki adet dava açtı. Bunlardan birisi tazminattı ve 14 bin lira ödeme yaptık.” halinde kelamlarını sürdürdü.

EMELİ İNTİKAM ALMAK

Bestekar Tunay Bozyiğit’in kendisinden intikam almak için bu türlü bir yol izlediğini belirten Bağcan, “Tunay Bozyiğit’in Seyduna isminde türkü projesi vardı. Bu projede benim de yer almamı istedi lakin teklifi kabul etmedim. Zira proje başıma yatmadı. Tunay Bozyiğit, ben bu projeye katılmadığım için hakkımda davalar açarak benden intikam alıyor” dedi. Ayrıyeten tüm bu süreçte birtakım dizi ve sinemalarda davaya husus olan müziğin yayınlanmasıyla Tunay Bozyiğit’in de telif fiyatını aldığına değinen ünlü sanatçı, Bozyiğit’in 5 proje üzerinden 20 bin liranın üzerinde para kazandığını söylemiş oldu.

NE OLMUŞTU?

Ünlü sanatçı Selda Bağcan, Bozyiğite ilişkin olan “Hayat” adlı yapıtı albümünde müsaadesiz olarak “Düşen Daima Yerde mi Kalır” ismiyle yer verdi. Bunun üzerine Tunay Bozyiğit, Selda Bağcan’dan şikâyetçi oldu. Selda Bağcan’a manevi, mali ve ilişkili haklara tecavüz kabahatinden dava açıldı. Buna nazaran 5 yıla kadar mahpus cezası istendi.

İKİ TARAFTA GERİ ADIM ATMIYOR!

Kabahatin uzlaşmaya tabi olduğunu belirten mahkeme, belgeyi uzlaştırma ofisine yönlendirdi. Mahkemenin uzlaşma teklifiyle bir ortaya gelen ikili ortak yolu bulamadı. Bozyiğit, yapıtın müsaadesiz kullanılma karşılığında 25 bin lira teklifte bulundu. Fakat bu talebi fazla bulan Bağcan ile 18 bin liraya anlaştılar. Bunun üzerine indirim talebiyle 10 bin liralık teklif götüren Bağcan’a hayır karşılığı gecikmedi.

Geçtiğimiz senelerda ‘’Ben Yoruldum Hayat’’ isimli yapıtın müziğinin kendisine ilişkin olduğunu ileri süren Bestekar ve kelam müellifi Tunay Bozyiğit ve müzikçi Mümin Sarıkaya da mahkemelik olmuştu.