Yenilmez
Active member
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı İpekyolu Kalkınma Ajansı’nın, Toplumsal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde Oğuzeli ilçesinde tarım okulu kuruldu. Buradaki okula katılan 120 bayana, teorik ve pratik eğitim verilerek çağdaş tarım formlarıyla üretim yapmaları öğretildi. 2 yıl evvel eğitimin sonlanmasının akabinde 18 bayan ‘Ezogelin’ ismini verdikleri kooperatif kurarak 50 dönümlük serada, organik meyve ve zerzevat yetiştirmeye başladı. Büyükşehir Belediyesinin dayanağı ile kurulan freeze dryer teknolojisi ile üretilen meyveler donduruldu. Bayanlar, yaz mevsiminde ürettikten daha sonra topladıkları; kiraz, çilek, vişne, avakado, elma, portakal, böğürtlen ve incir üzere meyveleri dondurduktan daha sonra gelen taleple Türkiye‘nin değişik vilayetlerine göndermeye başladı. Bu yıl içerisinde organik olarak yetiştirilen ve dondurulan 10 ton meyve satışından elde edilen 3 milyon gelir ile sarfiyatlar karşılanıp, seradaki teknolojik altyapıya yatırım yapıldı ve üyelere kar hissesi dağıtıldı.
“20 YIL TAZELİĞİNİ KORUYOR”
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Ziraî Hizmetler ve Besin Daire Başkanlığı’nda bakılırsavli Besin Mühendisi Emine Kaya, 2 yıl evvel kurulan kooperatifte18 hanımın etkin biçimde çalışmalarına devam ettiklerini söylemiş oldu. Dondurarak kurutma sürecinin Türkiye’de yeni bir teknoloji olduğunu ve bu yolla meyvelerin raf ömrünün uzun olduğunun tabir eden Kaya, dondurulan meyvelerin 20 yıla kadar tazeliğini koruduğunu belirterek, “Ezogelin Ziraî Bayan Kooperatifi yaklaşık 2 yıl evvel kuruldu. Burada kooperatifimize ilişkin besin işletmesi bulunmakta. Dondurarak kurutma usulüyle meyve ve sebzelerin kurutmalarını yapıyoruz. Şu anda kooperatifimizde 18 kişi çalışmalarını yürütüyor. Dondurarak kurutma süreci Türkiye’de daha epeyce yeni bir teknolojidir. Dondurularak kurutulmuş mamüllerin hayli uzun raf ömrü bulunmaktadır. Vakumlu ambalajlarda yaklaşık 20 yıla kadar tazeliğini korumaktadır. Bu eserlerimizde hiç bir biçimde katkı eseri ve esirgeyici bulunmamaktadır” dedi.
Emine Kaya, yılda ortalama 10 ton meyveyi dondurarak Türkiye’nin çeşitli vilayetlerine gönderildiğini farklı ülkelere gönderilen numunelere gelecek talepler ile yurtdışına ihracatı hedeflediklerini kaydetti.
“HER MEYVE DONDURULABİLİR”
Demirören Haber Ajansı – İktisat Haberleri
“20 YIL TAZELİĞİNİ KORUYOR”
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Ziraî Hizmetler ve Besin Daire Başkanlığı’nda bakılırsavli Besin Mühendisi Emine Kaya, 2 yıl evvel kurulan kooperatifte18 hanımın etkin biçimde çalışmalarına devam ettiklerini söylemiş oldu. Dondurarak kurutma sürecinin Türkiye’de yeni bir teknoloji olduğunu ve bu yolla meyvelerin raf ömrünün uzun olduğunun tabir eden Kaya, dondurulan meyvelerin 20 yıla kadar tazeliğini koruduğunu belirterek, “Ezogelin Ziraî Bayan Kooperatifi yaklaşık 2 yıl evvel kuruldu. Burada kooperatifimize ilişkin besin işletmesi bulunmakta. Dondurarak kurutma usulüyle meyve ve sebzelerin kurutmalarını yapıyoruz. Şu anda kooperatifimizde 18 kişi çalışmalarını yürütüyor. Dondurarak kurutma süreci Türkiye’de daha epeyce yeni bir teknolojidir. Dondurularak kurutulmuş mamüllerin hayli uzun raf ömrü bulunmaktadır. Vakumlu ambalajlarda yaklaşık 20 yıla kadar tazeliğini korumaktadır. Bu eserlerimizde hiç bir biçimde katkı eseri ve esirgeyici bulunmamaktadır” dedi.
Emine Kaya, yılda ortalama 10 ton meyveyi dondurarak Türkiye’nin çeşitli vilayetlerine gönderildiğini farklı ülkelere gönderilen numunelere gelecek talepler ile yurtdışına ihracatı hedeflediklerini kaydetti.
“HER MEYVE DONDURULABİLİR”
Demirören Haber Ajansı – İktisat Haberleri