ABD büyükelçilik tahliyesi için Kabil’e asker gönderiyor

SuGiBi

New member
ABD büyükelçilik tahliyesi için Kabil’e asker gönderiyor ABD’nin Afganistan büyükelçiliğinin tahliyesi için Kabil’e asker gönderilecek. ABD basınına konuşan bir Pentagon yetkilisi ‘ABD birlikleri, elçilik çalışanının tahliyesine yardımcı olmak için Afganistan’a gidiyor.’ açıklaması yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün gece çıktığı CNN Türk yayınında ‘Türkiye’nin Afganistan siyaseti ne?’ sorusunu cevapladı. Erdoğan, ‘Taliban yetkilileri ile görüşebilirim’ açıklaması yaparak göçmenlerle ilgili durum değerlendirmesi yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mevzuyla ilgili açıklamalarının devamı şöyle:

“SURİYE’DEN 4 MİLYON GÖÇMEN GELDİ”

Artık pahalı arkadaşlar her şeydilk evvel biz göçmenlerle ilgili en kıymetli adımı Suriye’de attık. Suriye’den bize 4 milyona yakın göçmen geldi. Biz bunlara kapımızı açtığımız üzere, meslek sahibi sanat sahibi olan birfazlaca Suriyeli bizde vatandaş da oldu.

“DUVARLARIMIZI YÜKSELTİYORUZ”

Afganistan durumu biraz daha farklı. İran ve Irak’ta duvarlarımızı önemli oranda yükseltiyoruz. Burada yükselen duvar, sistemsiz gücün ülkemize girmesini engellemek için. Bu çalışma devam ediyor. Hudutlarımız bu surlarla örülü. Son gelişmelerle sahiden Afgan halkının içine düştüğü durum, epey sorunlu durum.

“TALİBAN’LA GÖRÜŞMEYE KADAR TEMASLAR VAR”

Taliban ile bunların yaşadığı süreç epeyce dertli. Biz bu hususta da birtakım çalışmalar yapıyoruz. Talibanla görüşmelere varıncaya kadar temaslar var. Hatta ben bile, bunların başkanı durumundaki şahısla temas olabilir. Üst seviye manasında denetim altına alınması gereken bir durum. Yoksa denetim altına alınmaz. Afganistan’da bizim soydaşlarımız da var. Yanlarımıza kimleri alabiliriz, bunların çalışmasını yapıyoruz. Yurt dışına ilgili arkadaşlarımızı gönderdik. Taliban’ın attığı adımları nerede durdurabiliriz, nerede sulha yönelik bir adım atarız.

“TÜRKİYE YOLGEÇEN HANI DEĞİLDİR”

Diplomasi dediğimiz budur. Her şeyi askeri olarak halledeceğiz diye bir şey var mı? Savaşın geçerli olduğu yer, bir de siyasetin geçerli olduğu yer var. Benim elim nereye kadar uzanıyorsa. Afganistan’ı bir kenara itemezsiniz. Bizim bağlarımızın tarihe dayandığı bir ülke. Tüm bunlarla bir arada Türkiye yolgeçen hanı değildir. Tüm bunları biz, ölçüp biçip atıyoruz. Toplumsal medyada abartıldığı üzere bir akın da hakikat değil. Biz bu duvarları boşuna mı örüyoruz. Tüm gözetleme kulelerine varıncaya kadar… Yakalanan sistemsiz Afgan göçmenler, bir daha Afganistan’a hudut dışı ediliyor.

“BÖLGE, KAMERA SİSTEMLERİYLE İZLENİYOR”

İran sonuna 156 kilometre duvar örüldü. 109 kilometrelik kısım da aydınlatma sistemi ile donatılmış vaziyette. Sistemsiz göç hareketleri daima olarak kamera sistemleriyle izleniyor. Bunun yanında termal kameralarla gece geçişleri önleniyor. Sistemsiz göç olan bölgeler de ek birlikler sevk edildi.

Birileri de bu işleri sabun köpürtür üzere bu işleri kabartmak istiyor. Ben de bunu, halkıma duyurmuş olayım.