Yenilmez
Active member
Seferihisar ilçesinde yaşayan dijital pazarlama stratejisti Çise Ulus(27), yaklaşık 2 yıl evvel babaannesinin vefat etmesinin akabinde yadigar kalan 7 dönümlük mandalina bahçesinde organik tarım modelini hayata geçirdi. Ağaçlara ilaç sıkmak yerine ısırgan otu ve kilden yararlanan Ulus, yabani otlardan kurtulmak için kaz besliyor, arılardan ise ağaçlarda tozlaşma meydana getirmesi için yararlanıyor. Yere düşen mandalinaları sirke haline getirip ağaçları dezenfekte etmek için kullanan Ulus, tabiattan faydalanarak verimli eser yetiştirmeyi amaçlıyor.
Çise Ulus’un organik tarımla yetiştirilen mandalinalar 6 Aralık’ta düzenlenen 21’inci Mandalina Şenliği’nde En Düzgün Mandalina Müsabakası’nda birincilik mükafatına layık görüldü. Ulus, “hiç bir biçimde ilaç kullanmadığımız için içimiz epeyce rahat. Çocuk da gebe de yaşlı da bu mandalinaları gönül rahatlığıyla yiyebiliyor” dedi.
“KİLİN PEK ÇOK YARARI VAR”
Küçüklüğünün bahçede geçtiğini anlatan Çise Ulus, “Çok uzun vakittir hasat ve tüm süreçlerde vardım. Babaannemin 2 yıl evvelki vefatından daha sonra ise tüm sorumluluğu aldım. Covid-19 niçiniyle bahçemde daha fazla vakit geçirmeye başladım. Daha evvel de büyüklerim ilaç kullanmıyordu, fakat en güzel mandalinayı nasıl ilaç kullanmadan üretebileceğimizi araştırmaya başladım. Isırgan otunun zararlıları kaçırdığını bildiğim için ısırgan otundan bir karışım elde ettim ve bunu ağaçlarımda kullandım. Kilin mucizevi tesirini gördüm. Sıkıldığı vakit ağaçları gri gösteriyor ve zararlıların gelmesini önlüyor. bununla birlikte sıcakta şemsiye nazaranvi, soğukta battaniye vazifesi görüyor. Eserin dayanıklılığını ve randımanı artırıyor” diye konuştu.
“DOĞADAN FAYDALANIYORUZ”
Güvercinlerin de organik tarım üretimine yarar sağladığını anlatan Ulus, “Bu süreçte güvercinlerimizden yararlandık. Güvercinlerin gübrelerini ağaçlarımızın taç yapraklarına döktük. Keçi gübresinden yararlandık. Ağaçlarımızı gerektiği vakit hava kaideleri ve derecelerine bakılırsa bilimsel halde buduyoruz. Tüm yeşilliğin temizlenmesini kazlara bırakıyoruz. Arılardan yararlanıyoruz. Tabiattan faydalanarak verimli bir eser yetiştiriyoruz. Tüm bunların kararında verimliliği 5 katına çıkardık. Mandalinamızı farklı farklı eser kümeleriyle deniyoruz. Bu sene jeotermalden yararlanarak mandalina cipsi yaptık” sözlerini kullandı.
“MALINIZ MAHVOLACAK DEDİLER”
Seferihisar’ın mandalinasıyla ünlü olduğunu anlatan Çise Ulus, “Her yıl kasım- aralık aylarında mandalina şenliği düzenlenir. Eserimiz bu şenlikte birinci oldu ve epeyce memnunuz. Mandalinamız biroldukca üretici karşısında yarıştı. Hem tat olarak hem kalite olarak ödül aldı. Bu süreçte ‘İlaçsız tarım olmaz’, ‘Malınız mahvolacak’ diyenler oldu. kararın bu türlü olması bizi epeyce keyifli etti” dedi.
Demirören Haber Ajansı / Hande Nayman – İktisat Haberleri
Çise Ulus’un organik tarımla yetiştirilen mandalinalar 6 Aralık’ta düzenlenen 21’inci Mandalina Şenliği’nde En Düzgün Mandalina Müsabakası’nda birincilik mükafatına layık görüldü. Ulus, “hiç bir biçimde ilaç kullanmadığımız için içimiz epeyce rahat. Çocuk da gebe de yaşlı da bu mandalinaları gönül rahatlığıyla yiyebiliyor” dedi.
“KİLİN PEK ÇOK YARARI VAR”
Küçüklüğünün bahçede geçtiğini anlatan Çise Ulus, “Çok uzun vakittir hasat ve tüm süreçlerde vardım. Babaannemin 2 yıl evvelki vefatından daha sonra ise tüm sorumluluğu aldım. Covid-19 niçiniyle bahçemde daha fazla vakit geçirmeye başladım. Daha evvel de büyüklerim ilaç kullanmıyordu, fakat en güzel mandalinayı nasıl ilaç kullanmadan üretebileceğimizi araştırmaya başladım. Isırgan otunun zararlıları kaçırdığını bildiğim için ısırgan otundan bir karışım elde ettim ve bunu ağaçlarımda kullandım. Kilin mucizevi tesirini gördüm. Sıkıldığı vakit ağaçları gri gösteriyor ve zararlıların gelmesini önlüyor. bununla birlikte sıcakta şemsiye nazaranvi, soğukta battaniye vazifesi görüyor. Eserin dayanıklılığını ve randımanı artırıyor” diye konuştu.
“DOĞADAN FAYDALANIYORUZ”
Güvercinlerin de organik tarım üretimine yarar sağladığını anlatan Ulus, “Bu süreçte güvercinlerimizden yararlandık. Güvercinlerin gübrelerini ağaçlarımızın taç yapraklarına döktük. Keçi gübresinden yararlandık. Ağaçlarımızı gerektiği vakit hava kaideleri ve derecelerine bakılırsa bilimsel halde buduyoruz. Tüm yeşilliğin temizlenmesini kazlara bırakıyoruz. Arılardan yararlanıyoruz. Tabiattan faydalanarak verimli bir eser yetiştiriyoruz. Tüm bunların kararında verimliliği 5 katına çıkardık. Mandalinamızı farklı farklı eser kümeleriyle deniyoruz. Bu sene jeotermalden yararlanarak mandalina cipsi yaptık” sözlerini kullandı.
“MALINIZ MAHVOLACAK DEDİLER”
Seferihisar’ın mandalinasıyla ünlü olduğunu anlatan Çise Ulus, “Her yıl kasım- aralık aylarında mandalina şenliği düzenlenir. Eserimiz bu şenlikte birinci oldu ve epeyce memnunuz. Mandalinamız biroldukca üretici karşısında yarıştı. Hem tat olarak hem kalite olarak ödül aldı. Bu süreçte ‘İlaçsız tarım olmaz’, ‘Malınız mahvolacak’ diyenler oldu. kararın bu türlü olması bizi epeyce keyifli etti” dedi.
Demirören Haber Ajansı / Hande Nayman – İktisat Haberleri