Çıntar mantarı tezgaha konduğu an tükendi

Aslıhan

Active member
Muğla’nın Marmaris ilçesinde sonbahar mevsiminin birinci yağmurlarıyla ortaya çıkan çıntar mantarı, pazar tezgahlarında yerini alır almaz kısa müddette tükendi. Halk içinde sofraların eti olarak bilinen ve kilosu 40 liradan satışa çıkarılan çıntar mantarına Marmarislilerin yanı sıra yerleşik yaşayan yabancılar da ağır ilgi gösterdi.



Marmaris ilçesinde sonbahar yağmurları akabinde sarp doruklardaki sık ormanlık alanlardaki çam ağaçları altında zaten yetişen, halk içinde sofraların eti olarak bilinen çıntar mantarı tezgahlarda yerini aldı. Kilosu 40 liradan satışa çıkarılan çıntar yarım kiloluk poşetlerde satılmaya başlandı. Tezgahlarda yerini alır almaz yerleşik yaşayan yabancıların yanı sıra Marmarisliler ağır ilgi gösterdi. Halk pazarında çıntarın satılmaya başlandığını öğrenen çok sayıda kişi yüksek fiyatına karşın kısa müddette tezgahları boşalttı.

Marmaris başta olmak üzere Gökova, Köyceğiz, Ortaca ve Dalaman ilçelerinde birinci yağmur daha sonrası çıkan, tabiatta bizatihi yetişen çıntar mantarı, kırsal mahallelerde yaşayan biroldukça kişinin de ekmek kapısı oldu.


“TOPLAMASI ZAHMETLİ OLDUĞU İÇİN PAHALI”

Köyceğiz’in dağlarından topladığı çıntar mantarını Marmaris halk pazarında satışa çıkaran Zeynep Gülercan, şunları söz etti:

“Dağlık alanlarda toplaması zahmetli bir mantar olduğu için fiyatı bu kadar kıymetli. 20 kilogram toplayıp pazara getirdim. Şu anda kalmadı. Genelde yarım kilo alıyorlar.”

Pazarcı Halime Sevgen ise “Yağmur daha sonrası çıkan mantardır. Sofraların eti olarak bilinir. Fiyat yüksek olunca yarım kiloluk poşetlerde satıyoruz. İki saat ortasında yaklaşık 10 kilogram mantarım bitti” sözlerini kullandı.

“SOFRALARIN ETİ OLARAK BİLİNİR”

Marmaris Tabiat Muhafaza ve Ulusal Parklar Müdürlüğü yetkilileri de şunları tabir etti:

“Çıntar mantarı, şemsiye üzere geniş olup kızıla çalan turuncumsu renkte bir mantar çeşididir. Ormanlık alanlarda bilhassa çam ağaçlarının dökülen yaprakların altında doğal olarak zaten çıkar. Sonbaharın birinci yağmurları akabinde görülmeye başlar. Muğla’nın bilhassa kırsal mahallelerinde oturanlar, bu mantarı sofraların eti olarak bilir. Et tadı verir ve fazlaca lezzetlidir. Bu tıp zehirli değildir. 3 biçimde yemek olarak hazırlanabilir. En epey tercih edilen mangaldır. Fırında ve kavurma olarak hazırlanması en bilindik biçimidir.”
 
Üst