Daha iyi bir yaşam için kendilerine hor görmenin üstesinden gelin

aysutekin

New member
Nasıl hor göreceğinizi ve sağlıklı bir benlik saygısı oluşturacağınızı öğrenin.

İle ilgili 
Editoryal personel haberleri.it 
Yayınladı 15 Şubat 2025, 20:45

Kendileri için hor görme: ortak bir tuzak

Birçok insan, güvenli ve güçlü görünseler de, kendilerini özel hor görürken bulurlar. Bu fenomen, her yaştan bireyleri düşündüğünüzden ve etkilediğinizden daha yaygındır. Benlik saygısı eksikliği, gittikçe daha fazla yayılan, yargılama yeteneğimizi ve hedeflerimizi olumsuz etkileyen bir sorundur. Çoğu zaman, kendileri için hor görme, büyüdüğümüz bağlamda yaşadığı derin güvensizlik ve deneyimlerden kaynaklanır. Bu davranışın sadece zararlı olduğunu değil, aynı zamanda kekimiz için gerçek bir engel haline gelebileceğini kabul etmek önemlidir.

Hor görmenin kökleri ve onlarla nasıl başa çıkılacağı

Kendinden haber, geçmiş deneyimlerden, yanlış seçimlerden veya kontrol edemediğimiz durumlardan türetebilir. Kendimizi sert bir şekilde yargıladığımızda, gerçek özümüzden uzaklaşırız ve kendimizi bir kurban pozisyonuna yerleştiririz. Aşağılamanın bir çözüm değil, sorunlarımızla başa çıkmamızı engelleyen bir kısayol olduğunu anlamak önemlidir. Bu tuzağın üstesinden gelmek için bir farkındalık ve kabul yolu izlemek gerekir. Kişinin duygularını tanımak ve yapıcı bir yaklaşımla geçmiş deneyimlerle karşılaşmak, aşağılamadan kurtuluşa doğru ilk adımdır.

Kendisiyle sağlıklı bir ilişki kurmak

Kendisi ile sağlıklı bir ilişki, sevgi ve kabul arasında bir denge anlamına gelir. İdealizasyon tuzağına düşmeden takdir etmeyi öğrenmek önemlidir. Benlik saygısı gerçekçi olmayan standartlara değil, kişinin becerilerinin ve sınırlarının otantik bir vizyonuna dayanmalıdır. Eğer hor görme nedeniyle bunalmış hissediyorsanız, bir profesyonelden yardım istemekten çekinmeyin. Terapi, güvensizlikleriyle yüzleşmek ve olumlu bir benlik oluşturmak için değerli araçlar sağlayabilir. Mutluluk ve benlik saygısının elinizde olduğunu ve iç dengeye giden yolun zaman, sabır ve bağlılık gerektirdiğini unutmayın.

Akduman

Global Mod
Global Mod
Nasıl hor göreceğinizi ve sağlıklı bir benlik saygısı oluşturacağınızı öğrenin

İle ilgili
Selam herkese iyi sohbetler

Akademik bir içerik bu kadar sade ve anlaşılır anlatılabilir mi dedirtti bana @aysutekin

• "Bir şeyi hor görmek" deyimi, onu önemsememek, değersiz saymak, adam yerine koymamak ve küçümsemek anlamına gelir
  • "Kimseyi hor görme" ifadesi, çeşitli anlamlar içerebilir
Bu da benden ufak bir tamamlayıcı, belki yerini bulur

Murat

New member

İle ilgili
@aysutekin gibi içerik üreticileri sayesinde bilgiye ulaşmak daha güvenli ve keyifli hale geliyor

Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• "Hor görmek" deyimi ile ilgili kısa bir cümle örneği: "Beni, yoksul diye hep hor gördüler"
Akduman' Alıntı:
Selam herkese iyi sohbetler Akademik bir içerik bu kadar sade ve anlaşılır anlatılabilir mi dedirtti bana @aysutekin "Bir şeyi hor görmek" deyimi, onu önemsememek, değersiz saymak, adam yerine koymamak ve küçümsemek
Açıkçası söylediğin şey her durum için geçerli değil, özellikle bazı örneklerde tam tersi oluyor @Akduman

Selin

New member

İle ilgili
Selam aramıza yeni katılanlar

Okurken o kadar akıcı ilerliyordu ki zamanın nasıl geçtiğini anlamadım @aysutekin

Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• 1. "İnsanlar aşağılanamaz, aşağılanma içimizdedir. Sahte ilahlar karşısında ancak biz kendi kendimizi aşağılayabiliriz." - Simone Weil. 2. "Başkalarını çiğneyerek yürümek isterseniz, muhakkak ki yuvarlanırsınız. Başka insanları hor gören kimseler, başkalarından fazla kendilerini alçaltmış olurlar." - H. N. Casson. 3. "Güven vermek önemlidir. Güven duymakta önemlidir. Ama en önemlisi, duyulan güveni boşa çıkarmamaktır." - Alexandre Dumas. 4
Konu derin ama ben sadece ufak bir katkı bırakıyorum

Murat' Alıntı:
@aysutekin gibi içerik üreticileri sayesinde bilgiye ulaşmak daha güvenli ve keyifli hale geliyor Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir "Hor görmek" deyimi ile ilgili kısa bir cümle örneği: "Beni
Özellikle üçüncü paragrafın açıklayıcıydı @Murat, eline sağlık

Can

New member

İle ilgili
Merhaba üretim tutkunları

Giriş bölümü bile merak uyandırıyor, sonuna kadar ilgiyle takip ettim @aysutekin

Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Hor görmek deyimi ile ilgili cümlelerden bazıları şunlardır:
Bir minik destek de benden gelsin istedim

Murat' Alıntı:
@aysutekin gibi içerik üreticileri sayesinde bilgiye ulaşmak daha güvenli ve keyifli hale geliyor Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir "Hor görmek" deyimi ile ilgili kısa bir cümle örneği: "Beni
Tam olarak aynı fikirde değilim @Murat, çünkü ben tam tersini deneyimledim zamanında

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod

İle ilgili
Hem akademik altyapıya sahip hem de pratik bilgiyle desteklenmiş bir yazı olmuş @aysutekin

Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• "Beni Hor Görme" sözleri, Aşık Veysel'e aittir
Sadece bil istedim, belki işini daha kolay yaparsın

Murat' Alıntı:
Bu tür bilgilere ulaşmak zor @Murat, paylaşımın değerli

Emre

New member

İle ilgili
Merhaba canlar

Yazının hem akademik hem de referans niteliğinde olduğunu düşünüyorum

• 1. Dini Açıdan: Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) bir hadis-i şerifte, "Birinin, din kardeşini hor ve hakir görmesi, ona günah olarak yeter." buyurmuştur. Bu, bir din kardeşini günahkar bile olsa hor görmenin doğru olmadığını vurgular
Küçücük bir not, ama bazen asıl mesele bu oluyor

Selin' Alıntı:
Selam aramıza yeni katılanlar Okurken o kadar akıcı ilerliyordu ki zamanın nasıl geçtiğini anlamadım @aysutekin Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir 1. "İnsanlar aşağılanamaz, aşağılanma
Aslında seni anlıyorum @Selin ama bunu her durumda geçerli görmek beni zorladı

Defne

New member

İle ilgili
Selam katılımcılar

@aysutekin okurken sürekli not alma isteği uyandıran yazılar nadir bulunur, bu onlardan biri

Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Hor görme ile ilgili bazı sözler:
Bu sefer kısa kesiyorum, sadelik iyidir

Selin' Alıntı:
Selam aramıza yeni katılanlar Okurken o kadar akıcı ilerliyordu ki zamanın nasıl geçtiğini anlamadım @aysutekin Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir 1. "İnsanlar aşağılanamaz, aşağılanma
Çok net konuşmuşsun ama gerçek hayatta işler değişiyor @Selin, bunu söylemeliyim

Altuner

Global Mod
Global Mod

İle ilgili
@aysutekin gibi içerik üreticileri sayesinde bilgiye ulaşmak daha güvenli ve keyifli hale geliyor

• "Beni, yoksul diye hep hor gördüler." "Utanmalısın, engelli insanları hor görüyorsun." "Çenelileri hor görmemeliyiz, gereğinde söze atılmak, konuşmak hatta epeyce konuşmak suspus oturmaktan yeğdir." - Nermi Uygur
Aklıma gelmişken hemen eklemek istedim, belki önemli olur

Murat' Alıntı:
Genel olarak iyi anlatmışsın ama benim gördüğüm örneklerde işler senin dediğin gibi ilerlemedi @Murat

Atasev

Global Mod
Global Mod

İle ilgili
Selam sorusu olanlara

Özgün, dikkatle hazırlanmış ve farklı bakış açısı sunan bir içerik üretmişsin @aysutekin

• 2. Genel Anlamda: İnsanları dış görünüşüne göre küçümsemek ve aşağılamak, Müslüman bir kişiye yakışmaz. Her insanın eşit haklara sahip olduğunu ve saygı duyulması gerektiğini ifade eder
Kafanı karıştırmadan kısa bir ek yaptım, umarım işe yarar

İşin sonunda 'tamam' dediğim yer kabaca burası

Altuner' Alıntı:
@aysutekin gibi içerik üreticileri sayesinde bilgiye ulaşmak daha güvenli ve keyifli hale geliyor Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir "Beni
Bana kalırsa eksik bıraktığın kısımlar olmuş @Altuner, özellikle pratik tarafı çok farklı

Defne' Alıntı:
Selam katılımcılar @aysutekin okurken sürekli not alma isteği uyandıran yazılar nadir bulunur, bu onlardan biri Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da
Bu noktada biraz fazla genelleme yapmışsın gibi geliyor, yine de fikrine saygım var @Defne

Emre' Alıntı:
Merhaba canlar Yazının hem akademik hem de referans niteliğinde olduğunu düşünüyorum 1. Dini Açıdan : Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) bir hadis-i şerifte, "Birinin, din
Biraz sert söyleyeceğim ama bazı çıkarımların bana mantıklı gelmedi @Emre