Dünya devi bankaya ‘kara para aklama’da rekor ceza

SuGiBi

New member
Dünya devi bankaya ‘kara para aklama’da rekor ceza FCA, HSBC’ye yetersiz olduğundan dolayı akıl almaz bir ceza kesti. Bankada önemli zayıflıklar ve bir dizi yanılgıların olduğunu paylaşan FCA, HSBC’nin tüm bu eksiklere karşın denetim sağlanmadığı açıklandı. FCA, ise yapılan yanlışları affetmedi, HSBC’ye 85 milyon dolar para cezası kesti.

‘RİSK DEĞERLENDİRMESİ ZAYIF’

FCA, 31 Mart 2010 ile 31 Mart 2018 içindeki sekiz yıllık müddette kullandığı para gönderim sisteminin üç kilit basamağında önemli zayıflıklar bulunduğunun tespit edildiğini deklare etti. Kurum, HSBC’nin ortalarında 2014 yılında kadar para aklama ve teröristlerin finansmanı senaryolarında yetersiz kontrollerin de bulunduğu bir dizi yanılgı yaptığını, 2016’dan itibarense “yeni senaryolarda” risk değerlendirmesini zayıf olduğu belirtti.

CEZA 91 MİLYON DOLARDAN, 85 MİLYON DOLARA İNDİRİLDİ

Bulgularda ayrıyeten bankanın denetleme sistemlerinde uygunsuz testlere rastlandığı ve bilgilerin doğruluğu ve bütünlüğünü denetim etmediği anlaşıldı. Bilhassa düzeltmenin bu kadar uzun sürmesi niçiniyle bankayı ve toplumu kaçınılabilir risklere maruz bırakan bu kusurların kabul edilemez olduğu kaydeden FCA, bankaya 91 milyon sterlin fiyatında ceza kesti. Bankanın FCA’nın tespitlerine karşı gelmemesi sebebiyle cezası 91 milyondan 63,95 milyon sterline (yaklaşık 85 milyon dolar) indirildi.

HSBC’DEN AÇIKLAMA

HSBC’nin İngiltere’deki kara para aklama ve denetim sistemlerine karşı uygulamaları niçiniyle alınan karara ait bir açıklama yapan banka, mevzunun tahlile kavuşmasından şad olduklarını belirtti ve “HSBC mali hatalarla savaşa ve global finansal sistemin bütünlüğünün korunmasına derinden bağlıdır” dedi.