Ehliyet alacaklar dikkat! İhtilal niteliğinde değişiklik geliyor

Yenilmez

Active member
Ehliyet alma hazırlığında olanları ilgilendiren değerli gelişmeler yaşandı. İstanbul Şoför Kursları ve Eğitimcileri Federasyonu Lideri Murat Tekin, günümüzde Trafik Aksiyon Planı çerçevesinde hem teorik tıpkı vakitte direksiyon imtihanlarında standartların biraz daha yükseltileceğini vurgulayarak, Ulusal Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü’nün imtihanlarda birtakım değişiklikleri öngördüğünü belirtti.

“GECE SÜRÜŞLERİNE DE BAKILACAK”

Yeni yılla gündeme gelmesi planlanan yönetmelikle ilgili hazırlık ortasında olunduğunu aktaran Tekin, ilgili kurumların görüşlerinin alınmasının akabinde taslağın netleşeceğini söz etti. Murat Tekin, şu biçimde devam etti: “Direksiyon imtihanında ihtilal niteliğinde kimi değişiklikler planlanıyor. Ehliyette yeni yönetmelikle bir arada 35 dakika olan direksiyon imtihanlarının daha uzun yapılması, eğitimlerin bilhassa gece de verilmesinin sağlanması, farklı trafik şartlarında adayın test edilmesi üzere birtakım değişikliklerin getirilmesi planlanıyor. Biz imtihan alanlarının belirli bir bölgeye hapsedilmesinden vazgeçilmesini dilek ediyoruz. Şu anda yapılan çalışma da bunu gösteriyor. Yani kursiyerin, aslında akan trafikte karşılaşabileceği bütün hareketler ve tecrübeleri, imtihanda yaşaması öngörülüyor. Şu ankinden epey daha önemli, daha uzun müddetli direksiyon imtihanları bizi bekliyor. Yeni yapılacak yönetmelik değişikliğiyle direksiyon imtihan mühleti biraz daha uzatılacak, imtihan yapılan güzergah genişleyecek ve akan trafikte daha fazla eğitim yapılmasının kursiyerlere hayli büyük bir katkısı olacak.”

“DERS ALMA HAKLARINI TALEP ETMELİLER”

Şoför kurslarına başvuran kursiyerlerin en az 34 saat teorik, en az 16 saat pratik direksiyon eğitimi aldığının altını çizen Tekin, yeni yönetmelikle verilecek ders saati sayılarının da muhtemelen artırılmasının hedeflendiğini kaydetti. Tekin, kursiyerlerin ders alma haklarını şoför kurslarından kesinlikle talep etmesi gerektiğini anlatarak, “Çünkü girecekleri imtihan son derece önemli bir imtihandır, bu eğitimleri almazlarsa başarılı olmaları epeyce oldukça sıkıntı. Tabi bunun karşılığında şu da var. Siz bu eğitimi verdiğiniz vakit bunun bir fiyat karşılığı var. Kursiyerler kurum kurum dolaşıyor, fiyat almak istiyorlar. Aslında ucuz alınan bir fiyatın eğitim kalitesi her vakit düşüktür. Bu eğitimler sonrasındasında imtihanda kendisinin karşısına çıkacak, aldığı bu eğitimler yardımıyla fakat bu imtihandan başarılı olabilir.” sözlerini kullandı.

“ÖLÜM ORANLARINDA YARI YARIYA DÜŞÜŞ SAĞLANDI”

Türkiye’de 30 milyonun üzerinde ehliyetli şoförün olduğunu söz eden Tekin, bu sayının, nüfusun yaklaşık yüzde 38’lik bir kısmını oluşturduğunu lisana getirdi. Ehliyet imtihanı öncesi verilen eğitimlerin değerine dikkati çeken Tekin, “Geçmişte Birleşmiş Milletlere yaptığımız taahhütte 2020 yılına kadar mevtle sonuçlanan kazalarda mevt oranlarının yüzde 50 azaltılması hedeflenmişti. Araç sayısı, şoför sayısı artmasına karşın mevtle sonuçlanan kazalarda 2020 yılına kadar vefat oranında yüzde 50 kadar bir düşüş sağlandı.” diye konuştu.

AA – İktisat Haberleri