Aslıhan
Active member
Ülkemizde her öğün en epeyce tüketilen ve en epey çöpe atılan yiyeceklerin başında ekmek geliyor. Bilhassa son vakit içinderda tüketimi artan sofralarının vazgeçilmezi ekmeği fazla almak küflenmesine sebep oluyor. Her gün fazla alınan ekmeğin küflenmesi nasıl engellenir? Ekmeğin bayatlayıp küflenmesini önlemenin yollarını sizlerle paylaşıyoruz.
Birfazlaca kişi tarafınca her öğünde tüketilen ekmek, en temel karbonhidrat kaynaklarının başında gelir. Fırınlarda her gün biroldukca farklı çeşitte sunulan ekmekler iştah kabarttığı için kimi vakit fazla ekmek alıyoruz. Lakin biroldukça ekmek çeşidi aldığımız için birçok artıyor. Artan ekmekler vaktinde tüketilmediği ortasında küfleniyor. Bu yüzden ekmekleri saklarken hakikat biçimde koruma etmek fazlaca değerlidir. Ekmeklerin saklanması sırasında yaşanan bir başka sorun de küf oluşumudur. Küfler epey sayıdaki mantar çeşitleri içerisinde, mikroskop ile görülebilen canlılardır. Bu canlıların üremeleri için en uygun ortam ise nemli ortamlardır. Özellikle kimi vakit içinderda epey ekmek alınan ve tüketilmeyen ekmeğin küflenmesini önlemek için uygulayacağımız birkaç pratik yolla ekmek israfının önüne geçmek mümkün. Bunun için:
Küflenme kararında oluşan penisilyum üzere mantarların faydalı olduğu bilinse de öteki küfler enfeksiyona niye olabiliyor. Küflü ekmek düşündüğünüzden epeyce daha tehlikeliymiş. Küflü besinler ilerleyen vakit içinderda bedeninizde kanser gelişebilme riskini büyük ölçüde arttırdığı biliniyor.
EKMEK KÜFLENMEDEN NASIL SAKLANIR?
– Ekmeği streç sinemaya yahut alüminyum folyoya sarmak:
Bu cins ambalajlar, ekmeğin kurumasını ve bayatlamasını önleyerek ekmeğin doğal nemini hapseder. Şayet ekmek bir kağıt ambalaj ortasında satın alındıysa bu ambalajı atıp ve saklamak için ekmeği streç sinema yahut folyo ile sarılır.
– Ekmeği en çok 2 gün oda sıcaklığında saklayın:
Oda sıcaklığı 20ºC civarında olmalıdır. Ekmek kiler yahut ekmeklik üzere direkt güneş ışığından uzak, serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır.
Ramazan
– Fazla ekmeği dondurmak:
1-2 gün ortasında bayatlamadan tüketebileceğinden daha fazla ekmeğin var ise onu saklamanın en güzel yolu buzdolabında dondurmaktır. Ekmeğin dondurulmasıyla sıcaklık, ekmeğin bayatlamasını durduracak kadar düşürülür.
– Sıcak ekmeğe dikkat:
Konutta yaptığınız ekmekleri sıcakken asla poşetlemeyin, evvel kesinlikle oda sıcaklığına gelene dek soğutun.
– Ekmeklik:
Ekmeği saklamak için plastik poşetler yerine hava almayan ekmek saklama kutularını tercih edin.
– Ekmekliği pak tutun:
Ekmeğin küflenmemesi için ekmek kutusunu 15 günde bir sirkeli su ile silin. Sirkeli su bakteri ve küflerin oluşumunu mahzurlar.
Ekmeğin bayatlayıp küflenmesini önlemenin yolları
Ekmeğinizi meskende kendiniz yapıyorsanız…
Bilhassa pandemiyle bir arada meskende ekmek yapmayı milletçe öğrendik. Şayet bunu alışkanlık haline getirdiyseniz meskende yaptığınız ekmekleri sıcakken poşete koymayın, birinci sıcaklığı geçene kadar bekleyin. Soğumasını beklerken üzerini pak bezle örterek fazla nemden kurtulmasını sağlayın.
birinci vakit içinderda tüketeceğiniz kadarını ayırdıktan daha sonra kalanını daha uzun mühlet saklamak üzere başka bir yere alın. Ekmeklerinizi mümkün olduğunca kullanmadan evvel dilimlemeye itina gösterin.
Bez torbalara koyduğunuz ekmekleri en çok 1 hafta ortasında tüketin. Bu vakitte de ekmek kutusunda saklayın. Ekmek kutusunun pak, kuru ve rutubetsiz olduğundan emin olun, bu ekmek kutusunu fazlaca ışık almayan bir alanda tutun.
Sıcak ekmeği çabucak tüketmeyin!
Fırından yeni çıkmış sıcak ve taze ekmek kokusunu sevmeyen yoktur. Lakin bilinmeyen şu ki sıcak ekmek tüketildiğinde daha fazla kalori yapıyor. Hem ekmek sıcak olduğunda tükettiğin ölçü artıyor tıpkı vakitte bizim kültürümüzde sıcak ekmek ile özdeşleşen tereyağı üzere daha kalorili şeyler içine konularak tam bir kalori bombası oluyor. Fakat sıcak ekmeği çabucak tüketmemeniz için tek sebep bu değil. Bir başka sebep ise sıhhatimiz.
Birfazlaca kişi tarafınca her öğünde tüketilen ekmek, en temel karbonhidrat kaynaklarının başında gelir. Fırınlarda her gün biroldukca farklı çeşitte sunulan ekmekler iştah kabarttığı için kimi vakit fazla ekmek alıyoruz. Lakin biroldukça ekmek çeşidi aldığımız için birçok artıyor. Artan ekmekler vaktinde tüketilmediği ortasında küfleniyor. Bu yüzden ekmekleri saklarken hakikat biçimde koruma etmek fazlaca değerlidir. Ekmeklerin saklanması sırasında yaşanan bir başka sorun de küf oluşumudur. Küfler epey sayıdaki mantar çeşitleri içerisinde, mikroskop ile görülebilen canlılardır. Bu canlıların üremeleri için en uygun ortam ise nemli ortamlardır. Özellikle kimi vakit içinderda epey ekmek alınan ve tüketilmeyen ekmeğin küflenmesini önlemek için uygulayacağımız birkaç pratik yolla ekmek israfının önüne geçmek mümkün. Bunun için:
- Ekmeği streç sinemaya yahut alüminyum folyoya sarmak,
- Ekmeği en çok 2 gün oda sıcaklığında saklayın,
- Fazla ekmeği dondurmak,
- Sıcak ekmeğe dikkat,
- Ekmeklik,
- Ekmekliği pak tutun.
Küflenme kararında oluşan penisilyum üzere mantarların faydalı olduğu bilinse de öteki küfler enfeksiyona niye olabiliyor. Küflü ekmek düşündüğünüzden epeyce daha tehlikeliymiş. Küflü besinler ilerleyen vakit içinderda bedeninizde kanser gelişebilme riskini büyük ölçüde arttırdığı biliniyor.
EKMEK KÜFLENMEDEN NASIL SAKLANIR?
– Ekmeği streç sinemaya yahut alüminyum folyoya sarmak:
Bu cins ambalajlar, ekmeğin kurumasını ve bayatlamasını önleyerek ekmeğin doğal nemini hapseder. Şayet ekmek bir kağıt ambalaj ortasında satın alındıysa bu ambalajı atıp ve saklamak için ekmeği streç sinema yahut folyo ile sarılır.
– Ekmeği en çok 2 gün oda sıcaklığında saklayın:
Oda sıcaklığı 20ºC civarında olmalıdır. Ekmek kiler yahut ekmeklik üzere direkt güneş ışığından uzak, serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır.
Ramazan
– Fazla ekmeği dondurmak:
1-2 gün ortasında bayatlamadan tüketebileceğinden daha fazla ekmeğin var ise onu saklamanın en güzel yolu buzdolabında dondurmaktır. Ekmeğin dondurulmasıyla sıcaklık, ekmeğin bayatlamasını durduracak kadar düşürülür.
– Sıcak ekmeğe dikkat:
Konutta yaptığınız ekmekleri sıcakken asla poşetlemeyin, evvel kesinlikle oda sıcaklığına gelene dek soğutun.
– Ekmeklik:
Ekmeği saklamak için plastik poşetler yerine hava almayan ekmek saklama kutularını tercih edin.
– Ekmekliği pak tutun:
Ekmeğin küflenmemesi için ekmek kutusunu 15 günde bir sirkeli su ile silin. Sirkeli su bakteri ve küflerin oluşumunu mahzurlar.
Ekmeğin bayatlayıp küflenmesini önlemenin yolları
Ekmeğinizi meskende kendiniz yapıyorsanız…
Bilhassa pandemiyle bir arada meskende ekmek yapmayı milletçe öğrendik. Şayet bunu alışkanlık haline getirdiyseniz meskende yaptığınız ekmekleri sıcakken poşete koymayın, birinci sıcaklığı geçene kadar bekleyin. Soğumasını beklerken üzerini pak bezle örterek fazla nemden kurtulmasını sağlayın.
birinci vakit içinderda tüketeceğiniz kadarını ayırdıktan daha sonra kalanını daha uzun mühlet saklamak üzere başka bir yere alın. Ekmeklerinizi mümkün olduğunca kullanmadan evvel dilimlemeye itina gösterin.
Bez torbalara koyduğunuz ekmekleri en çok 1 hafta ortasında tüketin. Bu vakitte de ekmek kutusunda saklayın. Ekmek kutusunun pak, kuru ve rutubetsiz olduğundan emin olun, bu ekmek kutusunu fazlaca ışık almayan bir alanda tutun.
Sıcak ekmeği çabucak tüketmeyin!
Fırından yeni çıkmış sıcak ve taze ekmek kokusunu sevmeyen yoktur. Lakin bilinmeyen şu ki sıcak ekmek tüketildiğinde daha fazla kalori yapıyor. Hem ekmek sıcak olduğunda tükettiğin ölçü artıyor tıpkı vakitte bizim kültürümüzde sıcak ekmek ile özdeşleşen tereyağı üzere daha kalorili şeyler içine konularak tam bir kalori bombası oluyor. Fakat sıcak ekmeği çabucak tüketmemeniz için tek sebep bu değil. Bir başka sebep ise sıhhatimiz.