Emine Erdoğan’dan “Asırlık Tanımlarla Türk Mutfağı” kitabının tanıtımında değerli iletiler

Aslıhan

Active member
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Türk mutfağının sağlıklı, klasik ve atıksız taraflarıyla dünya mutfaklarında öncü bir yer edineceğini belirterek, “Bu güce inanır, el birliği yaparsak, gastrodiplomasi alanında yeni rekorlar kırabiliriz.” dedi.

Emine Erdoğan’ın öncülüğünde, Cumhurbaşkanlığı himayesinde Kültür ve Turizm Bakanlığının takviyesiyle hazırlanan “Türk Mutfağı Asırlık Tariflerle” kitabı, Türk mutfağını memleketler arası alanda tanıtmayı amaçlıyor.


Emine Erdoğan, bu biçimdesine heyecan verici bir projenin hayata geçtiğini görmenin sahiden büyük memnunluk olduğunu söylemiş oldu.

Birbirinden pahalı şefler ve akademisyenlerin fazlaca titiz bir çalışma yürüttüklerini, varlıklı mutfak külçeşidinin hak ettiği yeri bulması için büyük özveri gösterdiklerini bildiren Erdoğan, bu güzide yapıtın hazırlanmasında emeği geçen herkese, projeyi yürüten Kültür ve Turizm Bakanlığına, takviye veren Türkiye Turizm ve Tanıtım Geliştirme Ajansına (TGA) teşekkürlerini sundu.


Erdoğan, kitabın dünyanın kıymetli kütüphaneleri ve gastronomi raflarında yer alacağı üzere kültürel diplomasi alanında da yeni bir köprü olacağını lisana getirdi.

Yemeği, “kültür”, “her toplumun ulusal kimliği”, “insanlar içinde irtibatı ve dostluğu pekiştiren en süratli yol” ve “duyguların taşıyıcısı” olarak tanımlayan Erdoğan, şöyleki konuştu:

Doğumdan düğünlere birfazlaca özel anı yemek kültürümüzle taçlandırırız. etrafında toplandığımız sofralar, bizi birbirimize dost kılar. Atasözlerimizde bu tecrübeyi aktaran birçok hoş kelam vardır. ‘Bir kahvenin kırk yıl hatırı olması’, vefanın, sadakatin ve müsamahanın habercisidir. ‘Tatlı yiyip tatlı konuşmak’, mutfak külçeşidinin barışı tesis etmedeki gücünü tabir eder. Geleneğimizde konuğa, yabancıya, yolcuya sofra kurmak, gönüller ortasına asılan bir köprüdür. İkram kültürümüz lisanlara destandır. bu biçimdesi bir ömür kültürüne sahip olduğumuz için nitekim çok şanslıyız.”


Emine Erdoğan, sofraların aile bağlarını güçlendirdiğini, dostluk bağlarını mayalayıp büyüttüğünü anlatarak, “Bayram sofralarının verdiği sevinci hangimiz unutabiliriz? Gurbette olduğumuzda, hiç bir şey memleket yemeğinin yerini asla tutmaz. Ekmeğin kokusu, hasretleri giderir. İşte tüm bu sebeplerle mutfak, globalleşen dünyada özel pozisyonunu koruyabilen ender değerlerdendir.” tabirlerini kullandı.


Dünya kütüphanelerinde yerini alacak

“Türk Mutfağı Asırlık Tariflerle” kitabı memleketler arası üst seviye tanıtım kapsamında Cumhurbaşkanlığı yayınlarından itibar kitap olarak basılacak. beraberinde Kültür ve Turizm Bakanlığı yayınlarından Türkçe basılacak kitap, Ekim 2021 prestijiyle kitabevlerinde satışa sunulacak. İngilizce versiyonu “Turkish Cuisine With Timeless Recipes” ismiyle memleketler arası alanda yayımlanacak kitap, başta İngilizce, İspanyolca ve Arapça olmak üzere biroldukça lisana çevrilecek. Kitap, Türk mutfağını, yalnızca geçmişe ve geleneğe değil, geleceğe iz bırakan yaklaşımı ve tanımlarıyla milletlerarası ölçekte tanıtmayı amaçlıyor.
 
Üst