Ezkaza dünyanın en değerli mangosunu yetiştirdiler!

Aslıhan

Active member
Bir çift, farkında olmadan dünyanın en kıymetli mangosunu yetiştirdi. O meyveyi korumak için 3 kişi, 9 köpek nöbet bekliyor…

4 yıl evvel Sankalp Singh Parihar isimli bir çiftçi, hibrit Hindistan cevizi tohumları aramak için Hindistan’daki Chennai kentine gitti. Trende, karşısında oturan bireyle tanıştı. O kişi, özel bir mango tohumunu 33 dolara Parihar’a satmayı teklif etti.

Parihar, merakına yenik düşerek bu tohumu satın aldı.

VICE’a konuşan Parihar, “Aldığım tohumun hangi mango tipi olduğunu bilmiyordum. Annemin anısında Damini ismini verdim ve ektim. Olağan bir mango ağacı üzere yetiştirdiğim bu bitki, birkaç ay daha sonra hoş bir kırmızı renkte büyümeye başladı” dedi.

Parihar’ın özel, kırmızı renkli bir mango çeşidine sahip olduğu haberi yayılınca, Hız ve Mumbai kentinden biroldukça iş insanı ilgi göstermiş. Parihar, “Bana 283 dolar teklif edilince, elimimdeki bitkinin bedelli bir şey olduğunu anladım” diyor.

niye BU KADAR KIYMETLİ?

Talih yapıtı denk gelen bu mango çeşidi aslında Japon Miyazaki mangosu. Dünyanın en kıymetli mango tipi olarak kabul ediliyor.

“Güneşin yumurtası” olarak da bilinen Miyazaki, Japonya’da müzayedelerde satılıyor. Japonya’dan mahallî haberlere bakıldığında, 2019 yılında 2 Miyazaki mangosunun 500.000 Japon yeni (4.500 dolar) fiyatla alıcı bulduğu biliniyor.

Ortalamada, tek bir Miyazaki 50 dolara alınabiliyor ve bayağı bir meyveden epey lüks bir çikolata üzere, özel bir ikram olarak görülüyor.