Yenilmez
Active member

Kesin olan bir şey var: Bir dahaki sefere olacak. Korona salgınından yeterince ders aldık mı? Virolog Christian Drosten bir kitapta gazeteci Georg Mascolo ile bu konuyu anlatıyor.
Koronavirüs salgını sırasında kamuoyunun gözü önünde olan başka bir uzman neredeyse yoktu. Birçok kişi ve politikacı, uzun süredir koronavirüs uzmanı olan bu kişinin değerlendirmelerine büyük önem verdi. Ancak düşmanlık da vardı.
“Her şey hayatta kaldı mı?” kitabında Virolog, “Der Spiegel” haber dergisinin eski genel yayın yönetmeni Georg Mascolo ile yaptığı sohbette pandemi yıllarına bakıyor.
Siyasi kriz yönetimi, bilim ve medyanın rolünün yanı sıra Sars-CoV-2'nin kökeni ve şu soruyla ilgili: Bir sonraki salgını nasıl önleriz? Alt başlık, “Son olmayacak bir salgın hakkında çok gecikmiş bir konuşma” sözünü veriyor. Neler iyi gitti, neler kötü gitti? Hangi kararlar abartılı, hangileri çok geç alındı? Drosten ve Mascolo sohbette buna benzer soruları yanıtladılar.
Okul kapatmaları konusu, diğer şeylerin yanı sıra, hangi ilçede hangi kararın hangi zamanda alındığıyla ilgilidir. Drosten, kapatmaların potansiyel olumsuz sonuçlarının başlangıçta zaten bir endişe kaynağı olduğunu söylüyor – “ancak kabul edilmelidir ki kaçırılan eğitim fırsatları veya çocuklar için diğer sonuçlarla ilgili daha az.” Odak noktası, özellikle önemli tıbbi ve bakım sektörlerindeki birçok genç ebeveynin, çocukları okula veya kreşe gidemezse işe gidememesi gerçeğiydi.
Mascolo, okul kapatmaları konusunu çevreleyen duygusallığın daha büyük bir ilgili sorundan da kaynaklandığını açıklıyor: pandemi sırasında yüklerin dağılımı. “'Hastalıktan önce herkes eşittir' ifadesi gerçeklikten çok uzak olamazdı. Pandemi sırasında toplumsal adaletsizlikler özellikle belirginleşti.”
Başka bir yerde, Drosten, Almanya'daki 2020'nin nispeten ılıman baharının, sonbaharda başlayan dalgayı daha da şiddetli hale getiren bir önleme paradoksu yaratmasının nedenini açıklıyor. Virolog, “Önlediğiniz hastalıkları görmüyorsunuz ve ardından önleyici tedbirler olmadan ortaya çıkacak sonuçlara kör oluyorsunuz,” diyor. Pandemiden sonra bile, önleme paradoksu tekrar ortaya çıkıyor. Drosten, “Şimdi birçok kişi o zamanki durumun ciddiyetini unuttu ve önlemlerin aslında hepsinin abartılı olduğunu öne sürmek istiyor,” diyor.
Yazarlar, Sars-CoV-2'nin hâlâ – ve muhtemelen gelecekte – belirsiz olan kökeni hakkında ayrıntılı bilgi veriyorlar. Mascolo, “Bana göre, koronavirüsün kökeni sorusu, zamanımızın en büyük bilimsel gizemlerinden biri,” diyor. “Bu Pandora'nın kutusunu Wuhan'da doğa mı yoksa insan mı açtı?” Bu soru politik olarak son derece yüklü ve Çin'in virüsün kökeninin araştırılmasını hâlâ engellemesini sorumsuz buluyor.
Mascolo, Çin'in salgına yaklaşımını da eleştiriyor. Çin'de kesinlikle bir soruşturma olmayacak ama Mascolo'ya göre Almanya'da da bu konuda hâlâ bir eksiklik var. İsveç'te nihai rapor Şubat 2022'de sunuldu. Büyük Britanya da bu amaçla kurulan bir komisyonla “titiz bir soruşturma” ile karşı karşıya.
“Gerçekten yine bu şekilde halkın arasına mı çıkacaksın?” Mascolo da Drosten'e soruyor. “Milyonlarca insan tehlikedeydi, arada sırada dayak yedim diye bu işin dışında mı kalmalıyım?” Drosten cevaplıyor. “Benzer bir durumda, önemli bir katkısı olan az sayıdaki uzmandan biri olsaydım, sorumluluğu yeniden üstlenirdim.”
Konuşmacı doğası sayesinde “Her şey hayatta kaldı mı?” Almanya için önemli olayların ve kararların kronolojisinin yanı sıra çok ayrıntılı bir kaynak dizini de içeren, okunması son derece iyi ve heyecan verici bir kitap. Pek çok yerde, iki yazar çarpık görüntüleri ve mitleri düzeltiyor ve bunların nasıl ortaya çıktığını her zaman açıklıyor. Kişisel deneyim ve izlenimlerle şekillenen bu kitap, geçmişle hesaplaşma konusunda bilgilendirici bir adım sunuyor.