Islahattan geçecek Schengen bölgesinde neler değişecek?

SuGiBi

New member
Islahattan geçecek Schengen bölgesinde neler değişecek? Yeni proje, olağanüstü durumlar için Schengen bölgesi ortasında siyasi karar alma düzeneğini güçlendirmeyi ve üye ülkeler içinde daha düzgün uyum sağlanmasını amaçlıyor.

Fransa’da düzenlenen AB Adalet ve İçişleri Bakanları Konseyi’nin akabinde mevzu ile ilgili görüşlerini açıklayan AB Komisyonu’nun İçişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson, Schengen’de yapılacak ıslahatların kademeli olarak gerçekleşeceğini ve bütün üye ülkelerin takviyesini aldığını vurguladı.
Schengen Bölgesi’ne seyahat edecek AB vatandaşı olmayanlardan 7 euro alınacak

AB’de iç sonların kaldırılması ve özgür sirkülasyonu amaçlayan Schengen projesi, son senelerda terör taarruzları, kitlesel göç ve son olarak salgın yüzünden değerli sıkıntılarla karşılaşmıştı.

SCHENGEN KURULU KURULACAK

AB devir lideri Fransa’nın bilhassa ısrarıyla yapılacak ıslahat sürecinde birinci vakit içinderda “Schengen Konseyi” kurulacak. Bu kurul, çalışma alanlarını belirledikten daha sonra, ortak karar alma ve kriz anındaki tedbirlerin uyumunu sağlayacak.

SCHENGEN UYGULAMASI GÜNCELLENECEK

Kurul, birinci toplantısını 3 Mart’ta Brüksel’de düzenleyecek. Bu görüşmede, sonlarda karşılaşılan problemler masaya yatırılacak ve külfetlerin daha âlâ kıymetlendirilmesine imkan sağlayacak bir dizi gösterge belirlenecek.

Sonlarda karşılaşılabilecek her türlü zorluğa dayanışma ortasında gerekli karşılığın verilmesi için tedbirler mercek altına alınacak.

AB bakanları son görüşmede, sığınmacılarla ilgili yeni kuralların belirlenmesinde “adım adım” ilerlenmesi unsurunu benimsedi.

Buna bakılırsa, Schengen Kurulu birinci adım olarak kaçak göç ve sığınmacı konusunda nasıl ıslahata gidileceğinin belirlenmesini masaya yatıracak. Bunu yaparken sorumluluklar ve dayanışma içindeki istikrara hürmet gösterilmesine bilhassa dikkat edilecek.

AVRUPA’NIN KUZEYİ VE GÜNEYİ FARKLI GÖRÜŞTE

Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya ve Slovakya ile İtalya, İspanya, Yunanistan ve Malta sığınmacı mevzularında AB ortasında yükün eşit bir biçimde paylaşılmasıyla ilgili önemli görüş ayrılıkları yaşıyor.
Fransa, AB ülkelerinin dış hudutlarının korunması konusuna daha fazla katkı vermesini isterken, ülkeye giriş yapan kaçakların kaydının daha düzgün tutulmasını ve bunun üye ülkelerle paylaşılmasını istiyor.
Fransa, Almanya ile bir arada AB ülkelerinin sığınmacıları kendileri almadıkları takdirde göç dalgasından daha fazla etkilenenlere mali olarak daha fazla yardım etmesini istiyor.

AB KOMİTESİ’NİN ŞİKAYETLERİ NELER?

AB Kurulu, geçen yıl göçmen ve sığınmacıların parmak izlerini içeren ortak Eurodac data tabanına 45 bine yakın sistemsiz göçmenle ilgili bilginin girilmemesinden duyduğu rahatsızlığı sıkça lisana getiriyor.

SCHENGEN HANGİ ÜLKELERİ KAPSIYOR?

1995 yılında kurulan bu alan, denetim ve denetimlere tabi tutulmadan sonları geçmesine müsaade verilen 400 milyondan fazla vatandaşı kapsıyor.

27 AB üye devletinin 22’sinin yanı sıra İzlanda, Lihtenştayn, Norveç, İsviçre ve birkaç mikro ülkeyi içeren Schengen ile her gün 3,5 milyondan fazla insan hudutlar içinde problemsizce hareket ediyor.

Ne var ki yakın geçmişte iki olay Schengen’e ağır darbe vurdu ve imajını zedeledi. Bu iki krizden birincisi 2015 göçmen ve mülteci akını oburu de COVID-19 salgını oldu. Her iki krizde de biroldukca AB ülkesi, olağanüstü şartların olağanüstü tedbirler gerektirdiğini savunarak hudut denetimlerini bir daha başlattı.