Kalite Nedir Iso ?

Akduman

Global Mod
Global Mod
Kalite Nedir ISO?

Kalite nedir ISO? sorusu, kalite yonetim sistemlerinin temelini olusturan uluslararas standartlar olan ISO 9000 serisine yonelik bir sorudur. ISO (Uluslararas Standartlar Organizasyonu), dunya capnda kabul gormus bir dizi kalite yonetimi standartlarn belirlemektedir. ISO 9000, isletmelerin urun ve hizmetlerinin kalitesini artrmak icin uygulanan bir dizi prensibi tanmlar. Bu makalede, ISO 9000 ve kalitenin ne oldugu hakknda ayrntl bir inceleme yapacagz.

1. ISO Nedir?

ISO (Uluslararas Standartlar Organizasyonu), uluslararas standartlar gelistiren ve yaynlayan bagmsz bir kurulustur. ISO 9000 serisi, kalite yonetim sistemleri icin genel bir cerceve sunar. Bu standartlar, isletmelerin musteri memnuniyetini artrmak, surec verimliligini iyilestirmek ve rekabet avantaj saglamak icin uyguladg en iyi uygulamalar icerir.

ISO 9000 serisi, kalite yonetim sistemlerinin temel gereksinimlerini belirleyen ISO 9001 standartlaryla baslar. ISO 9001, bir isletmenin musteri gereksinimlerini karslamak icin uygun bir kalite yonetim sistemine sahip olmasn saglar. Diger standartlar arasnda ISO 9000 (temel terimler ve tanmlar), ISO 9004 (surekli iyilestirme icin kalite yonetim sistemi rehberi) ve ISO 19011 (kalite ve cevre yonetim sistemlerinin denetlenmesi icin klavuz) bulunur.

2. Kalite Nedir?

Kalite, bir urunun veya hizmetin belirlenen gereksinimleri karslama yetenegidir. ISO 9000'e gore, kalite "bir urunun veya hizmetin belirlenen veya ongorulen gereksinimleri karslama derecesi" olarak tanmlanr. Kalite, musteri gereksinimlerini anlamak, surecleri etkin bir sekilde yonetmek, performans olcmek ve surekli olarak iyilestirmekle ilgilidir.

Kalite, sadece urun veya hizmetin fiziksel ozelliklerini degil, ayn zamanda musteri memnuniyetini, guvenilirligi, uygunlugu ve zamannda teslimat da icerir. Iyi bir kalite yonetim sistemi, isletmelerin surekli olarak kalite standartlarn karslamasn saglar ve musteri memnuniyetini artrr.

3. ISO 9001 Nedir?

ISO 9001, kalite yonetim sistemlerinin temel gereksinimlerini belirleyen uluslararas bir standarttr. ISO 9001, bir isletmenin musteri gereksinimlerini karslamak icin uygun bir kalite yonetim sistemine sahip olmasn saglar. ISO 9001'in odak noktalar arasnda surekli iyilestirme, musteri memnuniyeti ve surec yaklasm bulunmaktadr.

ISO 9001, bir isletmenin kalite yonetim sistemini kurmasn, belgelendirmesini, uygulamasn ve surdurmesini saglayan bir cerceve sunar. Bu standart, bir isletmenin musteri gereksinimlerini anlamasn, sureclerini tanmlamasn, izlemesini, olcmesini, analiz etmesini ve surekli olarak iyilestirmesini saglar.

ISO 9001 sertifikasyonu, bir isletmenin kalite yonetim sistemini bagmsz bir kurulus tarafndan degerlendirilip onaylanmasn saglar. ISO 9001 sertifikas, isletmelerin musterilere kaliteli urunler ve hizmetler sunma yeteneklerini kantlar.

4. Kalite Yonetim Sistemi Nedir?

Kalite yonetim sistemi (KYS), bir isletmenin kalite politikas ve hedeflerini belirleyen, kaliteyi saglamak icin surecleri ve prosedurleri tanmlayan ve surekli iyilestirmeyi tesvik eden bir cercevedir. ISO 9001, bir isletmenin kalite yonetim sistemi kurmasn saglar.

Kalite yonetim sistemi, bir isletmenin tum seviyelerinde uygulanr ve kalite ile ilgili sorumluluklar tanmlar. Bu sistem, kalite politikasn belirler, kalite hedeflerini belirler, surecleri belirler, kaynaklar tahsis eder, performans izler ve surekli iyilestirmeyi tesvik eder.

Kalite yonetim sistemi, belgelendirme, egitim, ic denetimler ve yonetim gozden gecirmeleri gibi bir dizi faaliyeti icerir. Bu faaliyetler, isletmenin kalite yonetim sistemini etkin bir sekilde uygulamasn saglar ve ISO 9001 gereksinimlerini karslar.

5. ISO 9001'e Uygunluk Nasl Saglanr?

Bir isletme, ISO 9001'e uygunlugu saglamak icin belirli admlar izlemelidir. Ilk adm, kalite politikasn belirlemek ve kalite hedeflerini belirlemektir. Sonra, isletme sureclerini tanmlamal, prosedurler olusturmal ve kalite yonetim sistemi dokumantasyonunu hazrlam