Kuşağı tükenen tipler için 2,5 milyon avro

SuGiBi

New member
Kuşağı tükenen tipler için 2,5 milyon avro Yeni Bir Metodoloji Kapsamında Türkiye’nin Kuşağı Tehlike Altında Tipleri İçin Çeşit Hareket Planları Hazırlanması, Uygulanması ve İzlenmesi Projesi ile jenerasyonu tehlike altındaki cinsler için evvelandirme rehberi oluşturulacak ve seçilen pilot cinsler için model aksiyon planları hayata geçirilecek.

Kelam konusu proje, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafınca Bilkent Otel ve Konferans Merkezi’nde tanıtıldı.

Bütçesi 2 milyon 499 bin 990 avro olan ve Avrupa Birliğince onaylanan projenin kontratı, Türkiye, Almanya ve Belçika’dan oluşan konsorsiyum ile yapıldı.

İhalesi Etraf ve Şehircilik Bakanlığı tarafınca yapılan projenin maksatları içinde, tıp muhafaza konusundaki mevcut çalışmaların artırılması yoluyla Türkiye’nin Tıp Muhafaza Stratejisi’nin hazırlanması, AB ülkelerindeki uygun uygulamaların incelenmesi yoluyla aksiyon planı hazırlanması gereken kuşağı tehlike altındaki cinsler için evvelandirme rehberinin oluşturulması ve seçilen pilot cinsler için model hareket planları hazırlanması bulunuyor.

Proje, çeşit müdafaa konusundaki mevcut çalışmaların artırılması ve AB ülkelerindeki düzgün uygulamaların incelenmesi emeliyle AB İştirak Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) fonlarından desteklenecek.

2 Haziran 2020 tarihinde imzalanan ve 31 Ağustos 2020 prestijiyle resmi olarak uygulanmasına başlanan projenin toplamda 36 ay sürmesi planlanıyor.

Gerçekleştirilmesi planlanan faaliyetler

Proje çerçevesinde tıp müdafaa konusundaki mevcut durumun kıymetlendirilmesi, ulusal tıp müdafaa stratejisinin, tıp aksiyon planı hazırlama rehberi ve çeşit aksiyon planları için bir metodolojinin ve pilot tıp aksiyon planlarının hazırlanması amaçlanıyor. Bu kapsamda ülke genelinde 11 aksiyon planı hazırlanacak.

Proje çerçevesinde Karakulak, Küçük kerkenez, Nil kaplumbağası, 5 kuş çeşidi (Elmabaş patka, Pasbaş patka, Dikkuyruk ördek, Kadife ördek, Yaz ördeği) için bir ortak plan ve bir de habitat aksiyon planı yapılacak.

250 şahsa eğitim verilecek

Proje kapsamında 250 bireye eğitim verilecek. 3 Avrupa ülkesine, 36 kişilik (12’şerli ve birer hafta) çalışma ziyareti yapılacak.

Tehlike altında olan tiplerin korunması konusunda halkın bilgi düzeyinin artırılması konusunda 2 belgesel sinema ve web sayfası hazırlanacak, eğitim programları düzenlenecek.

Projenin ana gayesi, Türkiye’deki tıp aksiyon planlarının hazırlanması, uygulanması ve izlenmesi çalışmalarını disipline etmek olacak.