Minimum fiyat ne vakit açıklanacak, masada hangi sayılar var? İşte son durum

Yenilmez

Active member
Hükümet, patron ve personel temsilcilerinden oluşan Taban Fiyat Kurulu, 2022 yılında geçerli olacak minimum fiyatı belirlemek için üç defa toplandı. Kurulun son toplantısını dün yapması bekleniyordu fakat taraflar bir ortaya gelmedi ve mevzu hakkında da rastgele bir açıklama yapılmadı. Direkt 7 milyona yakın çalışanı, dolaylı olarak ise tüm vatandaşları ilgilendiren yeni taban fiyatın bu hafta içerisinde netleşmesi bekleniyor.

CNN Türk’te son durumu aktaran Gülşen Coşkun, minimum fiyat ile ilgili şunları söylemiş oldu:,

“Asgari fiyatın dün açıklanması bekleniyordu fakat şu saate kadar resmi bir program duyurulmadı. Bu hafta içerisinde netleşmesini bekliyoruz. Yasal olarak bu ay sonuna kadar müddet var. Taraflar uzlaşı ile yaklaşmıştı fakat son açıklamalara bakılırsa resmi bir program duyurulmadı. Tahminen bugün olacak lakin hala bir duyuru yapılmadı.

ÇALIŞANLAR 4 BİN LİRA İSTİYOR

Bunlar resmi programlar lakin gayriresmi temaslar da sürüyor. Yapılan görüşmeler daha sonrasında nasıl bir tablo çıkacak onu goreceğiz. Masada emekçi, patron ve hükümet temsilcileri var. Emekçi insanca yaşanabilir bir sayı olsun diyor ve minimum fiyattan vergi alınmasın diyor. Personel 4 bin liranın altına imza atmayız diyor. Emekçi geçim kaidelerinin zorlaştığını ve kurdaki hareketliliği münasebet gösteriyor.

PATRON 3.500 LİRANIN ÜSTÜNE ÇIKMAK İÇİN DAYANAK BEKLİYOR

Bunun haricinde patrona bakıldığında ise patron de artık sayı söylem ediyor. Patron de biz ‘TÜİK’i baz alırız, TÜİK’e göre hesaplama yapıyoruz ve buna göre en az 3 bin 500 lira’ diyor taban fiyat için. Patronlar, ‘Biz çalışanları minimum fiyata ezdirmek istemiyoruz, devlet de sırtımızdaki yükü alsın’ diyor. ‘Eğer alırsa bu sayı daha da üste çıkabilir’ diyorlar.

TEŞVİK VE VERGİ İNDİRİMİ TALEP EDİLİYOR

Patronun teşvik ve vergi konusunda indirim talepleri var. Şayet bu talepler gelirse sayının daha da değişebileceğine dikkat çekiyor patron. Patrona devlet dayanağı taban fiyatta 70 lira. Mevcutta minimum fiyat 2 bin 825 liraydı. Artık ne olacak merak ediliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında son vakit içinderın fevkinde bir artış olacağını söylemişti. Bakan Alım bayram havasında bir fiyat belirleneceğini söylemişti. Artık gözümüz kulağımız o rahat nefes aldıracak düzey ne olacak, ne vakit açıklanacak? Bekliyoruz.”

BAKAN’IN KELAMLARI UMUT OLDU

Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanı Vedat Alım, evvelki gün TBMM bütçe görüşmelerinde minimum fiyat ile ilgili kıymetli açıklamalarda bulunmuştu. Bakan Alım, şu tabirleri kullanmıştı:

“Asgari fiyattan vergi sıkıntısı, minimum fiyat çalışmalarımızda alternatif olarak önümüzde duruyor yani birkaç alternatif var, verginin ortadan kaldırılması, gelir vergisinin kaldırılması vesaire üzere. Onların üzerinde duruyoruz. Araştırma yaptırdım, emekçilere sordum, patronlara sordum, profesyonellere sordum. Personellerimizin büyük çoğunluğu, yüzde 37’si 3 bin 700 ile 4 bin ortası beklentisi olduğunu söylemiş oldu. Küçük işletmelerde çalışan emekçilerin daha alt seviyede talep ettiğini gördüm. Sebepsiz değil. Onlar; ‘Evet artmasını istiyoruz fakat işimizin devam etmesini istiyoruz.’ Biz buradan, sizlerin beklentisi nedir bilmiyorum lakin toplumun, çalışanların beklentisini karşılayacak önemli bir taban fiyat artışı gerçekleştireceğiz. Düşük gelirli taban fiyatla çalışanlar için bir bayram havası yaratacaktır. Daha yüksek seviyede açıklanması değerlidir, ekonomik olarak daralmadan geçiyoruz. Bunu anlıyoruz. Taban fiyat çalışanlarımızı korusun, beraberinde Türkiye’nin ve bütün dünyanın yaşadığı ekonomik dalgalanmalardan Türkiye’ye de rahat nefes aldırsın. Rahat nefes alacak düzeyde belirleyeceğimizi söz etmek isterim.”

İktisat Haberleri