Paris taarruzların yaşayan tek sanığı, son duruşmada gözyaşı dökerek, özür diledi

SuGiBi

New member
Paris taarruzların yaşayan tek sanığı, son duruşmada gözyaşı dökerek, özür diledi 32 yaşındaki sanık, “Baş sıhhati diliyorum ve bütün kurbanlardan özür dilemek istiyorum. Biliyorum ki bana yönelik nefret devam ediyor. Sizden benden ölçülü bir biçimde nefret etmenizi, beni affetmenizi rica ediyorum.” dedi.

Salah Abdeslam, üç gündür devam eden son duruşmalarda, atak maksadıyla içeri girdiği kafede gençleri gördükten daha sonra beline bağladığı bombaları patlatmaktan vazgeçtiğini bir dahaledi.

AFP’de yer alan habere nazaran; kendisini savunan avukat Olivia Ronen’ın, “Sonuna kadar gitme yüreği gösteremediğin için pişman mısın?” halindeki bir sorusu üzerine Abdeslam, “Pişman değilim zira kimseyi öldürmedim, ben de ölmedim” cevabını verdi

Abdeslam, savunmasını şöyle sürdürdü: “13 Kasım tarihi kurbanlarını kanıyla yazıldı. Bu onların öyküsü ve ben de bunun bir parçasıydım. Onlar bana, ben de onlara bağlıyım.”

KENDİSİNE YARDIM EDENLERİN AFFEDİLMESİNİ İSTEDİ

Kendisinin kaçmasına yardım ettikleri için yargılanan üç sanığın beraat etmesini isteyen Abdeslam, “Onları bu işin içine çekmek istemezdim” dedi.

Sanık geçen ayki duruşmada da “Korkudan yahut korkaklıktan değil, bunu yapmak istemediğim için yapmadım. Hepsi bu.” demişti.

Savunma avukatının, “niçin yakınlarına ve ‘kardeşlerine’ bombalı kemer düzeneğinin çalışmadığını söylemiş oldun? Palavra mı söylemiş oldun? ”sorusu üzerine Abdeslam, “Evet motamot o denli, sonuna kadar gidemediğim için utandım. Oburlarının yüzüne bakmaya utandım. Ben, bunlar olduğunda 25 yaşındaydım. Evet yalnızca utandım.” diye konuşmuştu. .

Abdeslam, daha evvel şubat ayındaki duruşmada da hiçbir kimseyi ne öldürdüğünü ne de yaraladığını sav etmişti.

Belçika doğumlu Fas kökenli Fransız vatandaşı Abdeslam, eylül ayındaki duruşmada ise mahkemede kendisini ‘İslam Devleti askeri’ olarak tanıtmıştı. Suriye’ye hiç gitmediğini söyleyen Abdeslam, IŞİD militanları için “Her gün savaşıyorlar, her gün kendilerini feda ediyorlar.” sözünü kullanmıştı.

Paris’teki duruşmalarda 6’sı gıyabında olmak üzere toplam 20 kişi yargılanıyor.

PARİS’TEKİ ATAKLAR

Üç kümeden oluşan militanlar içlerinde bar, lokanta ve konser salonu da olmak üzere 7 farklı noktaya bombalı intihar taarruzları düzenleyip, kalabalığın üzerine ateş açmıştı. Bu hücumlar ondan sonrasında IŞİD tarafınca üstlenilmişti.

Akına katılıp, hayatta kalan tek sanık Salah Abdeslam ile birlikte 12 sanık, ömür uzunluğu mahpus cezası talebiyle yargılanıyor.

Eylül ayında başlayan ve 2022 mayıs ayına kadar sürecek duruşmalar boyunca toplam 145 oturum düzenlenecek. Duruşmalara terör atakları kurbanı 300 kişinin haklarını 330 avukat savunuyor. Eski Cumhurbaşkanı Francois Hollande, duruşmalarda söz verecek şahitler içinde yer alıyor.

Taarruzları gerçekleştiren militanlar ortasında hayatta kalan Abdeslam, çabucak sonrasında Brüksel’de yakalanmıştı.

Başka saldırganlar üzerlerindeki bomba yüklü kemerleri patlatıp intihar etmişti. Hücumlardan 4 ay daha sonra bir meskende yakalanan ve ondan sonrasında Fransa’ya iade edilen Abdeslam, şu ana kadar sessizliğini koruyup, Fransız savcısına söz vermeyi reddetti.

Sanık, Fransa’ya iadesindilk evvel Brüksel’de 2018 yılında gerçekleşen başka duruşmada da bir daha soruları yanıtlamadı.

Paris akınlarının baş koordinatörü olarak bilinen Belçika vatandaşı Abdelhamid Abaaoud, kanlı baskından 5 gün daha sonra Paris’te kıstırıldığı bir apartman dairesinde teslim olmayıp, polise ateş açması üzerine meyyit ele geçirilmişti.