bencede
Active member
Peynirli Kekikli Ekmek Tanımı İçin Materyaller
Hamuru için;
Hamuru için;
- 1.5 çay bardağı süt (Ilık)
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1 paket instant maya( 10-11 gr)
- 2.5 su bardağı un (Hamur yavaşça ele yapışır olucak)
- 2 avuç maydanoz (İnce doğranacak)
- 2 diş sarımsak
- 1.5 yemek kaşığı tereyağ
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1.5 tatlı kaşığı kekik
- 1 çay kaşığı silme tuz
- 1 adet domates (Her bir hamur için yarısı kullanılacak)
- 10-12 adet zeytin (Doğranacak)
- 2 adet kibrit kutusu büyüklüğünde beyaz peynir (Her bir hamur için biri kullanılacaktır)
- Rendelenmis kaşar (İstediğiniz kadar)
- Kekik (Çok olmadan serpilmek için)
- Tereyağ (İsteğe bağlı ben küçük ince kesimler olarak ekledim)
- Süt, şeker ve maya bir kaba alınır maya büsbütün eriyene kadar karıştırılır. (ben 5 dk kadar kendi halinde bekletip orta ara karıştırdım. Mayanın tam erimesi hamurum yumuşak olmasını ve düzgün kabarmasını sağlıyor oyüzden kesinlikle büsbütün eridiğinden emin olalım).
- Karışıma yavaş yavaş 2. 5 bardak un eklenir. yavaşça ele yapışan bi hamur olacaktır. Üstünü örtüp yarım saat beklemeye bırakalım.
- Hamur mayalanırken üzeri için materyalleri hazırlayabilirsiniz.
- Sarımsakları rendeleyip bir kaseye alalım.
- Üstüne 2 yemek kaşığı sıvı yağı ekleyelim.
- Maydanozları ince ince kıyalım ve kaseye ekleyelim. 1. 5 yemek kaşığı yumuşak tereyağ ekleyip karıştıralım homojen bir karışım elde edeceğiz.
- Zeytinleri çekirdeklerinden ayırıp doğrayalım.
- Bir adet sert domatesin kabuğunu soyup ikiye ayıralım ve ince dilimleyelim. ( hamuru ikiye böleceğimiz için her bir yarım domatesi başka hamura kullanacağız. ).
- Tepsiye yağlı kağıt serelim ve mayalanan hamuru 2 ye bölerek üstüne elimizle yavaşça açalım. Bıçak ile hamurların üstüne yavaşça kesikler atalım.
- Maydanozlu karışımı eşit olarak her iki hamurada sürelim ve bu türlü 15 dk kadar bekletelim.
- Beklettiğimiz hamura kaşar serpelim.
- Ve daha sonrasında domatesleri ve zeytini dizelim. 2 adet kibrit kutusu büyüklüğündeki beyaz peyniri her bir hamurun üzerine parçalayıp dökelim.
- 200 derecede 5 dk kadar işittiğimiz fırına tepsiyi yerleştirelim.
- Hamurun ve gereçlerin üzeri kızardığında ( benimki yaklaşık 15 dk kadar 200 derece pişmişti) tepsiyi çıkarıp kasar ve kekik serpelim. İsterseniz birkaç küçük kesim tereyağ koyabilirsiniz ben ekledim ve epeyce hoş oldu. Bunları ekledikten daha sonra 2 dk kadar kaşarlar yavaşça eriyene kadar tepsiyi sıcak fırında tutalım.
Afiyet olsun.
Not: hamurun toplam mayalanma süreci birinci 30 dk ve daha sonra tepside 15 dk olarak 45 dk almaktadır. Ben kahvaltı için yaptım ama çay yanına herzaman yapılabilecek bir hamur işidir.