Peynirli Kekikli Ekmek

bencede

Active member
Peynirli Kekikli Ekmek Tanımı İçin Materyaller

Hamuru için;

• 1.5 çay bardağı süt (Ilık)
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket instant maya( 10-11 gr)
  • 2.5 su bardağı un (Hamur yavaşça ele yapışır olucak)
Üzeri için;

• 2 avuç maydanoz (İnce doğranacak)
  • 2 diş sarımsak
  • 1.5 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1.5 tatlı kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı silme tuz
  • 1 adet domates (Her bir hamur için yarısı kullanılacak)
  • 10-12 adet zeytin (Doğranacak)
  • 2 adet kibrit kutusu büyüklüğünde beyaz peynir (Her bir hamur için biri kullanılacaktır)
En üst katman için;

• Rendelenmis kaşar (İstediğiniz kadar)
  • Kekik (Çok olmadan serpilmek için)
  • Tereyağ (İsteğe bağlı ben küçük ince kesimler olarak ekledim)
Peynirli Kekikli Ekmek Tanımı Yapılışı

1. Süt, şeker ve maya bir kaba alınır maya büsbütün eriyene kadar karıştırılır. (ben 5 dk kadar kendi halinde bekletip orta ara karıştırdım. Mayanın tam erimesi hamurum yumuşak olmasını ve düzgün kabarmasını sağlıyor oyüzden kesinlikle büsbütün eridiğinden emin olalım).
  2. Karışıma yavaş yavaş 2. 5 bardak un eklenir. yavaşça ele yapışan bi hamur olacaktır. Üstünü örtüp yarım saat beklemeye bırakalım.
  3. Hamur mayalanırken üzeri için materyalleri hazırlayabilirsiniz.
  4. Sarımsakları rendeleyip bir kaseye alalım.
  5. Üstüne 2 yemek kaşığı sıvı yağı ekleyelim.
  6. Maydanozları ince ince kıyalım ve kaseye ekleyelim. 1. 5 yemek kaşığı yumuşak tereyağ ekleyip karıştıralım homojen bir karışım elde edeceğiz.
  7. Zeytinleri çekirdeklerinden ayırıp doğrayalım.
  8. Bir adet sert domatesin kabuğunu soyup ikiye ayıralım ve ince dilimleyelim. ( hamuru ikiye böleceğimiz için her bir yarım domatesi başka hamura kullanacağız. ).
  9. Tepsiye yağlı kağıt serelim ve mayalanan hamuru 2 ye bölerek üstüne elimizle yavaşça açalım. Bıçak ile hamurların üstüne yavaşça kesikler atalım.
  10. Maydanozlu karışımı eşit olarak her iki hamurada sürelim ve bu türlü 15 dk kadar bekletelim.
  11. Beklettiğimiz hamura kaşar serpelim.
  12. Ve daha sonrasında domatesleri ve zeytini dizelim. 2 adet kibrit kutusu büyüklüğündeki beyaz peyniri her bir hamurun üzerine parçalayıp dökelim.
  13. 200 derecede 5 dk kadar işittiğimiz fırına tepsiyi yerleştirelim.
  14. Hamurun ve gereçlerin üzeri kızardığında ( benimki yaklaşık 15 dk kadar 200 derece pişmişti) tepsiyi çıkarıp kasar ve kekik serpelim. İsterseniz birkaç küçük kesim tereyağ koyabilirsiniz ben ekledim ve epeyce hoş oldu. Bunları ekledikten daha sonra 2 dk kadar kaşarlar yavaşça eriyene kadar tepsiyi sıcak fırında tutalım.
    Afiyet olsun.
    Not: hamurun toplam mayalanma süreci birinci 30 dk ve daha sonra tepside 15 dk olarak 45 dk almaktadır. Ben kahvaltı için yaptım ama çay yanına herzaman yapılabilecek bir hamur işidir.