Aslıhan
Active member
Osmanlı Saray mutfağına ilişkin lezzetler, yüzseneler daha sonra da sofralarda yer bulmaya devam ediyor. Gelinim Mutfakta programının bugünkü menüsünde yer alan Saray Yahni nasıl yapılır, gereçleri nelerdir?
İlgiyle takip edilen Gelinim Mutfakta yarış programında birbirinden lezzetli tarifler, hafta içi her gün mesken hanımlarının menülerine kılavuzluk ediyor. Müsabakanın bugün yayınlanan kısmında ise gelinler ‘Püre yatağında saray yahni’ tanımıyla hünerlerini konuşturmaya devam ediyorlar. Biz de denemek isteyenler için epeyce merak edilen püre yatağında saray yahni tanımını ve imal etaplarını paylaşıyoruz.
Bilhassa bayram üzere kalabalık sofralarda sunulan saray yahnisi, isteğe göre güveç kabında pişirilebilir. Lezzetini arttırmak için, patates püresi, babagannuş üzere yan yemeklerin üzerinde servis edilir. Gereçler hazırsa, saray yahnisi tanımı için ayrıntılara geçebiliriz.
SARAY YAHNİ TANIMI:
MATERYALLER
500 gram dana eti
sıvı yağ
1 adet soğan
2 adet yeşil biber
2 adet kırmızı biber
yarım yemek potu salça
Tuz
1 çay potu pul biber
1 çay potu kekik
Yarım çay bardağı su
Patates püresi için;
4 -5 adet orta uzunluk patates
1 yemek potu tereyağ
1 su bardağı süt
Tuz
1 çay kaşığı karabiber
YAPILIŞI
Etleri kuş başı doğrayın ve yağ ile birlikte tencerede kavurun.
Etler kavrulurken kara biber ek edip kavurmaya devam edin.
Etleri uygunca kavrulduktan daha sonra soğanları ek edin ve kavurmaya devam edin.
daha sonra sarımsak, salçayı ve baharatları ekleyin.
Un ve su da ek ettikten daha sonra ve dolmalık biberleri eklenerek kaynamaya bırakın.
Patates püresi için haşlanan patateslerin içine tereyağ, süt ve tuz eklenir, güzelce karıştırdıktan daha sonra blenderla püre haline getirin.
Servis tabağında püre ile taban yaparak üzerine et yemeğini ekleyin.
Afiyet olsun…
İlgiyle takip edilen Gelinim Mutfakta yarış programında birbirinden lezzetli tarifler, hafta içi her gün mesken hanımlarının menülerine kılavuzluk ediyor. Müsabakanın bugün yayınlanan kısmında ise gelinler ‘Püre yatağında saray yahni’ tanımıyla hünerlerini konuşturmaya devam ediyorlar. Biz de denemek isteyenler için epeyce merak edilen püre yatağında saray yahni tanımını ve imal etaplarını paylaşıyoruz.
Bilhassa bayram üzere kalabalık sofralarda sunulan saray yahnisi, isteğe göre güveç kabında pişirilebilir. Lezzetini arttırmak için, patates püresi, babagannuş üzere yan yemeklerin üzerinde servis edilir. Gereçler hazırsa, saray yahnisi tanımı için ayrıntılara geçebiliriz.
SARAY YAHNİ TANIMI:
MATERYALLER
500 gram dana eti
sıvı yağ
1 adet soğan
2 adet yeşil biber
2 adet kırmızı biber
yarım yemek potu salça
Tuz
1 çay potu pul biber
1 çay potu kekik
Yarım çay bardağı su
Patates püresi için;
4 -5 adet orta uzunluk patates
1 yemek potu tereyağ
1 su bardağı süt
Tuz
1 çay kaşığı karabiber
YAPILIŞI
Etleri kuş başı doğrayın ve yağ ile birlikte tencerede kavurun.
Etler kavrulurken kara biber ek edip kavurmaya devam edin.
Etleri uygunca kavrulduktan daha sonra soğanları ek edin ve kavurmaya devam edin.
daha sonra sarımsak, salçayı ve baharatları ekleyin.
Un ve su da ek ettikten daha sonra ve dolmalık biberleri eklenerek kaynamaya bırakın.
Patates püresi için haşlanan patateslerin içine tereyağ, süt ve tuz eklenir, güzelce karıştırdıktan daha sonra blenderla püre haline getirin.
Servis tabağında püre ile taban yaparak üzerine et yemeğini ekleyin.
Afiyet olsun…