Tükenmişlik: Bauer aşırı psikolojik stresten bahsediyor

Yenilmez

Active member
Tarımda ruh sağlığı genellikle hala tabu bir konudur. Yukarı Bavyeralı bir çiftçi bunu değiştirmek istiyor.

Helmut Grillmeier yavaş yavaş bunalmaya başladı. İlk başta bu sadece bir ilgi eksikliğiydi, çiftlikte çalışmayı giderek daha az eğlenceli bulmaya başladı ve Yukarı Pfalzlı çiftçi hobilerinden tamamen vazgeçti. Grillmeier, aynı zamanda onu rahatsız eden görevleri ertelemeye başladı: “Ben her zaman çok hırslı bir adamdım.” Daha fazla iş yapmaya çalıştı ama bu, yarım kalan iş yığınının daha da büyümesine neden oldu. Bir noktada Grillmeier uyumayı bıraktı, baş dönmesi yaşadı, nefes darlığı yaşadı, panik atak geçirdi; ta ki sonunda hiçbir şey işe yaramayana kadar.

46 yaşındaki iki çocuk babası Helmut Grillmeier tükenmişlik hastasıydı. Grillmeier bugün telefonda bundan bahsettiğinde sesi korku dolu değil, kararlı geliyordu. İki yıl öncesinden farklı olarak, artık akıl hastalığı hakkında konuşmaktan rahatsızlık duymuyor, tam tersine. Bu konuda başkalarına yardım etmek istiyor. Çünkü Grillmeier birçok çiftçinin kendisi gibi olduğunu uzun zamandır biliyor.

tükenmişlik

Tükenmişlik genellikle kalıcı aşırı yüklenme nedeniyle ortaya çıkan şikayetleri tanımlamak için kullanılan terimdir. Bunlar genellikle tükenmeye, yabancılaşmaya ve performansın düşmesine neden olur. Ancak kesin bir bilimsel tanımı yoktur.

Kaç çiftçinin tükenmişlik sorunu yaşadığına dair kesin rakamlar yok. Ancak hastalığın pek çok nedeni var: Çiftlikler değişen piyasa durumundan sıkıntı çekiyor, sosyal talepler ve bürokrasi son yıllarda arttı, iş yükü yüksek, ancak neredeyse hiç boş zaman yok.

Heidi Perzl, tarım, ormancılık ve bahçecilik sosyal sigortasında (SVLFG) ruh sağlığı sorunları olan kişilere danışmanlık yapıyor. Bütün bu nedenleri çiftçilerle yaptığı görüşmelerden biliyor. “Baskı çok uzun sürerse, bazı insanlar tükenmişlik sendromuna yakalanıyor.”

Çiftçinin maliyeti arttı

Grillmeier kayınvalidesinin mandıra çiftliğinde evlendi. Çiftlikte ve hayvanlarla çalışmaktan çok keyif alıyordu çünkü bu, öğrendiği işten çok farklıydı: kimya laboratuvar asistanı. Grillmeier, “Fakat son yıllarda çiftlikler büyüdü ve çiftçilere yönelik talepler arttı” diyor. Bu nedenle çiftliğini genişletti ve ileri eğitimini tamamladı.

Maliyetler artarken ürünlerine aldığı para yıllardır neredeyse aynı kalıyor. Bunun yarattığı baskı çok büyük, diyor ki: “Bunu ancak performansı, verimliliği ve yüksek düzeyde çalışma isteğini artırarak yapabiliriz.”

Ekonomik baskı bir şeydi. Ayrıca, birçok çiftlikte kural olan aile işletmesinin özel özel durumu da vardı. Grillmeier, “Bu aynı zamanda bir lütuf ve lanettir” diyor. Özel hayat ile profesyonel hayat arasında neredeyse hiçbir ayrım yoktur. Üç neslin bir çiftlikte bir arada yaşaması her zaman kolay olmuyor. “Farklı nesillerin farklı görüşlere sahip olduğu açıktır.”

Sosyal danışman Perzl, çiftçilerin işten ayrılmayı çoğunlukla zor bulmasının ana nedenlerinden biri olarak bunu görüyor: iş her zaman hayatın bir parçasıdır. “İş ve boş zaman arasında ne mekansal ne de zamansal bir ayrım yoktur.” Etkilenen çiftçilerle yaptığı görüşmelerin çoğunda aile yapısı da önemli bir rol oynuyor: “Gençlerin çiftliği kendilerinden farklı şekilde yönetmesini çoğu zaman kabul edemeyen yaşlı nesille çatışmalar yaşanıyor.”

“Başarılı olan hep bendim”

Grillmeier kendisini giderek daha bitkin ve halsiz hissettiği gerçeğini uzun süre görmezden geldi. Bunun geçici olduğunu düşünüyordu. Kötü uyuyabilmesini ve baş dönmesi atakları geçirmesini yaşlanmaya, nefes darlığını ise korona hastalığına bağladı. “Belki de Uzun Kovid hastasıyımdır?” bu arada kendi kendine sordu.

Sorununun başka bir yerde olduğunu kabul etmek istemiyordu: “Her zaman iyi performans gösteren, çok fazla yeteneğe sahip olan ve her şeyi yapabilen kişi bendim.”

Gömülü içerik simgesi resmi

Göm