Yenilmez
Active member

Resmi Corona tedbirlerinin maske ve aşı sertifikalarıyla temelden değerlendirilmesi yönünde parlamentoda sesler artıyor. O sırada Jens Spahn sorumluydu; bu konuda ne düşünüyor?
Eski Sağlık Bakanı Jens Spahn, Federal Meclis'in Corona politikasını gözden geçirmesinden yana ancak bunun geniş tabanlı olması gerekiyor. CDU'lu siyasetçi dpa'ya şunları söyledi: “Bu ne o zamanki federal hükümet için pembe bir gözlük ne de korona inkarcıları için bir halk mahkemesi olabilir.” Pandeminin sonunda Almanların yüzde 70 ila 80'i Corona politikasını destekleyecekti. “Bu yüzden tüm bakış açılarının oraya yansıtılması gerekiyor.” Bir pandemiye veya başka bir krize öğrenmek ve daha iyi hazırlanmak için bunun üzerinde çalışmak kesinlikle mantıklıdır.
2020'de Corona krizinin zirvesinde ve 2021'in sonuna kadar bakanlık yapan Spahn, “Benim izlenimim bunun toplum için de iyi olacağı yönünde” dedi. “Biz temsili demokrasiyiz. Tartışılması gerekenler Federal Meclis'e aittir.” Onun görüşüne göre bir inceleme komisyonu bu nedenle iyi bir çözüm olabilir.
Komite için FDP ve Birlik, vatandaş konseyi için SPD
FDP ve Birlik, diğerlerinin yanı sıra, temsilciler ve uzmanlardan oluşan böyle bir komite lehinde görüş bildirdi. SPD parlamento grubu lideri Rolf Mützenich, rastgele seçilmiş katılımcılardan oluşan bir yurttaş toplantısı ve ardından eyaletler ve belediyelerden oluşan bir komisyon kurulmasını önerdi. Yeşillerden de yeniden değerlendirme çağrıları var. Bu seçim döneminde bunun ele alınıp alınmayacağı ve nasıl ele alınacağı şimdilik belirsizliğini koruyor. İncelemenin odak noktası maskeler, testler ve aşılar veya okulların ve restoranların kapatılması gibi koruyucu kurallardır.
Spahn, bunun elbette sorumluluk hakkında konuşmakla da ilgili olduğunu söyledi. “Bunun tamamen meşru olduğunu düşünüyorum. O dönemde diğerlerinin yaptığı gibi ben de sorumluluğu üstlendim. Bunun arkasında duruyorum ve bu sorumlulukla yüzleşiyorum.”
Spahn şöyle açıkladı: “Sonuç olarak, iyi bir orta yol seçtiğimizi düşünüyorum. 'Sıfır Kovid', yani daha fazla enfeksiyona izin vermeme çağrılarından ya da 'sadece' yaklaşımından etkilenmedik. bırak onu gitsin.' “Ve aşırı yüklenmiş bir sağlık sistemini kabul etmek yanıltıcıdır.”
“Kendimizi düzeltebildik”
Şansölye Angela Merkel'in (CDU) o zamanki siyah-kırmızılı hükümetinin eski bakanı, “Kritik tartışmalar yaşadık. Kendimizi düzeltmeyi başardık. Demokrasi olarak bizi Çin gibi otokratik ülkelerden ayıran şey budur” dedi. .
Spahn şunları söyledi: “Henüz bir inceleme yapılmamış gibi değil. Pandemiye karşı daha güçlü hazırlık ve aşı kapasitelerinin geliştirilmesi, halihazırda somut sonuçların çıkarıldığı yalnızca iki örnektir.” Egemenlik konusundaki genel tartışmaya da değinerek Çin gibi ülkelere fazla bağımlı olunmaması gerektiğine değindi.
Geriye dönüp baktığımızda Spahn, 2022'de yayınlanan bir kitapta en son Corona'nın ilk iki yılındaki kriz yönetimi hakkında yorum yapmıştı. Spahn, “çocukları ve gençleri bu salgının sonuçlarından gerektiği gibi koruyamamamızı” “özel bir başarısızlık” olarak nitelendirdi. yapılmış”. Halefi Karl Lauterbach (SPD) da benzer yorumlarda bulunarak aynı zamanda pandemi yönetiminin genel olarak çok başarılı olduğunu vurguladı. Lauterbach da yeniden değerlendirmeye açık görünüyordu.
Herkes için zorlu yıllar
Spahn şunları söyledi: “Bunlar toplum için, her birey için, her aile için, her şirket için ve siyaset için zorlu yıllardı. Aynı zamanda dünyadaki her ülkenin de bizimle aynı soruları kendisine sorduğunu ve kendisine yanıt verdiğini anlamamız gerekiyor. bizimkine çok benzer cevaplar verildi.”
Corona krizi çatışmaları da geride bıraktı. Spahn, etkinliklere katıldığında her ikisini de deneyimlediğini söyledi. “Teşekkür edenler var: “Bu zor dönemde bize çok iyi yol gösterdin.” Ve bugün hala, özellikle de konu aşılama olduğunda, pek çok şeyin katılaştığını hissediyorum. Bu bakımdan, eğer açıklık varsa, konuşma yardımcı olabilir, hatta bazı şeylerin iyileşmesine de yardımcı olabilir.”
Nisan 2020'de Spahn, zor kararlarda anlayışa başvurmak için çarpıcı bir formül kullandı: “Muhtemelen birbirimizi çok affetmek zorunda kalacağız.” Peki şimdi affetme isteğini görüyor mu? CDU'lu siyasetçi, “Büyük çoğunlukta bunlara sahip” dedi. “Maalesef acımasız olanlar genellikle gürültücü olanlardır. Ama çoğunluk değiller.”