Zelenskiy: Rus sabotaj kümeleri Kiev’e girdi

SuGiBi

New member
Zelenskiy: Rus sabotaj kümeleri Kiev’e girdi Zelenskiy, Facebook üzerinden yaptığı açıklamada, Ukrayna ordusunun ülkenin neredeyse tamamını muhafazayı başardığını bildirdi.

Hostomel Havaalanını Rus güçlerinden geri aldıklarını anımsatan Zelenskiy, “Bu da başşehre itimat veriyor. Öncü datalara bakılırsa, 137 tane kahramanımızı, vatandaşımızı kaybettik. Asker ve sivil.” sözünü kullandı.

Rusya’nın ülkesine karşı kayıplarının birinci günde 30’dan fazla tank, yaklaşık 130 zırhlı araç, 7 uçak ve 6 helikopter olarak iddia edildiğini belirten Zalujnıy, Ukrayna ordusunun Harkiv, Herson, Sumi, Ahtırku ve Siverske bölgelerinde savaşmaya devam ettiğini aktardı.

Hükümet merkezinde kalarak çalışmalarını sürdürdüklerini anlatan Zelenskiy, “Aldığımız bilgilere nazaran düşman beni bir numaralı gaye olarak belirledi. Ailem ise iki numaralı amaç. Devlet liderini yok ederek Ukrayna’yı siyasi olarak yok etmek istiyorlar.” sözüne yer verdi.

Zelenskiy, Rus sabotaj birliklerinin Kiev’de bulunduğunu aktararak, “Düşman sabotaj kümeleri Kiev’e girdi. Bu niçinle Kievlilerden ricam, dikkatli olun, sokağa çıkma yasağı kurallarına uyun.” tabirini kullandı.

“RUSYA İLE TARAFSIZLIK STATÜSÜNÜ KONUŞMAKTAN KORKMUYORUZ”

Zelenskiy, Rusya’ya karşı ülkesinin savunmasında yalnız bırakıldıklarını belirterek, “Rusya ile tarafsızlık statüsünü konuşmaktan korkmuyoruz. Lakin bizim ne tıp güvenlik garantilerimiz olacak?” dedi.

Ukrayna’ya sadece kelamla değil, muhakkak biçimde dayanak olan ülkelere de minnettar olduklarını anlatan Zelenskiy, “Ancak ülkemizin savunmasında yalnız bırakıldık. Kim bizimle savaşmaya hazır? Bunları görmüyorum. Kim Ukrayna’ya NATO’ya katılma garantisi vermeye hazır? Herkes korkuyor.” tabirlerine yer verdi.

Zelenskiy, Moskova’dan bugün konuşmaya hazır olduklarına dair açıklamalar geldiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

“Ukrayna’nın tarafsız statüsü hakkında konuşmak istiyorlar. Tüm ortaklarına söylüyorum, ülkemizin mukadderatı artık belirleniyor. Onlara soruyorum, ‘bizimle misiniz?’ Bunu bizimle birlikte cevaplıyorlar. Ancak bizi NATO’ya almaya hazır değiller.”

Avrupa’daki 27 başkanın korktuklarının altını çizen Zelenskiy, “Hepsi korkuyor ve biz korkmuyoruz. Rusya ile tarafsızlık statüsünü konuşmaktan korkmuyoruz. Fakat bizim ne cins güvenlik garantilerimiz olacak? Bunu hangi ülkeler temin edecek?” dedi.

Zelenskiy, devam eden işgalin sonunun konuşulması gerektiğini vurgulayarak, “Ama artık ülkenin mukadderatı büsbütün ordumuza ve güvenlik güçlerimize bağlı.” sözünü kullandı.